Annonce

Annonce

En mark med træer i baggrunden

I forsøget 'Nuthy' har man set nærmere på virkningen af at tilføre recirkulerede næringsstofkilder som ”top op” på udvalgte landmænds gødningsplaner. Foto: Daka Denmark

Nye muligheder i gødningsstrategien

KRONIK: Økologien er i konstant udvikling, og leder efter løsninger, der kan understøtte bæredygtighed både miljømæssigt og økonomisk. Koncentreret recirkuleret gødning er en af mulighederne, som bidrager til mindre marktryk, større udbytte og mere handlefrihed.

Af: Peter Dammegaard, market manager i Øgro, Daka Denmark

Rettidig tildeling af gødning er en af de tilbagevendende forårsudfordringer for planteavlere i Danmark, og ofte er udnyttelsen af vinduet for optimal tildeling af gødning afgørende for at kunne give afgrøderne en god start. 

Vejrforholdene i slutningen af vinteren og starten af foråret er meget uforudsigelige, men den gode start for afgrøden er især vigtigt i den økologiske driftsform, da det giver en fordel, når afgrøden skal kæmpe imod ukrudtstrykket senere i vækstperioden. 

Derfor er startgødning en vigtig faktor for høstudbyttet. Ofte er det husdyrgødning, som tildeles i starten for at skyde afgrøden godt i gang, men det kan være meget besværligt på ”bløde” jorder og resulterer ofte i store markskader. 

Samtidig er risikoen for at køre fast i marken med gyllevognen høj. Som følge heraf har en del landmænd ikke mulighed for at tildele startgødningen rettidigt.

I økologien arbejdes der på mange fronter med at finde veje, der kan sikre tilstrækkeligt med næringskilder, som kan opretholde jordens frugtbarhed på en bæredygtig måde. 

Det er nødvendigt for, at produktionen af økologiske fødevarer kan følge med til forbrugernes stigende efterspørgsel. Derfor har landsforsøget 'Nuthy' set nærmere på virkningen af at tilføre recirkulerede næringsstofkilder, herunder Øgro, som ”top op” på udvalgte landmænds gødningsplaner. 

Forsøget startede i 2018 og løber i tre år. Ideen om, og muligheden for at tildele en fast gødning med kendt indhold af næringsstoffer rettidigt, har vist lovende resultater med merudbytter på 11 – 12 pct. Dog med det forbehold, at vanding i det meget tørre forår var nødvendigt i 2018. Det tyder desuden på, at kvaliteten af afgrøden er steget betragteligt fra foder- til maltkvalitet i 2018.

Diskussionen om nye muligheder i gødningsstrategien for økologer kigger i retning af recirkulerede gødninger, fordi det stemmer godt overens med filosofien bag økologiens helhedsorientering i forhold til natur, miljø og afgrøder. 

En af sidegevinsterne ved at få implementeret koncentrerede gødningsprodukter i gødningsstrategien er, at man får adgang til produkter med kendt indhold, som kan køres ud med let materiel. 

Samtidig giver det mulighed for, at man som landmand selv kan have gødningen klar, til at blive kørt ud så snart forholdene er optimale. Det giver uafhængighed, frihed til selv at vælge og mulighed for at optimere. 

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet