Annonce

Annonce

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

30. november 2020
Læsetid: 2 minutter

Slagtekyllinger klækkes traditionelt på et rugeri over en periode på 24-48 timer, inden de sorteres, vaccineres og transporteres til en stald. Det er faktorer, der menes at udgøre en stressfaktor for kyllingerne. Arkivfoto

Lavere dødelighed, lavere frygtniveau, øge hvileadfærd samt øget ædeadfærd og kropsvægt.

Det er fordelene ved at udklække slagtekyllinger på stald frem for i et rugeri, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

"Endelig var der indikationer af, at rugerikyllinger havde været udsat for dehydrering under procedurerne på rugeriet og den efterfølgende transport, da de dels drak hyppigere efterfølgende, dels tabte sig under transporten," forklarer seniorforsker Anja Brinch Riber til universitets hjemmeside.

Undersøgelsen er foretaget af langsommere voksende økologiske slagtekyllinger af racen Hubbard JA57 ColorYield, som enten er klækket på stald eller på et rugeri. Rugerikyllingerne blev placeret i forsøgsstalden mellem 5 og 25 timer efter klækning, mens staldkyllingerne blev leveret til forsøgsstalden som befrugtede forrugede æg tre dage før, rugerikyllingernes ankomst.

Undervejs så forskerne så set nærmere på forskellige velfærdsindikatorer inden for kyllingernes biologiske funktion, affektive tilstand og deres mulighed for et naturligt liv.

Resultaterne viste også, at klækkeraten hos staldkyllinger var enten højere eller den samme for rugerikyllingerne afhængigt af beregningsmetoden. Ingen af de kliniske velfærdsindikatorer - gangegenskaber og trædepudelæsioner - eller produktionsparametre indsamlet ved slagtning adskilte sig mellem staldkyllinger og rugerikyllinger. Dog var der en tendens til flere brystblærer hos rugeri-hanekyllinger end stald-hanekyllinger.

Anja Brinch Riber nævner dog, at man stadig kun har begrænset viden om klækning på stald, da der er mange faktorer, som kan spille ind.

"Eksempelvis findes der en række forskellige typer af systemer til klækning på stald. Vi har derfor brug for mere viden på området - særligt i forhold til virkningen på frygtsomhed og trædepudesvidninger, samt hvordan kyllingekvalitet påvirker dyrevelfærden," siger hun.

Slagtekyllinger klækkes traditionelt på et rugeri over en periode på 24-48 timer, inden de sorteres, vaccineres og transporteres til en stald. Det er faktorer, der menes at udgøre en stressfaktor for kyllingerne.

Flere artikler fra samme sektion

Virksomhed fjerner klimaskadeligt spagnum fra sit sortiment og erstatter det med et økologisk produkt

Det ødelægger biodiversiteten og udleder CO2 i store mængder, når spagnum graves op. Derfor vælger Materialepladsen nu at fjerne produktet fra alle pladser og erstatte det med økologisk pilekompost. Ifølge direktøren er det et spørgsmål om tid, før et forbud mod spagnum rammer Danmark.

10-04-2025 5 minutter Klima,   Miljø,   Biodiversitet,   Næringsstoffer,   Kompostering

Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt

FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.

Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr

Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.

09-04-2025 3 minutter Klima