Annonce
Annonce
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Hver anden gulerodsmark er nu økologisk
Det danske areal med økologiske grøntsager er steget markant de seneste år. Gulerødder er fortsat en af de mest dyrkede grøntsager, men især den økologiske kål breder sig i landskabet.
Der er godt nyt til alle med stor appetit på danske økologiske grøntsager. Produktionen af flere forskellige typer grøntsager stiger nemlig støt. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
”Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.
Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arealet med bladselleri er højdespringeren, hvor arealet i samme periode er mangedoblet med hele 925 pct. til 85 ha, svarende til en økologiandel på 83,6 pct. af de danske marker.
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 pct. til 8,3 pct.
Fakta om udviklingen af produktionen af økologiske grøntsager | |||
---|---|---|---|
Afgrøde | Hektar i 2015 | Hektar i 2021 | Stigning (%) |
Bladselleri | 8 | 82 | 925 |
Savoy- og spidskål | 44 | 197 | 348 |
Blomkål | 36 | 130 | 261 |
Grønkål | 40 | 98 | 145 |
Løg | 174 | 358 | 106 |
Ærter (Konsum) | 545 | 1.016 | 86 |
Rødbede | 107 | 192 | 79 |
Gulerødder | 737 | 1.214 | 65 |
Spisekartofler | 1.206 | 1.939 | 61 |
Kilde: Landbrugsstyrelsen. |
Flere artikler fra samme sektion
Mangel på økologisk udsæd
Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).
Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd
Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.
Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord
FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.