Annonce

Annonce

En flok grise på friland

I tidligere forsøg påviste forskerne effekt af tre pct. ramsløg og tre pct. tyttebær i foderet til fravænnede grise. Niveauet af colibakterier i tarmsystemet var 10 til 100 gange lavere hos disse grise. Arkivfoto: Morten Telling

Grise skal spise hvidløg og sure bær

Fravænningsdiarré er et kendt fænomen i svineproduktionen. Hvidløg og sure bær kan måske holde mavepinen væk fra grisene.

Selv om økologiske grise er ret store og tarmsystemet derfor mere modent, når de bliver fravænnet fra soens mælk, sker det alligevel ind imellem, at nogle af dem får diarré. 

Hidtil har man forebygget med lidt zink i foderet i nogle uger, men zink skal udfases, og derfor er erhvervet og forskerne på jagt efter et godt, økologisk alternativ.

Løsningen består - måske - af lidt hvidløg og ribs eller anden sur frugt i foderet. Forskere ved Aarhus Universitet er nu klar til at gå ud og afprøve metoden i større skala hos en økologisk svineproducent. 

Det sker i projektet MAFFRA II, hvor universitetet samarbejder med Center for frilandsdyr samt virksomhederne Økogris, Norfeed, Hvidløg & Vin, DLG samt Orskov Foods, skriver Aarhus Universitet, DCA.

I MAFFRA I påviste forskerne effekt af tre pct. ramsløg og tre pct. tyttebær i foderet til fravænnede grise. Niveauet af colibakterier i tarmsystemet var 10 til 100 gange lavere hos disse grise. 

Nu skal metoden tilpasses og testes i praksis. I den forbindelse byttes ramsløgene ud med hvidløg, som indeholder endnu mere af det aktive stof allicin end ramsløg. Hvidløg har tillige den fordel, at de allerede dyrkes økologisk herhjemme. Af samme grund skiftes tyttebærrene ud med solbær, ribs eller rabarber, hvor restprodukter fra den eksisterende saft og marmeladeproduktion formentlig kan anvendes med samme virkning.  

Bærrenes funktion er at gøre tarmmiljøet mere surt og dermed øge virkningen af allicin.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima