Annonce
Annonce
Recirkulering af næringsstoffer giver mening i den økologiske produktion. Illustration: Seges
Madaffald er en god kilde til næringsstoffer
Madaffald har stort set samme gødningsværdi som husdyrgødning, hvilket gør det meget interessant at anvende i økologisk landbrug. Det forudsætter en prioritering af økologer som aftagere.
Af Malthe Karstensen, ØkologiRådgivning Danmark
Det er ikke kun de økologiske landmænd, der ser potentiel værdi i madaffald som gødning. Derfor skal man i den økologiske sektor både efterspørge produktet og gå i dialog med biogasanlæg, kommuner og forsyningsselskaber for at sikre, at madaffaldet er tilgængeligt for økologer.
Sådan lyder budskabet fra konsulent og projektleder Anton Rasmussen i Økologisk Landsforening.
Medmindre kommunerne selv håndterer madaffaldet, afsættes det til videre forarbejdning via kommunale udbud. Kommunerne stiller de krav, de mener, er relevante eller politisk ønskelige i deres udbud. Københavns Kommune kræver for eksempel, at madaffaldet skal kunne afsættes til økologer. Det betyder, at biogasanlæggene ikke kan bruge madaffaldet i linjer, hvor de øvrige inputs ikke er godkendt til økologi.
»Vi skal sikre, at økologien tænkes med i alle led i kæden fra sortering og indsamling ved forbrugeren til forarbejdning og under afgasning. Ellers risikerer vi, at vi mister næringsstofferne for økologien undervejs,« siger Anton Rasmussen.
Efter madaffaldet er indsamlet, forarbejdes det til en pumpbar masse, der afgasses i biogasanlæg, typisk sammen med husdyrgødning. Gassen skaber el og varme, og restproduktet er gødning.
Særligt økologiske landmænd i Østdanmark, der ofte har begrænsede mængder gødning til rådighed, kan få glæde af madaffaldet.
»Cirkulær økonomi, herunder lokal recirkulering af næringsstofferne fra madaffald, bør være en integreret del af den økologiske afgrødeproduktion,« siger Anton Rasmussen. Han tilføjer, at recirkulering netop handler om at reetablere næringsstofstrømmen fra by til land, så de næringsstoffer, der bortføres med afgrøden, så vidt muligt tilbageføres. Forudsat at den recirkulerede gødning har en tilstrækkelig høj kvalitet.
I 2019 blev der gennemført landsforsøg fem steder i landet, hvor man gødede vårbyg med afgasset mad-affald, både rent og blandet med kvæggylle, samt med svinegylle som reference.
Forsøgene viste, at madaffaldet har samme kvælstofrespons i vårbyggen som husdyrgødning. Med andre ord er gødningsværdien på højde med husdyrgødning.
»Næringsstofindholdet i de forskellige madaffaldsprodukter kan forventes at ligge i samme spænd som i husdyrgødning,« fortæller Casper Laursen, specialkonsulent i Seges. Samtidig er håndteringsforholdene ens med normal biogasgylle.
Plastindhold bekymrer
Selvom de økologiske landmænd nogle steder i landet i høj grad mangler næringsstofferne, så er det ikke for enhver pris, at de vil anvende madaffald. Casper Laursen oplever nemlig, at økologerne er meget bekymrede over plastik i gødningen.
Den suverænt største kilde til mikroplast på landbrugsjord er partikler fra bildæk. Forskellen er, at gødskning med madaffald er et aktivt valg, og her er det måske umuligt helt at undgå plastik. Frasorteringen foregår blandt andet med sold, men de allermindste plaststykker vil alligevel smutte igennem.
I landsforsøgene blev der for et af produkterne med 100 pct. madaffald målt et plastindhold på 0,01 pct. af tørstoffet. Ved tildeling af 80 kg ammoniumkvælstof pr. ha svarer det til, at det på én hektar fylder 2,86 kvm., hvis man bredte det ud. Det er langt under det tilladte loft, og i Danmark vil madaffaldet altid være opblandet med gylle, men det er stadig en anledning til bekymring hos landmændene.
»Vi skal have fokus på en teknologisk udvikling, der sikrer, at plastindholdet reduceres. Vi skal selvfølgelig som økologer have høje krav til, at vores gødningsprodukter er rene og fri for miljøfremmede stoffer. Selvom adgangen til næringsstoffer fra mad-affald og andet recirkuleret affald er vigtig for udviklingen, så må det selvfølgelig ikke ske på bekostning af troværdigheden,« siger Anton Rasmussen.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.