Annonce

Annonce

Gæs drikker vand af vandpyt

Årets tredje tilfælde af af H5N1-fugleinfluenza har ramt en mindre besætning på Sjælland, og der er nu oprettet en beskyttelseszone på tre km rundt om den smittede besætning. Foto: Colourbox

Fugleinfluenza rammer en mindre fjerkræbesætning ved Ramløse

Fødevarestyrelsen afliver i dag omkring 60 gæs, høns og ænder efter årets tredje fund af den meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en dansk fjerkræbesætning.

En mindre fjerkræbesætning ved Ramløse i Gribskov Kommune med omkring 60 stykker fjerkræ er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver, som Statens Serum Institut har analyseret for Fødevarestyrelsen.
"Det er tredje gang i år, at vi finder den dødelige og meget smitsomme H5N1 fugleinfluenza i en besætning. For at begrænse fuglenes lidelser og for at forebygge smittespredning, går vi nu i gang med at aflive dyrene, fortæller veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie i en Pressemeddelelse.
Udbruddet med fugleinfluenza er det tredje siden årsskiftet. Tilbage i januar blev 15.000 kalkuner ved Skælskør og 50.000 høns ved Hedensted aflivet på grund af fugleinfluenza.

'Udbruddene viser, at sygdommen kan slå ned alle steder, og vi må igen understrege, at det er uhyre vigtigt, at alle, der har fugle, følger reglerne, og holder deres fjerkræ inde eller overdækket, så vi bedst muligt beskytter fuglene mod at blive ramt af smitte fra de vilde fugle', siger Mette Kirkeskov Sie, som oplyser, at sygdommen kun meget sjældent smitter til mennesker.

Zoner med særlige regler

Smitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen nu har oprettet en 3-kilometers beskyttelseszone og en  10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.
Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Flere artikler fra samme sektion

Klima og biodiversitet på driftsplanen tæller nu med i mælkeregnskabet

Økolog Klaus Kristensen er en af de danske Arla-landmænd, der nu får en ekstra bonus for sin økologiske mælk, fordi han har skruet op for biodiversitet og klimatiltag på gården. Og han går efter endnu større gevinst

29-09-2023 7 minutter

Græssende dyr kan være bedre for klimaet end dyr på stald

Debatten på årsmødet i Kød- og Naturgræsserudvalget i Økologisk Landsforening var præget af den udskamning, branchen føler sig ramt af i forhold til kvægets klimabelastning. Forskning i afgræsningens mulige klimafordel er i gang.

28-09-2023 8 minutter Kvæg,   Klima

Velfærdskontrol viser atter regelbrud: Kalve får ikke opfyldt suttebehov og opstaldes enkeltvist

Fødevarestyrelsens kontrol af 308 kvægbesætninger viste, at der var overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 pct. af besætningerne. Styrelsen kalder resultatet "bekymrende".

23-09-2023 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg