Annonce

Annonce

Nærbille af gylle

Udtagning af gylle i forskellige fraktioner giver god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg? Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog. Foto: Colourbox

Gør-det-selv designergylle – en interessant idé

Gylle er ikke bare gylle, og med en ekstra tank er det – i teorien – muligt at designe forskellige ’gyller’ på bedriften.

Næringsstofferne placerer sig forskelligt i en gylletank. Fosfor vil fx ofte bundfældes over tid, mens kvælstof og kalium fordeler sig mere jævnt i tanken, også selvom den ikke er omrørt.

Denne forskelligartede fordeling er baggrunden for en idé, som planterådgiver Niels-Kristian Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark, har fostret i en blog på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside: at hjemme-separere gylle i fraktioner med forskelligt indhold.

Eksempel på sammensætning af gylle i tre fraktioner (kg/ton)

Øverst i tank:
N: 5
P: 0,5
K: 2,5

Midten af tank:
N: 4,5
P: 0,7
K: 2,6

Bunden af tank:
N: 5,0
P: 1,0
K: 2,7

Nogle biogasanlæg arbejder allerede med denne form for ’designergylle’. Biogasanlægget fungerer ofte som central for gødning til et større antal landmænd, hvor nogle er tættere på fosforloft et end andre. Her kan udtagning af gylle i forskellige fraktioner give god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg?

Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog.

»Som økolog kan det være interessant at modtage gylle direkte fra sådan et biogasanlæg, men spørgsmålet er, om man ikke også vil kunne lave en simpel separering i fx to dele hjemme i egen gylletank, så man kan tildele gylle med forskelligt indhold til forskellige afgrøder,« forklarer Niels-Kristian Knudsen.

Rent praktisk kunne det foregå ved at suge den øverste del af gyllen fra en uomrørt tank over i en tom tank.

»Jeg ved ikke, om det er en gangbar praksis, men det kunne være spændende, hvis nogen vil afprøve ideen, så vi kan finde ud af det,« siger planterådgiveren.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet