Annonce

Annonce

Havre i marken.

Havre til udsæd var allerede udsolgt før jul på grund af det ekstreme vejr i 2023. Foto: Colourbox

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

Tørken i foråret 2023 efterfulgt af en usædvanlig våd sommer og efterår, har også ramt de producenter, der laver fremavl af økologisk udsæd. Det betyder nu, at mange økologer her i foråret må fylde konventionelt korn i såmaskinerne.

”Det er ikke usædvanligt, at der bliver udsolgt af det økologiske udsæd, men i år der det sket meget tidligt. Havren var udsolgt allerede før jul, og nu er der altså også slut med byg,” konstaterer Poul Christensen, der er planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

Fremavl ramt af ekstremt vejr

Han forklarer, at den udsædvanlig store mangel på udsæd bunder i det ekstreme vejr i 2023, som blandt andet betød, at mange af kernerne fra de certificerede arealer til fremavl blev for små og af for dårlig kvalitet.

Landbrugsstyrelsen har nu på baggrund af manglen på udsæd udsendt en pressemeddelelse med en vejledning om proceduren, hvis man som økolog i stedet vælger at bruge konventionel udsæd. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OXS.

Når en art er ”Til bekræftelse” betyder det, at du skal indberette det til Landbrugsstyrelsen, hvis du anvender ikke-økologisk (ubejdset) udsæd af den art. Men du skal ikke afvente en tilladelse fra Landbrugsstyrelsen til anvendelsen. Det er således generelt tilladt at anvende ikke-økologisk ubejdset udsæd af arter, der er klassificeret ”Til bekræftelse”, på betingelse af at anvendelsen anmeldes.

Du skal være opmærksom på, at din anmeldelse kun gælder i indeværende vækstsæson, altså afgrøder der sås ud i år.

Anmeldelsen skal du foretage i OXS, fuldstændig på samme måde, som hvis du skulle søge dispensation/ tilladelse til at anvende ikke-økologiske frø, du skal blot ikke afvente en tilladelse fra Landbrugsstyrelsen, blot kunne fremvise anmeldelsen, når du får økologikontrol.

Du kan læse mere om proceduren her.

Landbrugsstyrelsen holder løbende øje med situationen og hvis økologisk udsæd af flere af de store landbrugsafgrøder bliver udsolgt, kan deres klassifikation blive ændret til ”Til bekræftelse”.

Flere artikler fra samme sektion

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg

Fugle og biller kan hjælpe mod skadedyr og øge udbytterne - men herhjemme virker et andet tiltag lige nu bedre

I et nyt metastudie har forskere undersøgt, om fugle og biller kan bruges som et mere bæredygtigt middel mod skadedyr end syntetiske pesticider, og resultaterne er lovende. Der er dog udfordringer, siger rådgiver, som peger på en anden løsning mod skadedyr.

31-05-2024 5 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning,   Forskning