Annonce
Annonce
På billedet øverst fra venstre ses: Birgitte Hemmingsen; Sofie Signe Lyngbye Rahbek Thorsen, Kristoffer Bay Rask Hansen, Markus Pallesen Schaumburg-Müller, Rasmus Solevad Engesgaard, Natalia Krasnianska. Nederste række fra venstre: Guillermo Padro Eteve, Ida Schapiro Christensen, Jeppe Ågård Lund, Michael Larsen, Gabriella Olah. Foto: Kalø Økologisk Landbrugsskole
Kalø præsenterer ti nye produktionsledere efter fire års tørke
Produktionslederuddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole har fået en ny indpakning, og for første gang i fire år har der været tilmeldinger nok til at gennemføre et hold.
Kristoffer Hansen og Sofie Signe Thorsen er to af de nye produktionsledere, der netop er blevet uddannet på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Sammen med otte andre produktionslederelever har de i løbet af de seneste fem måneder lært om produktionsledelse, økonomi og ledelse af medarbejdere, og holdet har som det første taget den nye produktionslederuddannelse på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Kalø Økologisk Landbrugsskole har tidligere haft en klassisk produktionslederuddannelse og forsøgt sig med en akademiuddannelse, hvor undervisningen primært lå i weekenderne. Det viste sig at være svært at trække nok interesserede til, og skolen har nu gentænkt den klassiske produktionslederuddannelse. Det har givet pote og betyder, at der i 2019 for første gang i fire år var stor nok søgning til uddannelsen til at gennemføre et hold.
Forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole Nikolaj Houkjær glæder sig over, at det er lykkes at lave et hold af nye produktionslederelever.
”Vi har pakket uddannelsen ind i nyt papir, om man vil. Vi har gentænkt uddannelsen, som jo følger en overordnet bekendtgørelse, men justeret på nogle ting, så den er mere attraktiv,” fortæller han.
Det nye er blandt andet tre friske undervisere, to med en universitetsbaggrund og en med praktisk erfaring som produktionsleder. Og så består uddannelsen nu af tre spor, som før lå samtidig, men nu ligger efter hinanden og giver eleverne større mulighed for at fordybe sig.
De tre spor fokuserer på henholdsvis ledelse af medarbejdere, produktionsledelse og økonomi. I løbet af de fem måneder, som uddannelsen varer, får eleverne oveni i hatten mulighed for at erhverve sig et dronecertifikat, som kan være et nyttigt redskab til at holde øje med marken.
Det var især muligheden for at forbedre sine kompetencer til at lede medarbejdere, der fik Kristoffer Hansen til at læse videre.
”En af grundene til, at jeg tog overbygningen som produktionsleder, var, at jeg kunne lære noget om kommunikation, og hvordan man håndterer at have for eksempel elever, som man jo ofte har på et landbrug,” siger Kristoffer Hansen.
Jobmulighederne efter uddannelsen er gode ifølge Nikolaj Houkjær. Han vurderer, at alle elever vil komme i job inden for kort tid. Det er ikke sikkert, at det er som driftsleder, men uddannelsen giver dem gode forudsætninger for at varetage jobs med ansvar for drift og medarbejdere i fremtiden.
Uddannelsen
- Varighed: 21 uger
- Fag: Produktionsstyring, Økonomi, praktisk ledelse
- Adgangskrav: Faglært landmand eller maskinfører.
- Uddannelsen er SU-berettiget
Kristoffer Hansen har da også allerede fået sit første job som faglært landmand. Jobbet er på Stengården i Birkerød på Sjælland, hvor han skal være med til at drive gården og dyrke grøntsager, som blandt andet bliver solgt i gårdbutikken.
Han forventer at få brug for sin nye viden om kommunikation og ledelse, når han skal arbejde sammen med de elever, der er på Stengården.
Sofie Signe Thorsen er heller ikke i tvivl om, hvad hun tager med sig fra uddannelsen.
”Jeg har lært rigtig meget om kommunikation, hvordan man motiverer andre som leder, og hvor vigtigt det er at forstå, at vi alle er forskellige for at kunne være en god leder,” siger hun.
Alligevel regner Sofie Signe Thorsen ikke med, at hendes første job bliver som produktionsleder.
”Nu vil jeg vil gerne ud og samle erfaringer fra en bedrift. Jeg kan rigtig godt lide at arbejde med dyr, så måske et sted med grise eller køer, men jeg er jo ret ung, så jeg vil gerne have noget erfaring, inden jeg skal have ledelsesansvar og have ansvar for medarbejdere,” siger hun.
Kalø Landbrugsskole opstarter et nyt produktionslederhold til oktober 2020.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.