Annonce

Annonce

En traktor spreder gødning på marken

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Foto: Colourbox

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

Af: Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver i ØRD

Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Det gøres dels ved at krydse det af i Fællesskemaet under 'markplan', dels ved at indsende skemaet 'Gødningskvote og Efterafgrøder 2020'. 

Sidstnævnte skal i forvejen indsendes, når man søger økologisk arealtilskud med N-tillæg eller man er registreret i Gødningsregisteret. Hidtil har man kun skullet sætte kryds i fællesskemaet og dokumentere sit N-behov, hvis man brugte mere end 50 kg udnyttet N/ha i ikke-økologisk gødning.

Samtidig har der også været et krav om, at sædskiftet skulle bestå af minimum 25 pct. bælgplanter og kløvergræs og som udgangspunkt 100 pct. grønne marker og efterafgrøder på udvalgte pladser i sædskiftet.

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er altså allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Der er stadig krav om sædskifte-forhold ved brug af ikke-økologisk N, men i 2020 bliver dette ikke håndhævet som krav, men derimod vist som nogle eksempler på, hvordan et sædskifte kan planlægges.

Der træder en ny økologiforordning i kraft den 1. jan. 2021, og her vil der igen komme nærmere krav til sædskiftet i forbindelse med brug af ikke-økologisk N-gødning. Hvor meget ikke-økologisk N, der må bruges i 2021, er der ikke nogen klarhed over endnu.

Flere artikler fra samme sektion

Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen

Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.

02-01-2025 3 minutter Biodiversitet,   Klima,   Tilskud

Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden

Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.

28-12-2024 6 minutter Jordfrugtbarhed,   Regenerativt landbrug

KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel

Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.

28-12-2024 9 minutter Planteavl,   Kartofler