Annonce

Annonce

Hånd holder lupin i bælg

Lupin kan komme til at spille en rolle for klimaet, da de til en vis grad vil kunne erstatte importen af sojabønner, der sædvanligvis har et stort klimaaftryk. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Lupin-frø er ikke kun foder

Frø af lupin skal fremover ikke kun dyrkes til foderblandinger. Frøene kan nemlig bruges til konsum, og det kan hjælpe den grønne omstilling på vej.

Frø af hvid, gul og smalbladet lupin bør fremover ikke kun blive dyrket til foder. Ernæringsmæssigt indeholder lupin 32-42 pct. protein, har et lavt stivelsesindhold samt et relativt højt fedtindhold, hvilket gør frøene attraktive at bruge i kosten.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.

I andre dele af verden herunder særligt i Middelhavsområdet, Latinamerika og Nordafrika har man længe benyttet lupinfrø i madlavningen. Det gælder både som snacks og som færdigmalet mel.

Og for klimaet kan de små proteinrige frø også komme til at spille en rolle, da de til en vis grad vil kunne erstatte importen af sojabønner, der sædvanligvis har et stort klimaaftryk.

Novel Food

En novel food kan for eksempel være frø, nødder, frugter eller grøntsager, der ikke har været anvendt som fødevarer i EU i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997. Det kan også være nye industrielt fremstillede stoffer eller ekstrakter til fødevarebrug. Eksempler på fødevarer, der er blevet novel food-godkendt, er chiafrø, ekstrakt af hanekam, nonifrugt-juice, syntetisk fremstillet vitamin K2 og fødevarer med tilsatte phytosteroler.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Særlig lovgivning om novel food

Som udgangspunkt er frø af gul, hvid og smalbladet lupin ikke novel food og kan derfor markedsføres i EU uden en forudgående novel food-godkendelse. Dette gælder, så længe anvendelsen er uden risiko. Det betyder, at alkaloidindholdet ikke må være for højt.

Lupinfrø kan nemlig indeholde store mængder af de bitre alkaloider, som er meget giftige ved indtagelse. Forskningen indenfor forædling har dog gjort, at der nu også kan dyrkes lupinfrø, som kun har et lavt indhold af alkaloider.

Som fødevareproducent er det vigtigt at bemærke, at forarbejdede produkter kan være novel food og derfor kræver særlig tilladelse at markedsføre. Det gælder, for eksempel hvis man opkoncentrerer olier eller proteinkoncentrater.

Derudover bør man som producent også være opmærksom på, at lupinplanten er beslægtet med jordnødder, der kan indeholde proteiner, som kan fremkalde allergiske reaktioner. Emballager til indpakning af færdigproducerede varer med lupin skal således markeres med allergener.

Flere artikler fra samme sektion

Forsøg med plantebehandling af parasitter kan give ægproducenter økonomisk gevinst

NYT FRA ICROFS: Nye regler betyder, at æg fra økologiske høns skal tilbageholdes i en karensperiode efter medicinsk behandling mod parasitter. Derfor er der behov for nye behandlingsmuligheder - og de kan være på vej i et nyt projekt.

22-03-2023 2 minutter Nyt fra Icrofs,   Kronik,   Æg og fjerkræ

Grovfodermangel er dyrt

FAGLIGT TALT: Sørg for at der i markplanen 2023 er nogle afgrøder ekstra, der kan høstes til grovfoder, uden det nødvendigvis bliver det.

22-03-2023 4 minutter Fagligt talt,   ØkologiRådgivning Danmark,   Foder

Overskud og fremgang hos ØkologiRådgivning Danmark

Rådgivningsselskabet ØRD havde sidste år en omsætning på 16,6 mio. kr., og kom ud af året med et overskud på 845.000 kr.  

21-03-2023 3 minutter ØkologiRådgivning Danmark