Annonce
Annonce
Lupin-frø er ikke kun foder
Frø af lupin skal fremover ikke kun dyrkes til foderblandinger. Frøene kan nemlig bruges til konsum, og det kan hjælpe den grønne omstilling på vej.

Lupin kan komme til at spille en rolle for klimaet, da de til en vis grad vil kunne erstatte importen af sojabønner, der sædvanligvis har et stort klimaaftryk. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Frø af hvid, gul og smalbladet lupin bør fremover ikke kun blive dyrket til foder. Ernæringsmæssigt indeholder lupin 32-42 pct. protein, har et lavt stivelsesindhold samt et relativt højt fedtindhold, hvilket gør frøene attraktive at bruge i kosten.
Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.
I andre dele af verden herunder særligt i Middelhavsområdet, Latinamerika og Nordafrika har man længe benyttet lupinfrø i madlavningen. Det gælder både som snacks og som færdigmalet mel.
Og for klimaet kan de små proteinrige frø også komme til at spille en rolle, da de til en vis grad vil kunne erstatte importen af sojabønner, der sædvanligvis har et stort klimaaftryk.
Novel Food
En novel food kan for eksempel være frø, nødder, frugter eller grøntsager, der ikke har været anvendt som fødevarer i EU i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997. Det kan også være nye industrielt fremstillede stoffer eller ekstrakter til fødevarebrug. Eksempler på fødevarer, der er blevet novel food-godkendt, er chiafrø, ekstrakt af hanekam, nonifrugt-juice, syntetisk fremstillet vitamin K2 og fødevarer med tilsatte phytosteroler.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Særlig lovgivning om novel food
Som udgangspunkt er frø af gul, hvid og smalbladet lupin ikke novel food og kan derfor markedsføres i EU uden en forudgående novel food-godkendelse. Dette gælder, så længe anvendelsen er uden risiko. Det betyder, at alkaloidindholdet ikke må være for højt.
Lupinfrø kan nemlig indeholde store mængder af de bitre alkaloider, som er meget giftige ved indtagelse. Forskningen indenfor forædling har dog gjort, at der nu også kan dyrkes lupinfrø, som kun har et lavt indhold af alkaloider.
Som fødevareproducent er det vigtigt at bemærke, at forarbejdede produkter kan være novel food og derfor kræver særlig tilladelse at markedsføre. Det gælder, for eksempel hvis man opkoncentrerer olier eller proteinkoncentrater.
Derudover bør man som producent også være opmærksom på, at lupinplanten er beslægtet med jordnødder, der kan indeholde proteiner, som kan fremkalde allergiske reaktioner. Emballager til indpakning af færdigproducerede varer med lupin skal således markeres med allergener.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.