Annonce

Annonce

Slagtekyllinger klækkes traditionelt på et rugeri over en periode på 24-48 timer, inden de sorteres, vaccineres og transporteres til en stald. Det er faktorer, der menes at udgøre en stressfaktor for kyllingerne. Arkivfoto

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

Lavere dødelighed, lavere frygtniveau, øge hvileadfærd samt øget ædeadfærd og kropsvægt.

Det er fordelene ved at udklække slagtekyllinger på stald frem for i et rugeri, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

"Endelig var der indikationer af, at rugerikyllinger havde været udsat for dehydrering under procedurerne på rugeriet og den efterfølgende transport, da de dels drak hyppigere efterfølgende, dels tabte sig under transporten," forklarer seniorforsker Anja Brinch Riber til universitets hjemmeside.

Undersøgelsen er foretaget af langsommere voksende økologiske slagtekyllinger af racen Hubbard JA57 ColorYield, som enten er klækket på stald eller på et rugeri. Rugerikyllingerne blev placeret i forsøgsstalden mellem 5 og 25 timer efter klækning, mens staldkyllingerne blev leveret til forsøgsstalden som befrugtede forrugede æg tre dage før, rugerikyllingernes ankomst.

Undervejs så forskerne så set nærmere på forskellige velfærdsindikatorer inden for kyllingernes biologiske funktion, affektive tilstand og deres mulighed for et naturligt liv.

Resultaterne viste også, at klækkeraten hos staldkyllinger var enten højere eller den samme for rugerikyllingerne afhængigt af beregningsmetoden. Ingen af de kliniske velfærdsindikatorer - gangegenskaber og trædepudelæsioner - eller produktionsparametre indsamlet ved slagtning adskilte sig mellem staldkyllinger og rugerikyllinger. Dog var der en tendens til flere brystblærer hos rugeri-hanekyllinger end stald-hanekyllinger.

Anja Brinch Riber nævner dog, at man stadig kun har begrænset viden om klækning på stald, da der er mange faktorer, som kan spille ind.

"Eksempelvis findes der en række forskellige typer af systemer til klækning på stald. Vi har derfor brug for mere viden på området - særligt i forhold til virkningen på frygtsomhed og trædepudesvidninger, samt hvordan kyllingekvalitet påvirker dyrevelfærden," siger hun.

Slagtekyllinger klækkes traditionelt på et rugeri over en periode på 24-48 timer, inden de sorteres, vaccineres og transporteres til en stald. Det er faktorer, der menes at udgøre en stressfaktor for kyllingerne.

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet