Annonce
Annonce
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Hver anden gulerodsmark er nu økologisk
Det danske areal med økologiske grøntsager er steget markant de seneste år. Gulerødder er fortsat en af de mest dyrkede grøntsager, men især den økologiske kål breder sig i landskabet.
Der er godt nyt til alle med stor appetit på danske økologiske grøntsager. Produktionen af flere forskellige typer grøntsager stiger nemlig støt. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
”Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.
Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.
Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arealet med bladselleri er højdespringeren, hvor arealet i samme periode er mangedoblet med hele 925 pct. til 85 ha, svarende til en økologiandel på 83,6 pct. af de danske marker.
Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 pct. til 8,3 pct.
Fakta om udviklingen af produktionen af økologiske grøntsager | |||
---|---|---|---|
Afgrøde | Hektar i 2015 | Hektar i 2021 | Stigning (%) |
Bladselleri | 8 | 82 | 925 |
Savoy- og spidskål | 44 | 197 | 348 |
Blomkål | 36 | 130 | 261 |
Grønkål | 40 | 98 | 145 |
Løg | 174 | 358 | 106 |
Ærter (Konsum) | 545 | 1.016 | 86 |
Rødbede | 107 | 192 | 79 |
Gulerødder | 737 | 1.214 | 65 |
Spisekartofler | 1.206 | 1.939 | 61 |
Kilde: Landbrugsstyrelsen. |
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.