Annonce

Annonce

Køer står på række i en udendørs stald

Det er vigtigt at finde en balance mellem energibehov og afgræsningen. Foto: Karen Munk Nielsen

Nu er det tid til mere energi på stald

FAGLIGT TALT: Energiniveauet i græsset er faldet støt siden midt juni ifølge ØkologiRådgivning Danmarks friskgræsanalyser.

Sukkerindholdet og energiniveauet i græsset er støt faldende.

Det sker som oftest i juli måned, hvor det varme vejr og manglende vand nedsætter fordøjeligheden og derfor energiniveauet og sukkerindholdet. Ifølge ØkologiRådgivning Danmarks friskgræsanalyser er sukkerindholdet faldet med næsten 50 pct. fra midt juni til midt juli.

Det vil fortsat være faldende ifølge afgræsningsprognosen. Der ses lige nu energiniveauer på under 6 MJ/kg ts og fordøjelighed på under 80 pct. OS og helt ned til 75 pct. OS.

Det betyder, at der bør suppleres med mere energi på stald, så køerne fortsat kan holde ydelsen og ikke får et knæk. Det er ikke ensilage, der skal suppleres med, men korn eller majs. Æder de mange kg/ts ensilage på stald, vil de være mætte, inden de skal på græs, og derfor have en lavere optagelse, når de er ude. Det kan udmønte i græs, der 'stængler' og skal slåes af for at sikre så god en fordøjelighed, som det er muligt for tiden.

Det vigtigste er at få gået en god tur hen over sin mark og vurdere tilstanden derude med egne øjne og finde en balance mellem energibehov og afgræsningen. Uanset hvad bør man hæve energiniveauet på stald.

Flere artikler fra samme sektion

Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025

Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.

10-12-2024 7 minutter Forskning,   Grise,   Planteavl,   Nyttedyr,   Næringsstoffer

Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning

De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.

10-12-2024 4 minutter Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd,   Forskning

Vejen til højere udbytter: Mindre jordbehandling, flere afgrøder og flere blandingsafgrøder

FAGLIGT TALT: En strategi med fokus på jordbehandling, efterafgrøder og blandingsafgrøder give en bedre økonomi, bedre jordfrugtbarhed og imødekomme de stigende forventninger og krav fra omgivelserne om økologisk, bæredygtig og klimavenlig drift.