Annonce
Annonce
Gør-det-selv designergylle – en interessant idé
Gylle er ikke bare gylle, og med en ekstra tank er det – i teorien – muligt at designe forskellige ’gyller’ på bedriften.

Udtagning af gylle i forskellige fraktioner giver god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg? Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog. Foto: Colourbox
Næringsstofferne placerer sig forskelligt i en gylletank. Fosfor vil fx ofte bundfældes over tid, mens kvælstof og kalium fordeler sig mere jævnt i tanken, også selvom den ikke er omrørt.
Denne forskelligartede fordeling er baggrunden for en idé, som planterådgiver Niels-Kristian Knudsen, ØkologiRådgivning Danmark, har fostret i en blog på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside: at hjemme-separere gylle i fraktioner med forskelligt indhold.
Eksempel på sammensætning af gylle i tre fraktioner (kg/ton)
Øverst i tank:
N: 5
P: 0,5
K: 2,5
Midten af tank:
N: 4,5
P: 0,7
K: 2,6
Bunden af tank:
N: 5,0
P: 1,0
K: 2,7
Nogle biogasanlæg arbejder allerede med denne form for ’designergylle’. Biogasanlægget fungerer ofte som central for gødning til et større antal landmænd, hvor nogle er tættere på fosforloft et end andre. Her kan udtagning af gylle i forskellige fraktioner give god mening. Men kan ideen også anvendes hjemme med simplere teknik end på biogasanlæg?
Det spørgsmål rejser Niels-Kristian Knudsen i sin blog.
»Som økolog kan det være interessant at modtage gylle direkte fra sådan et biogasanlæg, men spørgsmålet er, om man ikke også vil kunne lave en simpel separering i fx to dele hjemme i egen gylletank, så man kan tildele gylle med forskelligt indhold til forskellige afgrøder,« forklarer Niels-Kristian Knudsen.
Rent praktisk kunne det foregå ved at suge den øverste del af gyllen fra en uomrørt tank over i en tom tank.
»Jeg ved ikke, om det er en gangbar praksis, men det kunne være spændende, hvis nogen vil afprøve ideen, så vi kan finde ud af det,« siger planterådgiveren.
Flere artikler fra samme sektion
Tørkeindekset har aldrig været så højt så tidligt på året
Det har været et usædvanligt tørt forår indtil videre, og tørkeindekset har nu ramt et niveau, der ikke er målt lignende på denne tid af året. Danmark er et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af tørke.
Virksomhed fjerner klimaskadeligt spagnum fra sit sortiment og erstatter det med et økologisk produkt
Det ødelægger biodiversiteten og udleder CO2 i store mængder, når spagnum graves op. Derfor vælger Materialepladsen nu at fjerne produktet fra alle pladser og erstatte det med økologisk pilekompost. Ifølge direktøren er det et spørgsmål om tid, før et forbud mod spagnum rammer Danmark.
Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt
FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.