Annonce

Annonce

Høst af gulerødder

Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Hver anden gulerodsmark er nu økologisk

Det danske areal med økologiske grøntsager er steget markant de seneste år. Gulerødder er fortsat en af de mest dyrkede grøntsager, men især den økologiske kål breder sig i landskabet.

Der er godt nyt til alle med stor appetit på danske økologiske grøntsager. Produktionen af flere forskellige typer grøntsager stiger nemlig støt. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.

”Næsten alle typer økologiske grøntsager er i fremgang, når vi kigger på antallet af hektar, de bliver dyrket på. Og det harmonerer jo meget godt med, at danskerne globalt set er dem, der lægger allermest økologi i indkøbskurven,” siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Ane Førde.

Det er især den økologiske kål, der breder sig på de danske marker. Både arealet med grønkål, blomkål, savoy- og spidskål er mere end fordoblet siden 2015.

Siden 2015 er arealet med økologiske gulerødder steget med 65 pct. til 1.214 ha i 2021. Det udgør 52,6 pct. af hele det danske areal med gulerødder. Arealet med bladselleri er højdespringeren, hvor arealet i samme periode er mangedoblet med hele 925 pct. til 85 ha, svarende til en økologiandel på 83,6 pct. af de danske marker.

Kigger man på hele grøntsagsproduktionen i Danmark er den økologiske andel også steget. Fra 2015 til 2021 steg den økologiske andel af alle danske grøntsagsmarker fra 5,6 pct. til 8,3 pct.

Fakta om udviklingen af produktionen af økologiske grøntsager
Afgrøde Hektar i 2015 Hektar i 2021 Stigning (%)
Bladselleri 8 82 925
Savoy- og spidskål 44 197 348
Blomkål 36 130 261
Grønkål 40 98 145
Løg 174 358 106
Ærter (Konsum) 545 1.016 86
Rødbede 107 192 79
Gulerødder 737 1.214 65
Spisekartofler 1.206 1.939 61
Kilde: Landbrugsstyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Kvæg overgræsser naturarealer til skade for biodiversiteten

Nye resultater viser, at at landbrugsdyrene græsser nogle naturområder for hårdt, hvilket går ud over dyre- og plantelivet. En ny beregningsmodel skal forbedre planlægningen for afgræsning på de enkelte arealer.

24-11-2023 5 minutter Biodiversitet,   Afgræsning,   Forskning

De storindustrielle landbrug bærer en del af skylden for, at folk flytter væk, mener sociolog

Vil vi skabe liv på landet igen, skal landbruget væk fra et ensidigt økonomifokus og i højere grad pleje det sociale samvær og naturen, mener sociolog: "Hvis der ingen livskvalitet er på landet, hvorfor skal man så være der?"

23-11-2023 5 minutter Økologikongres 2023,   Bæredygtighed

10 års klimakamp i Mammen

Solceller, lavbundsjord og færre malkekvæg i besætningen er hovedingredienserne i den opskrift, der skal nedbringe klimaaftrykket hos økolog Jørgen Sønderby i Mammen. Men selv om han de seneste 10 år har arbejdet målrettet mod at begrænse CO2-udslip, bliver kampen kun hårdere og hårdere.

17-11-2023 9 minutter Klima