Annonce

Annonce

Målsætning om 13 år risikerer at glippe

I 2036 skal alle økologiske grøntsager været dyrket af økologiske frø. Men den målsætning kan komme i fare, hvis ikke grønsagsproducenter kræver mere af deres frøleverandører, mener grøntsagskonsulent.

16. marts 2023
Læsetid: 3 minutter
To hænder holder en plante og fremviser roden

Der er pt. et udbud af sorter af økologisk kvalitet, som i langt de fleste tilfælde ikke er de mest moderne og eftertragtede. De danske øko-landmænd er således allerede dårligt stillet, når det handler om at skaffe frø af robuste og passende sorter til dyrkning af økologiske grøntsager. Foto: Morten Telling

Målsætningen om, at alle økologiske grøntsager skal være dyrket af økologiske frø i 2036, er i fare, hvis ikke grønsagsproducenter kræver mere af de store internationale frøleverandører i et mere forpligtende samarbejde. Sådan lyder advarslen fra Richard de Visser, der er konsulent hos HortiAdvice A/S.

»Som grønsagsproducent skal man lægge pres på sine leverandører for at opnå moderne og passende sorter af økologiske frø til sin produktion. Og så skal avlerne også bakke op om at købe disse frø, når de nu bliver tilgængelige. Det er det eneste sted, det kan komme fra. Hvis frøfirmaerne ikke kan se nogle penge i det, så producerer de heller ikke. Så grønsagsproducenter skal involvere sig i markedet ved at lægge et større pres,« forklarer han.

Der er pt. et udbud af sorter af økologisk kvalitet, som i langt de fleste tilfælde ikke er de mest moderne og eftertragtede. De danske øko-landmænd er således allerede dårligt stillet, når det handler om at skaffe frø af robuste og passende sorter til dyrkning af økologiske grøntsager:

»Det er meget vigtigt, at de danske økologiske grønsagsavlere får de bedste sorter til rådighed, og det er langt fra tilfældet i dag. Vi er pt. ikke godt stillet, hvis vi snakker om økologiske frø til dyrkning af grøntsager, for det er vanskeligt, og det tager lang tid at forædle og opformere økologiske frø, og det er meget dyrt for firmaet. Det er noget nemmere med kornafgrøder. Derudover er markedet for grønsagsfrø i Danmark meget lille. Vi har jo mange hundredetusind hektar med byg og hvede, men vi har for eksempel kun 26 hektar med økologisk hvidkål.”

Kræv din ret

Det meste af frøforædlingen og opformering af økologiske grønsagsfrø foregår i udlandet, hvor få store firmaer dominerer markedet.

Det skandinaviske marked er generelt lille, og det betyder, at firmaerne har deres sigte på de store lande sydpå, hvor sammenfald af sorter ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med behovet i Danmark.

Richard de Visser anbefaler derfor de danske øko-grønsagsproducenter til at tage fat i deres leverandører og kræve, at de skal levere økologiske frø af nogle af de sorter, der er bedst egnet til dyrkning i Danmark.

»Der er kun et marked, hvis man viser noget og selv kræver noget af dem, man arbejder sammen med. Et mere forpligtende samarbejde mellem leverandør og avler kunne være en god basis for at firmaer vil investere. Når det er sagt, er det danske marked så lille, at et internationalt samarbejde om økologiske frø er en nødvendighed.«

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise