Annonce

Annonce

Høns i hønsegård

Hønerne danner æggeskallen om natten. Det kræver kalk, og forskerne håber, hønerne skal bruge mindre kalk, hvis de får den umiddelbart inden. Foto: Morten Telling

Høner får kalk til natmad

Kalk før sengetid kan måske bane vejen for at skære ned på mængden af fosfor i æglæggende høners foder. Det vil være en fordel for både landmanden og miljøet.

Når en høne skal danne æggeskal, trækker den på knoglernes calciumressourcer. Knogler er opbygget af en forbindelse mellem kalk og fosfor, og med knoglernes kalk følger derfor også en vis andel fosfor, som ikke skal bruges til æggeskal, og som derfor blot udskilles i gødningen.

Her kan det udgøre et miljøproblem, og for landmanden kan et højt indhold af fosfor i gødningen medføre, at han rammer fosforloftet og derfor skal have et større areal at sprede gødningen på.

Forskere ved Aarhus Universitet undersøger derfor, om hønerne kan undvære en del af det fosfor, der i dag tilsættes foderet for at vedligeholde knoglerne. Forsøgshøns bliver udsat for foder med forskelligt indhold af fosfor. Desuden får nogle af hønerne serveret kalk separat om aftenen i stedet for løbende gennem dagen i fuldfoderet.

Producerer det, de skal

Hønerne danner æggeskallen om natten. Teorien bag forsøget er, at når hønerne får kalk lige inden, trækker de mindre på knoglernes kalk og fosfor. Ifølge seniorforsker Sanna Steenfeldt, AU, har hønerne ikke reageret negativt på lavere fosfortildeling indtil nu.

»Produktionsparametrene ser gode ud indtil videre, de producerer det de skal, og æggeskalsstyrke og ægvægt ser fin ud. Men man skal huske, at hønerne også er unge nu. Generelt ser man, at når hønerne bliver ældre, kan der blive problemer med æggeskalsstyrken. Og det kan jo være, at det bliver et større problem hos de høns i forsøget, der får mindre fosfor. Status lige nu er at det ser godt ud, og så må vi afvente, hvordan det udvikler sig i de kommende måneder,« siger hun i en artikel på icrofs.dk.

Også fjerdragten er fin, dødeligheden er lav, og der er ingen problemer med trædepudesvidninger i forsøget. Når forsøget er afsluttet og resultaterne gjort op, er det planen, at der skal ske en afprøvning af et tilpasset foder hos to økologiske ægproducenter. Dette bliver tidligst i slutningen af 2021.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg