Annonce

Annonce

Grønsagsavler Ole Nørby holder en plante op for tilhørerne, der hører om hans måde at drive økologisk landbrug på.

Bælgplanter, korsblomstrede urter og græs udgør tilsammen efterafgrøden, som Ole Nørby viste frem for bedriftsbesøgets deltagere. Foto: Irene Brandt

Grøngødning fodrer grøntsager

Tidligere købte Ole Nørby konventionel gylle til sine kornmarker, men i dag er hans gødningsregnskab gået i 0, for al den næring, grøntsagerne har brug for, dyrker han selv på sine marker.


I 2017 vandt han ØL’s efterafgrødekonkurrence. Og en del af besøget havde fokus på efterafgrøderne, hvoraf de første var sået 1. august efter hvidløg, og resten i begyndelsen af september med henblik på, at alle marker skal være grønne til vinter.

"Jeg sår blandede efterafgrøder med både græs, korsblomstrede urter og bælgplanter; men i år har tørken været en udfordring, fordi mange af vores efterafgrøder ikke er spiret. I stedet har vi fræset arealet op og sået vintergrønt," fortalte Ole Nørby.

Foretrækker fræseren

Ole Nørby har sine udfordringer med svinemælk og tidsler; men han løser hellere problemet med radrensning i kornet end med ploven.


"Ploven er effektiv, men også en belastning, når man arbejder med små parceller. Fræseren er meget lettere at arbejde med, når vi skal lave et såbed. Vi fræser i 12-15 cm dybde, og om der er en sammenhæng, skal jeg ikke kunne sige, men vi har i hvert fald aldrig haft så let ved at tage kartofler op, som i år," fortalte Ole Nørby.

Dyrker gødning

Tidligere købte Ole Nørby konventionel gylle til sine kornmarker; men i dag er hans gødningsregnskab gået i 0, for al den næring, grøntsagerne har brug for, dyrker han selv på sine marker. Om foråret sår han grøngødning sammen med kornet, og det efterfølgende forår pudser han grøngødningen af. Og forud for grøntsagerne vil der altid være grøngødning i gårdens sædskifte.


Med 24 ha, hvoraf 3 ha er med grøntsager, går der otte år imellem, at der dyrkes grøntsager på et areal.

"Vi dyrker 50 forskellige grøntsager - kartofler, kål, selleri, porrer, løg, gulerødder, majs etc. - og faktisk dækker grøngødningen afgrødernes behov for næringsstoffer," fortalte Ole Nørby.

Jorden på Nørbys Grøntsager er kalkholdig JB 5-6-jord, som er placeret i et fladt og ensartet terræn.


Sælger direkte

Afgrøderne fra frilandsgartneriet og æggene fra gårdens 250 høns, som holder rent i gårdens frugtplantage, sælges dels i gårdens egen gårdbutik, som står for 70 pct. af gårdens omsætning, og dels gennem forskellig lokale aftagere - blandt andet en abonnementsordning, hvor kunderne i begyndelsen af året indbetaler et fast beløb, som Nørbys Grøntsager leverer grøntsager for i hele sæsonen.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg