Annonce

Annonce

Hånd holder lupin i bælg

Lupin kan komme til at spille en rolle for klimaet, da de til en vis grad vil kunne erstatte importen af sojabønner, der sædvanligvis har et stort klimaaftryk. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Lupin-frø er ikke kun foder

Frø af lupin skal fremover ikke kun dyrkes til foderblandinger. Frøene kan nemlig bruges til konsum, og det kan hjælpe den grønne omstilling på vej.

Frø af hvid, gul og smalbladet lupin bør fremover ikke kun blive dyrket til foder. Ernæringsmæssigt indeholder lupin 32-42 pct. protein, har et lavt stivelsesindhold samt et relativt højt fedtindhold, hvilket gør frøene attraktive at bruge i kosten.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.

I andre dele af verden herunder særligt i Middelhavsområdet, Latinamerika og Nordafrika har man længe benyttet lupinfrø i madlavningen. Det gælder både som snacks og som færdigmalet mel.

Og for klimaet kan de små proteinrige frø også komme til at spille en rolle, da de til en vis grad vil kunne erstatte importen af sojabønner, der sædvanligvis har et stort klimaaftryk.

Novel Food

En novel food kan for eksempel være frø, nødder, frugter eller grøntsager, der ikke har været anvendt som fødevarer i EU i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997. Det kan også være nye industrielt fremstillede stoffer eller ekstrakter til fødevarebrug. Eksempler på fødevarer, der er blevet novel food-godkendt, er chiafrø, ekstrakt af hanekam, nonifrugt-juice, syntetisk fremstillet vitamin K2 og fødevarer med tilsatte phytosteroler.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Særlig lovgivning om novel food

Som udgangspunkt er frø af gul, hvid og smalbladet lupin ikke novel food og kan derfor markedsføres i EU uden en forudgående novel food-godkendelse. Dette gælder, så længe anvendelsen er uden risiko. Det betyder, at alkaloidindholdet ikke må være for højt.

Lupinfrø kan nemlig indeholde store mængder af de bitre alkaloider, som er meget giftige ved indtagelse. Forskningen indenfor forædling har dog gjort, at der nu også kan dyrkes lupinfrø, som kun har et lavt indhold af alkaloider.

Som fødevareproducent er det vigtigt at bemærke, at forarbejdede produkter kan være novel food og derfor kræver særlig tilladelse at markedsføre. Det gælder, for eksempel hvis man opkoncentrerer olier eller proteinkoncentrater.

Derudover bør man som producent også være opmærksom på, at lupinplanten er beslægtet med jordnødder, der kan indeholde proteiner, som kan fremkalde allergiske reaktioner. Emballager til indpakning af færdigproducerede varer med lupin skal således markeres med allergener.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima