Annonce
Annonce
Nyt foderkoncept kan være et mere klimavenligt alternativ til foder der er baseret på importeret sojaskrå.
Nyt dansk proteinbaseret kvægfoder er alternativ til importeret sojaprotein
Danish Agro har netop lanceret et nyt økologisk kvægfoderkoncept, hvor hovedingrediensen er danskproduceret protein.
Det nye økologiske kvægfoderkoncept, Logi Kvæg Beany, er nu på markedet. Foderet er produceret ud fra et nærhedsprincip, idet hestebønnerne samt korn, klid og ærter som udgangspunkt er rene danske råvarer. De øvrige proteinråvarer i foderkonceptet såsom rapsfrø, rapskager, solsikkekager og græsprodukter kan komme fra andre europæiske lande.
Sådan skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.
”I Danish Agro arbejder vi aktivt med en række forskellige
tiltag, hvis formål er at mindske miljøpåvirkningen fra den protein, som bruges
i vores foderproduktion. Danskproduceret protein fungerer godt som
hovedingrediens i det her foderkoncept”, fortæller direktør i Danish Agro,
Henning Fogh.
Nyudviklede foderblandinger med dansk protein mindsker samtidig afhængigheden af import af protein til foderproduktionen. Sidste år importerede Danmark 1,6-1,7 mio. tons soja, hvoraf størstedelen bliver benyttet som proteinfoder i landsbrugetssektoren, skriver Miljø- og Fødevareministeriet på deres hjemmeside.
Danish Agro ser en række fordele ved at benytte dansk protein, og de håber, at økologerne vil tænke lokalt, når de handler foder.
”Med de nye blandinger tilbyder Danish Agro et stærkt alternativ
til den økologiske sojaprotein, som har været vanskelig at skaffe i god
kvalitet. Samtidig er det nye foderkoncept et naturligt resultat af det fokus,
Danish Agro har på at anvende alternative proteinkilder”, forklarer Kent Mathiesen, markedschef
for kvæg og økologi i Danish Agro.
Logi Kvæg Beany er udviklet som en serie af blandinger, så der kan findes en
løsning til de fleste foderplaner, og serien dækker protein-niveauer fra 15 pct.
til 28 pct. og en fedtprocent på 4-9 pct.
Råvarerne svinger i pris
Produktets pris afhænger af prisniveauet på de benyttede proteinkilderne. Især hestebønnen, som i de seneste måneder er steget i pris, udgør en betydelig del af flere af blandingerne.
Kent Mathiesen understreger i den forbindelse, at det ikke alene er prisen, som skal
driver salget af produktet.
"Det handler lige så meget om at få noget foder, der kommer fra nærområdet, fremfor at bruge nogle varer, som kommer fra eksempelvis Kina” siger han.
Det er en holdning, som han tror, mange landmænd deler med ham.
Produktet bliver eksporteret til enkelte steder i det nordlige
Tyskland, men der er på nuværende tidspunkt ingen planer om at eksportere
det nye foder i større skala.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.