Annonce
Annonce
Mennesker er faktisk gode til at afkode dyrs humør - det kan hjælpe på dyrevelfærden
Forskning viser, at vi mennesker er ganske gode til at afkode, om dyr er glade eller frustrerede. Denne evne kan bane vejen for nye tiltag inden for dyrevelfærd i landbruget.

Menneskers evne til korrekt at identificere høns' følelsesmæssige tilstand ud fra deres lyde, kan bane vejen for bedre dyrevelfærd, mener forskere. Foto: Morten Telling
Selv uden ekspertise i dyreadfærd er vi mennesker gode til at afkode, om høns er glade eller frustrerede blot ved at lytte til dem.
I et nyt studie lod forskere knap 200 frivillige lytte til lydoptagelser af høns, og 69 pct. kunne korrekt identificere, om hønsene udtrykte glæde eller frustration. Det skriver The Guardian.
"Folk, der arbejder med hønsehold, kan identificere den følelsesmæssige tilstand på fuglene, som de passer - selv hvis de ikke har nogen erfaring på området," siger studiets seniorforfatter, Joerg Henning, professor i veterinærepidemiologi ved University of Queensland, ifølge The Guardian.
Forskerne mener, at studiet på længere sigt kan gavne dyrevelfærden, da det kan bane vej for, at kunstig intelligens kan overvåge hønseflokkenes lyde og give landbrugsmedarbejdere en melding, hvis fuglene er urolige eller utilfredse.
I forbindelse med forsøget havde forskerne trænet hønsene til at associere bestemte lyde med forskelligt foder og en skuffende tom foderskål.
Når hønsene vidste, at der var godbidder bag en svingdør, udstødte de hurtige eller højlydte kluk, men når der ikke var andet end en tom foderskål, var lydene mere langtrukne og hvinende.
Hver frivillig lyttede til 16 lydoptagelser - halvdelen med høns, som så frem til en godbid, og den anden halvdel med høns, som vidste, at der ikke var noget i vente.
Studiet bygger på eksisterende forskning, der viser, at mennesker er i stand til at afkode mange dyrearters følelsesmæssige tilstand ud fra deres lyde, og forskere mener, det skyldes, at hvirveldyr deler det vokale følelsesmæssige system.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.