Annonce

Annonce

Dyrlæge holder smågris

Grise bliver påvirket af de følelser, der er lagt i stemmen, når vi taler til dem. Foto: Colourbox

Det betyder noget for dyrene, hvordan vi taler til dem

Heste og grise bliver påvirket af den følelse, som mennesker lægger i stemmen, når de taler til dyrene, viser forskning. Måden, vi taler til dyrene på, kan derfor påvirke deres velfærd.

Heste og grise reagerer, ud fra måden som mennesker taler til dem på. Det viser ny forskning, som dermed lægger sig i halen af tidligere studier, der har vist lignende resultater.

Studiet undersøgte domesticerede grise og heste samt asiatiske vildheste og vildsvin. Resultaterne viser desuden, at dyregrupperne også skelner mellem positive og negative lyde, både når det kommer fra deres egne artsfæller og fra deres nære slægtninge. Eneste undtagelse var, at vildsvinene ikke reagerede tydeligt, når de blev udsat for positiv eller negativ tale fra mennesker.

”Vores resultater viser, at de her dyr bliver påvirket af de følelser, der er lagt i stemmen, når vi taler til dem eller bare i nærheden af dem. Og de reagerer kraftigere – typisk hurtigere, når de mødes med en negativt ladet stemme, sammenlignet med reaktionerne, når første lyd de hører, er positiv tale. I visse situationer ser de endda ud til at spejle den stemning, som de udsættes for,” siger Elodie Briefer, adfærdsbiolog fra Biologisk Institut hos Københavns Universitet, der står bag studiet i samarbejde med ETH Zürich.

Det betyder, at vores stemmer har en direkte indflydelse på dyrenes emotionelle tilstand.

— Elodie Briefer, adfærdsbiolog, Biologisk Institut hos Københavns Universitet

I forsøgene afspillede forskerne både optagelser af dyrelyde og menneskelige stemmer fra skjulte højttalere. For at undgå, at de domesticerede dyr reagerede på betydningen af ordene, var den afspillede positive og negative menneskelige tale udført af en professionel stemmeskuespiller, i et slags nonsenssprog uden meningsfulde sætninger.

Lydene blev afspillet i sekvenser med enten en positivt eller negativt ladet lyd først, så en pause og dernæst lyde med den modsatte følelse. Reaktionerne blev optaget på video, så forskerne efterfølgende kunne observere og registrere dyrenes reaktioner.

Tegn på empati

Studiet viser også antydninger af, at dyrene er i stand til at udvise en vis form for empati; altså hvor en udtrykt følelse bliver kopieret af en anden i en såkaldt følelsesspejling.

"Hvis kommende forskningsprojekter på sigt klart kan påvise, at de her dyr kan spejle følelser, ligesom dette studie ser antydninger af, så er det meget interessant for forståelsen af følelsernes udviklingshistorie og udstrækningen af dyrenes følelsesliv og bevidsthedsniveau," siger Elodie Briefer.

Resultaterne af studiet viser ifølge Elodie Briefer, at den måde, vi taler på i nærheden af dyr, og måden vi taler til dyrene på, kan have betydning for deres trivsel.

”Det betyder, at vores stemmer har en direkte indflydelse på dyrenes emotionelle tilstand, hvilket er meget interessant fra i dyrevelfærdsperspektiv,” siger hun.

Tidligere forskning har også vist, at køer reagerer negativt på vrede stemmer og reagerer kraftigere på en skinger, aggressiv menneskestemme end eksempelvis larmen fra en maskine og voldsom håndtering. I et studie kunne man konstatere, at mælkeydelsen faldt til under halvdelen, samtidig med at stresshormonerne og pulsen blev øget, når køerne oplevede, at mennesker, som havde råbt af dem og behandlet dem ublidt, kom ind i stalden.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg