Hver anden gulerodsmark er nu økologisk
Det danske areal med økologiske grøntsager er steget markant de seneste år. Gulerødder er fortsat en af de mest dyrkede grøntsager, men især den økologiske kål breder sig i landskabet.

Der er godt nyt til alle med stor appetit på danske økologiske grøntsager. Produktionen af flere forskellige typer grøntsager stiger nemlig støt. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
”Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.
Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arealet med bladselleri er højdespringeren, hvor arealet i samme periode er mangedoblet med hele 925 pct. til 85 ha, svarende til en økologiandel på 83,6 pct. af de danske marker.
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 pct. til 8,3 pct.
Fakta om udviklingen af produktionen af økologiske grøntsager | |||
---|---|---|---|
Afgrøde | Hektar i 2015 | Hektar i 2021 | Stigning (%) |
Bladselleri | 8 | 82 | 925 |
Savoy- og spidskål | 44 | 197 | 348 |
Blomkål | 36 | 130 | 261 |
Grønkål | 40 | 98 | 145 |
Løg | 174 | 358 | 106 |
Ærter (Konsum) | 545 | 1.016 | 86 |
Rødbede | 107 | 192 | 79 |
Gulerødder | 737 | 1.214 | 65 |
Spisekartofler | 1.206 | 1.939 | 61 |
Kilde: Landbrugsstyrelsen. |