Annonce
Annonce
I et halvt år har dansk fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger været spærret inde, for at undgå smitte med fugleinfluenza af typen H5N1. Arkivfoto: Irene Brandt
Nu må de økologiske høns omsider komme ud igen
Efter et halvt års nedlukning er risikoen for fugleinfluenza nu så lav, at de økologiske og fritgående fjerkræ igen må komme ud.
Fødevarestyrelsen ophæver onsdag d. 4. maj sit krav til professionelle fjerkræavlere om, at deres fugle skal være enten lukket inde eller under tag eller fuglenet. Også de mange hobbyhønseavler kan igen lukke hønsene ud. Samtidig er det fra onsdag også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.
Det skyldes, at Dansk Veterinær Konsortium har vurderet, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra bl.a. vilde fugle til fjerkræ i fangenskab nu igen er lav.
Der har således ikke været smitte i fjerkræbesætninger siden 29. marts, og forekomsten af døde vilde fugle med fugleinfluenza, er lav, både i Danmark og resten af i Europa.
Dermed slutter godt seks måneders restriktioner, hvor dansk fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde, for at undgå at dyrene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza af typen H5N1.
Fødevarestyrelsen hævede tilbage i november sidste år trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj og indførte krav om, at fjerkræavlerne skulle holde deres dyr inde eller under tag. Trods krav om bl.a. indelukning bredte fugleinfluenzaen sig til i alt 11 besætninger, der alle blev aflivet.
Selvom høns og andet fjerkræ nu igen må komme ud, må fjerkræ fortsat ikke fodres i det fri, fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne og stadig kan bære smitten med sig. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, forsøger at undgå at bringe smitte med ind til deres dyr, bl.a. ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.
Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje og er klar til at hæve trusselsniveauet om nødvendigt.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.