Annonce

Annonce

Agromek 2022

Agromeks 542 udstillere fordeler sig på mere end 10 hektar i MCH Messecenter Herning. Her ses en lille del af messen fra toppen af en Claas Lexion 8900-mejetærsker. Foto: Malthe Karstensen

Nordeuropas største landbrugsmesse er tilbage

Efter flere års pause er Agromek åbnet i denne uge med rekordstort aktivitetsprogram.

Parkeringspladsen og de omkringliggende græsplæner ved MCH Messecenter Herning er i disse dage fyldt til bristepunktet. Anledningen er åbningen af den første Agromek-messe siden 2018, hvor landbrugsinteresserede til og med fredag i denne uge kan opleve Nordeuropas største landbrugsmesse.

Startskuddet lød tirsdag morgen, hvor Agromek-formand Sten Andersen bød velkommen til messen, der som mange andre større arrangementer har været aflyst og udskudt under corona-pandemien.

"Agromek er et vigtigt mødested for landmænd og agroindustri og er samtidig et center for ny viden, vidensdeling og udvikling - sidstnævnte er blevet stadigt vigtigere, og af samme grund er vi meget glade for i år at præsentere flere aktiviteter end nogensinde," sagde Sten Andersen.

Messen byder i år på 542 udstillere og flere end 150 aktiviteter, hvilket er et rekordstort aktivitetsprogram ifølge Agromek.

De mange udstillere er fordelt på intet mindre indre 100.000 kvadratmeter. Det er det samme som 10 hektar indendørsareal, men enhver ejendomsmægler ville alligevel betegne det store messecenters areal som veldisponeret - en hel del landbrugsmæglere er i øvrigt også at finde på den lange udstillerliste.

Såmaskine klarer 20 ha i timen

Et godt eksempel på effektiv brug af pladsen er den enorme Efecta CE12000-såmaskine fra Bednar, der - som navnet antyder - har en arbejdsbredde på hele 12 meter. Ifølge producenten klarer den såningen på op til 20 ha på én time - og med en tank på 6.000 liter skulle man gerne være kørende for en stund.

Sådan en såmaskine kræver selvfølgelig kræfter og helst i omegnen af 300-450 hk af slagsen. På Agromek er maskinen da også spændt efter en kraftfuld traktor. For at være helt præcis er det den nye Claas 960 Axion med 445 hk og specielle gummibælter som baghjul, som Claas kalder Terra Trac.

Claas' vante hvide og lysegrønne farver er byttet ud med en særlig sølvgrå lakering, der fås i begrænset antal for denne model, som desuden også kan fås med mere almindelige baghjul, om man vil.

Producenten af Efecta CE12000-såmaskinen lover en kapacitet på op til 20 ha/timen selv ved større udsædsmængder
Producenten af Efecta CE12000-såmaskinen lover en kapacitet på op til 20 ha/timen selv ved større udsædsmængder. Foto: Malthe Karstensen

Kædeharve til hurtig etablering af efterafgrøder

Dal-Bo var også repræsenteret med bl.a. en Powerchain 800, som er ny i produktprogrammet. Den store kædeharve med en arbejdsbredde på otte eller 12 meter er primært tænkt til hurtig og effektiv etablering af efterafgrøder på nyhøstede marker med mulighed for en arbejdshastighed på 15 km/t.

En prototype af denne harve blev desuden demonstreret tilbage i marts, da Syddansk Økologi afholdt en maskindemo, hvor fokus var på nedmuldning af kløvergræs. Den opgave klarede prototypen også, selv om fugtige forhold kan give noget pakning ved tallerknerne.

Dengang blev listeprisen oplyst til at være 399.000 kr. for otte meters arbejdsbredde.

Dal-Bo Powerchain er en kædeharve med såkasse, der primært er anvendelig til hurtig og effektiv etablering af efterafgrøder efter høst
Dal-Bo Powerchain er en kædeharve med såkasse, der primært er anvendelig til hurtig og effektiv etablering af efterafgrøder efter høst. Foto: Malthe Karstensen

Flere artikler fra samme sektion

Naturkrav rammer også økologer med naturpleje

Naturplejere, der kun har græsarealer, skal også lægge fire pct. af disse arealer ud til natur, fordi de betragtes som omdriftsarealer. Økologisk Landsforening kalder det »absurd«.

25-01-2023 7 minutter Natur,   Naturpleje,   Politik

Sofari søger nye værtsgårde

Efter et år med høje foderpriser og en vigende afregning ser de økologiske griseproducenter frem til at få besøg, når de 21. maj inviterer forbrugerne til den populære forbrugereventet, som sidste år havde tæt på 9.000 gæster.

25-01-2023 2 minutter Events

Ægproducent om PFAS-fund: »Det er en forfærdelig situation«

DTU Fødevareinstituttet har udgivet et notat, der viser, at økologiske æg indeholder store mængder PFAS pga. fodring med fiskemel. Ægproducent ser nu på at ændre foderet, men det er ikke ligetil.

23-01-2023 3 minutter Æg og fjerkræ,   Miljø