Annonce

Annonce

Der smages på hokkaido på Skovsgaard Gods

De fleste sanser var i brug, da deltagerne smagte sig gennem forskellige sorter af græskar, gulerødder og rødbeder m.m. på Skovsgaard Gods. Foto: Jakob Brandt

Nu skal der flere sorter i jorden

Dansk Cater og Skovsgaard Gods har indledt et partnerskab, som tester potentialet i at introducere flere forskellige sorter af økologiske grøntsager, så de professionelle køkkener får et mere interessant udvalg af smagsvarianter at arbejde med.

»Waouu! Den er megasød.«

»Synes du, den er sød. Det mener du ikke?«

Følgende ordveksling ved et bord med smagsprøver på forskellige sorter af kartofler, rødbeder og græskar illustrerede ganske godt, at smag opfattes meget forskelligt af forskellige mennesker.

Ordene faldt forleden ved en prøvesmagning på Skovsgaard Gods, da Landbrug & Fødevarer havde inviteret økologiske producenter, landets største kantineoperatører og foodservicegrossisterne til temadag om sorter og smag.

Som led i besøget på Langeland var der arrangeret en prøvesmagning af et udvalg af de økologiske grøntsager og salater, som Skovsgaard Gods producerer til den landsdækkende foodservicegrossist Dansk Cater.

De to parter indgik forrige år et partnerskab, men på grund af sidste års tørke blev den første vækstsæson ikke den helt store succes. Men dagens minimarkvandring viste, at høsten på den ca. 10 ha store grøntsagsmark står langt bedre, og ifølge Johan Fast, der er hovedansvarlig for Skovsgaards grøntsagsproduktion, er der flere årsager til, at høsten er bedre i år.

»Det første år producerede vi måske 40-50 forskellige sorter, men efter tørken blev der tale om ren brandslukning, og i år har vi skåret kraftigt ned i antallet af varianter, og vi dyrker primært rodfrugter,« sagde Johan Fast, mens han guidede de mange gæster rundt i grøntsagsmarken, hvor der bl.a. er tre sorter af knoldselleri og tre sorter af grønkål.

Langelands økologiske perle

Over for sine kunder beskriver Dansk Cater Skovsgaard som ’en økologisk perle fra Langeland’, og hvad godset skal dyrke på grøntsagsmarken i de kommende år afhænger ikke mindst af tilbagemeldingerne fra de mange køkkener, som dagligt får grøntsager fra den landsdækkende cateringgrossist.

Bjarne Hansen og Jan Kristensen har indledt et tæt samarbejde, som skal bidrage til at skabe et bredere udvalg af grøntsagssorter til de professionelle køkkener. Foto: Jakob Brandt

’Vi kan i vores webshop netop nu tilbyde en række spændende sæsonrelevante varer fra godset - men skynd dig, der er kun begrænsede mængder tilgængelige,’ lyder det på cateringgrossistens hjemmeside.

Jan Kristensen, udviklingschef hos Dansk Cater, ser spændende perspektiver i samarbejdet med et gods, der bliver drevet i tæt harmoni med naturen, og hvor der er fokus på dyrevelfærd og biodiversitet.

»På Skovsgaard realiserer de alt det, som mange nøjes med at snakke om, og jeg synes, at det er interessant at aftage forskellige sorter i mindre skala fra godset,« sagde han.

Godset går efter fordobling

Siden Bjarne Hansen blev ansat som administrator på Skovsgaard Gods i 2017, har han arbejdet på at forvandle godset til et økologisk fyrtårn med en bred vifte af produkter. Han håber, at køkkenerne værdsætter indsatsen og bliver så glade for godsets grøntsager, at det bliver muligt at øge grøntsagsarealet til det dobbelte, selv om priserne for de langelandske grøntsager er lidt højere end tilsvarende produkter fra landets største producenter.

Når der nu findes en overflod af grøntsagssorter, synes han, at det er synd, at landets mange professionelle køkkener ofte kun får tilbudt en enkelt eller meget få økologiske sorter hos deres grossist.

»Der er forskel på en kartoffel til plejehjemmet, til Vestas’ kantine og til restauranten,« sagde Bjarne Hansen, som erklærede krig mod sortsfattigdommen.

Tvivl om markedspotentialet

Ifølge Jan Kristensen er det relativt smalle sortiment bl.a. et resultat af, at grøntsagsproduktionen i alt for høj grad har været tilrettelagt efter detailhandlens ønsker, hvor krav om stor volumen, ensartede produkter og lave priser er dominerende parametre. Det levner ikke meget plads til de små ’skæve’ grøntsager, som kan berige madlavningen med nye smagsoplevelser.

Skovsgaard Gods

  • Skovsgaard Gods ligger ved østkysten på Sydlangeland og fungerer som økologisk landbrug, som museum med seks forskellige udstillinger - og ikke mindst som et centrum for naturformidling for alle aldre.
  • Godset omfatter 398 ha og er ejet af Danmarks Naturfond.

Dansk Cater A/S

  • Dansk Cater er holdingselskab for en række selvstændige selskaber, som leverer dybfrosne og kølede fødevarer samt kolonial og konserves til danske storkøkkener i hele landet.

Den vurdering deler han med Peter Bay fra Skiftekær Økologi. Han har taget turen fra Tåsinge til Skovsgaard for at tale sorter og smag, men efter mange år i branchen er han ikke imponeret over grossisternes hidtidige formåen i forhold til at håndtere forskellige sorter af de enkelte grøntsagstyper.

»Jeg synes, at arrangementet i dag er et fint initiativ, men man skal passe på, at man ikke stikker blår i øjnene på producenterne, og det er et spørgsmål, om det er muligt at skabe et marked for forskellige sorter,« sagde den garvede kartoffel- og grøntsagsavler.

Han arbejder selv med mange forskellige sorter på sit landbrug, men han mener, at grossisterne stadig mangler at bevise, at deres systemer kan håndtere flere sorter af de samme grøntsager, og hvis det eksempelvis handler om at sælge en kartoffel med en særlig smag, tror han mere på den direkte kontakt mellem producent og køkken.

Det kommer stille og roligt

Jan Kristensen gav ham ret i, at det endnu er begrænset, hvad grossisterne har været i stand til at løfte med hensyn til forskellige sorter, men han pegede samtidig på, at det kommer lige så stille, og at netop en foodservicegrossist som Dansk Cater er langt bedre rustet til at håndtere små partier end detailkædernes store centrallagre. Derfor er foodservicesektoren efter hans vurdering et godt sted at lave testsalg af nye sorter.

»Vi kan hjælpe hinanden ved at aftage nogle af de varer, som detailhandlen ikke vil have. Vi leverer til fagfolk, og vi skaffer det, de vil have uden at gøre os til dommer over varen, for så ville vi kvæle lysten og kreativiteten ude i køkkenerne,« sagde Jan Kristensen og tilføjede:

»Når vi taler leverancer til de store landsdækkende kantinekæder, slipper man ikke for store distributører som os, og vi har 14 afdelinger fordelt over hele landet. Så hvis nogle køkkener ønsker lokale grøntsager, kan vi lave en aftale med en lokal økolog. Det giver en risikodækning for landmanden, og det er et kæmpe plus, at han ved, at der er en kunde i den anden ende.«

Han så gerne, at der opstår flere lignende partnerskaber rundt om i landet, som det Dansk Cater er ved at opbygge med Skovsgaard Gods:

»Det har været en fantastisk dag, hvor alle er blevet klogere i alle led, og det er mit håb, at andre producenter og grossister vil tage ideen op rundt om i landet. Det er den vej, vi skal gå, men vi er nødt til at være lidt tålmodige.«

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet