Annonce

Annonce

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

18. februar 2020
Læsetid: 2 minutter
En traktor spreder gødning på marken

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Foto: Colourbox

Af: Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver i ØRD

Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Det gøres dels ved at krydse det af i Fællesskemaet under 'markplan', dels ved at indsende skemaet 'Gødningskvote og Efterafgrøder 2020'. 

Sidstnævnte skal i forvejen indsendes, når man søger økologisk arealtilskud med N-tillæg eller man er registreret i Gødningsregisteret. Hidtil har man kun skullet sætte kryds i fællesskemaet og dokumentere sit N-behov, hvis man brugte mere end 50 kg udnyttet N/ha i ikke-økologisk gødning.

Samtidig har der også været et krav om, at sædskiftet skulle bestå af minimum 25 pct. bælgplanter og kløvergræs og som udgangspunkt 100 pct. grønne marker og efterafgrøder på udvalgte pladser i sædskiftet.

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er altså allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Der er stadig krav om sædskifte-forhold ved brug af ikke-økologisk N, men i 2020 bliver dette ikke håndhævet som krav, men derimod vist som nogle eksempler på, hvordan et sædskifte kan planlægges.

Der træder en ny økologiforordning i kraft den 1. jan. 2021, og her vil der igen komme nærmere krav til sædskiftet i forbindelse med brug af ikke-økologisk N-gødning. Hvor meget ikke-økologisk N, der må bruges i 2021, er der ikke nogen klarhed over endnu.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise