Annonce
Annonce
Et EU-projekt er ved at udvikle teknologier som hjælpemidler til de små økologiske landbrug, der ikke er egnede til at bruge de store landbrugsmaskiner.
Prisvenlig robot skal lette livet for økologer med små landbrug
I et EU-projekt afprøver man en budgetvenlig robot, som skal kunne plukke frugt, spotte sygdomme og skadedyr samt luge ukrudt.
På to landbrug i hhv. Frankrig og Spanien har robotter hjulpet landmændene med at analysere afgrøderne, advare mod sygdomme eller skadedyr og luge ukrudt.
Robotterne er en del af det fireårige EU-projekt ROMI, som har til formål at understøtte en bæredygtig fødevareproduktion med budgetvenlige robotter til landbrug.
De skal lette arbejdet for økologer og andre landmænd med små landbrug, hvor der typisk er flere forskellige typer afgrøder og meget manuelt arbejde, da maskinfabrikanterne primært har fokus på de store og mere intensive landbrug.
Robotten er lavet til små landbrug, ikke store landbrug. Der er et enormt behov for denne slags værktøj.
— Dr. Christophe Godin, forskningsleder i plantemodeller og computervidenskab ved Inria
"Smålandbrug er profitable og økonomisk bæredygtige, men landmændene kæmper ofte efter omkring fire år, idet folk udvikler rygproblemer," siger Jonathan Minchin fra Institute for Advanced Architecture of Catalonia i Barcelona, Spanien, der leder projektet, til tech-mediet techxplore.com.
Ifølge ham bruger økologerne på de små landbrug omtrent en femtedel af deres tid på at bekæmpe ukrudt, og derfor er projektets vigtigste formål at udvikle en robot, der kan hjælpe dem med det.
"Robotten er lavet til små landbrug, ikke store landbrug. Der er et enormt behov for denne slags værktøj," siger dr. Christophe Godin, der er forskningsleder i plantemodeller og computervidenskab ved det franske teknologiinstitut Inria, og som ligeledes er med i projektet, til techxplore.com.
I ROMI-projektet vil man udvikle tre teknologiske værktøjer til de små landbrug; en multifunktionel markrobot, en drone, der overvåger fra luften, og en 3D-skanner, som kan skelne planterne fra hinanden.
Eftersom værktøjerne er henvendt smålandbrug, er både pris og vægt vigtige faktorer, og derfor har udviklerne brugt allerede tilgængelige elmotorer lavet til kørestole samt open source-hardware og -software til at lave markrobotten, der bærer samme navn som projektet: Romi.
Vurderingen er, at den endelige pris for Romi maksimalt vil lyde på 5.000 euro, svarende til omtrent 37.000 kr. Altså en væsentlig forskel sammenlignet med andre landbrugsrobotter, der snildt kan koste 30.000 euro eller mere.
ROMI - Robotics for Microfarms from Noumena on Vimeo.
Udviklingsarbejdet går desuden med at lære Romi at skelne mellem de forskellige afgrøder, som vokser i forskellige tempi og har forskellige højder. Forhåbningen er, at robotten også kan lære at plukke frugterne, når de er modne, overvåge planternes vækst og sundhed samt spotte skadedyr og plantesygdomme og sende opdateringer til landmanden.
I et andet projekt kaldet GreenPatrol er man ved at udvikle en robot til drivhuse, og her er en af udfordringerne, at drivhusenes konstruktion svækker signalet fra de satellitter, som skal understøtte robottens navigation.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.