Annonce

Annonce

Kradseri på marken

FAGLIGT TALT: Uh. Ah. Argh. Vi kender alle lettelsen af at få kradset et sted, hvor det klør, som vi ikke selv kan nå.

01. april 2019
Læsetid: 3 minutter
En lodret og en vandret børste, der er hæhgt op, så kreaturerne kan klø sig, når de er i marken

Det er især kvier og goldkøer, man skal være opmærksom på, hvis de ikke er på stald i løbet af døgnet og her har en børste. Hvordan man opfylder denne anbefaling om mulighed for kradseri er op til en selv.

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, ØkologiRådgivning Danmark

Er du klar over, at brancheaftalen for produktion af økologisk mælk og kød anbefaler mulighed for hudpleje på folden, når dyrene ikke har adgang til hudpleje i stalden? Altså mulighed for at få sig kradset godt og grundigt.

Det er især kvier og goldkøer, man skal være opmærksom på, hvis de ikke er på stald i løbet af døgnet og her har en børste. Hvordan man opfylder denne anbefaling om mulighed for kradseri er op til en selv. Det kan være en fast børste, som den på billedet, der er taget ved Torben Hørlyck Jørgensen. Den er god, hvis man praktiserer foldskifte på sædskiftemarker og ikke har mulighed for at hverve den nederste ende af læhegnet til kløpind. Det er nemlig en anden mulighed. 

Men det gælder ikke at inddrage hjørner på vand- og fodertrug eller eventuelle hytter på marken. Og vælger man en børste frem for en busk eller træ, skal den selvfølgelig være funktionel. Det vil sige, at børstehårene ikke må være knækkede eller slidt af. Noget så simpelt som en pæl gravet ned i jorden kan også godkendes. Den kan bare ske at stå i vejen på et senere tidspunkt.

En anden ting, man skal være opmærksom på, er smittespredning. Det bliver desværre mere og mere udbredt at se ungdyr på græs, som bliver inficeret med sygdommen 'Pink Eye'.

'Pink Eye' er en infektion i øjet, som menes at komme med en bestemt flue. Den er meget smitsom og yderst smertefuld for det ramte dyr, hvis pupil bliver helt mælkehvid, stikker ud af øjet som en kegle og i nogle tilfælde kan resultere i blindhed. Og dyrene ses gnubbende deres øjne mod andre dyr eller objekter for at finde lindring. 

 Har man således en ellers glimrende, flytbar børste, som må være at anbefale, skal den tages med hjem til rengøring og desinficering på lige fod med dyret, der skal isoleres fra flokken og hjem til behandling. 

Så husk at få tænkt kradseri med ind i dine foldplaner for den kommende sæson. Det vil være en lettelse for dyrene.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise