Annonce

Annonce

To hænder holder en plante og fremviser roden

Der er pt. et udbud af sorter af økologisk kvalitet, som i langt de fleste tilfælde ikke er de mest moderne og eftertragtede. De danske øko-landmænd er således allerede dårligt stillet, når det handler om at skaffe frø af robuste og passende sorter til dyrkning af økologiske grøntsager. Foto: Morten Telling

Målsætning om 13 år risikerer at glippe

I 2036 skal alle økologiske grøntsager været dyrket af økologiske frø. Men den målsætning kan komme i fare, hvis ikke grønsagsproducenter kræver mere af deres frøleverandører, mener grøntsagskonsulent.

Målsætningen om, at alle økologiske grøntsager skal være dyrket af økologiske frø i 2036, er i fare, hvis ikke grønsagsproducenter kræver mere af de store internationale frøleverandører i et mere forpligtende samarbejde. Sådan lyder advarslen fra Richard de Visser, der er konsulent hos HortiAdvice A/S.

»Som grønsagsproducent skal man lægge pres på sine leverandører for at opnå moderne og passende sorter af økologiske frø til sin produktion. Og så skal avlerne også bakke op om at købe disse frø, når de nu bliver tilgængelige. Det er det eneste sted, det kan komme fra. Hvis frøfirmaerne ikke kan se nogle penge i det, så producerer de heller ikke. Så grønsagsproducenter skal involvere sig i markedet ved at lægge et større pres,« forklarer han.

Der er pt. et udbud af sorter af økologisk kvalitet, som i langt de fleste tilfælde ikke er de mest moderne og eftertragtede. De danske øko-landmænd er således allerede dårligt stillet, når det handler om at skaffe frø af robuste og passende sorter til dyrkning af økologiske grøntsager:

»Det er meget vigtigt, at de danske økologiske grønsagsavlere får de bedste sorter til rådighed, og det er langt fra tilfældet i dag. Vi er pt. ikke godt stillet, hvis vi snakker om økologiske frø til dyrkning af grøntsager, for det er vanskeligt, og det tager lang tid at forædle og opformere økologiske frø, og det er meget dyrt for firmaet. Det er noget nemmere med kornafgrøder. Derudover er markedet for grønsagsfrø i Danmark meget lille. Vi har jo mange hundredetusind hektar med byg og hvede, men vi har for eksempel kun 26 hektar med økologisk hvidkål.”

Kræv din ret

Det meste af frøforædlingen og opformering af økologiske grønsagsfrø foregår i udlandet, hvor få store firmaer dominerer markedet.

Det skandinaviske marked er generelt lille, og det betyder, at firmaerne har deres sigte på de store lande sydpå, hvor sammenfald af sorter ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med behovet i Danmark.

Richard de Visser anbefaler derfor de danske øko-grønsagsproducenter til at tage fat i deres leverandører og kræve, at de skal levere økologiske frø af nogle af de sorter, der er bedst egnet til dyrkning i Danmark.

»Der er kun et marked, hvis man viser noget og selv kræver noget af dem, man arbejder sammen med. Et mere forpligtende samarbejde mellem leverandør og avler kunne være en god basis for at firmaer vil investere. Når det er sagt, er det danske marked så lille, at et internationalt samarbejde om økologiske frø er en nødvendighed.«

Flere artikler fra samme sektion

Maj var usædvanligt tør, og der er ikke udsigt til regn foreløbig

Der er faldet så lidt regn i maj, at måneden risikerer at komme i top 10 over de tørreste maj måneder nogensinde målt - og der er ikke udsigt til regn foreløbig.

31-05-2023 2 minutter Klima

Arla skærer en ny skive af mælkeprisen

Både de økologiske og de konventionelle leverandører af mælk til Arla får fra 1. juni 14,9 øre mindre pr kg mælk.

31-05-2023 2 minutter Mejeri

Økologer kan få et gratis udviklingstjek

Økologiske landmænd oplever et vigende marked for deres produkter for tiden, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.

30-05-2023 3 minutter Nyt fra Icoel