Annonce

Annonce

En mariehøne kravler på en plante

I et varieret og mangfoldigt landskab kan nyttedyr hjælpe med at bekæmpe skadedyr, og insekter kan udføre bestøvning. Begge dele er positivt for udbyttet i marken. Foto: Mads Vinther

Mangfoldighed af smådyr øger udbyttet i marken

En international forskergruppe bekræfter værdien af biologisk mangfoldighed for landbrug og samfund. Biologisk diversitet giver bedre bestøvning, bedre beskyttelse af afgrøden og højere udbytte.

Verden står midt i en verdensomspændende biodiversitetskrise. Der gøres simpelthen for lidt for at beskytte og give plads til natur, vilde planter og dyr. Samtidig bliver landbrugsjorden mange steder i verden ringere og mindre produktiv.

Men vi kan slå to fluer med ét smæk. Større diversitet i landskabet og på markerne er ikke kun godt for vilde dyr og planter - markudbytterne bliver også højere. 

Denne sammenhæng har en international forskergruppe påvist ved at gennemgå data fra 1.475 landbrugsarealer rundt om i verden. I undersøgelsen indgår så forskellige afgrøder som raps i Sverige, kaffe i Indien, korn i Alperne og mango i Sydamerika, skriver SLU i sit seneste nyhedsbrev.

Forskerne har specifikt set på to forhold: vilde insekters bestøvning og naturlig skadedyrsbekæmpelse. Begge dele fungerer bedre i landskaber med stor variation af afgrøder, hegn, gærder og andre landskabselementer. Når bestøvere og naturlige fjender har bedre forhold, og der er flere af dem, fører det også til højere udbytte i marken.

Omvendt forholder det sig i monotone landskaber med store marker med samme afgrøde.

”Studiet viser, at biologisk mangfoldighed er afgørende for at få de vigtige økosystem-tjenester og for at opretholde en høj og stabil jordbrugsproduktion, siger en af forskerne bag studiet,” Mattias Jonsson, fra Sveriges Lantbruksuniversitet.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima