Annonce
Annonce
Når halmpiller bruges i bokse med dybstrøelse, bliver det meget kompakt og holder boksene rene og tørre i længere tid. Samtidig ser det ud til, at fluerne ikke i samme grad trives og opformeres i bokse strøet med halmpiller.
Halmpiller kan afhjælpe flueplage
FAGLIGT TALT: På det seneste er der kommet halmpiller på markedet. Det har vist sig at være godt til strøelse og reducerer samtidig flueplagen.
Af: Hans Lund, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Fluer er for mange en plage, man ikke slipper af med før til efteråret, men der er nogen, der er begyndt at bruge halmpiller til strøelse. Det suger meget godt fugten og er derfor velegnet til strøelse i sengebåse og ved kalve i dybstrøelse. For sin skyld også i sygebokse, kælvningsbokse og andre steder, hvor der normalt bruges halm. Under presningen til piller bliver halmen varmet op og derfor dræbes nogen af de bakterier, der måtte være i halmen.
Når halmpiller bruges i bokse med dybstrøelse, bliver det meget kompakt og holder boksene rene og tørre i længere tid. Samtidig ser det ud til, at fluerne ikke i samme grad trives og opformeres i bokse strøet med halmpiller. Det er den erfaring, flere landmænd har gjort sig over det seneste halve års tid.
Så er det selvfølgelig prisen på halmpillerne. Er det interessant, eller er det bare for dyrt? Der er set priser på omkring 1,20 kr./kg. Det er selvfølgelig en del i forhold til almindelig halm, men det suger tilsyneladende bedre og dermed mindre forbrug. Hvor meget mindre er det for tidligt at sige noget konkret om.
De landmænd jeg har snakket med, er overbeviste om, at flueplagen er meget mindre, og at det skyldes, at det bliver meget kompakt.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.