Annonce

Annonce

Galloway-kvæg står på en græsmark

Adspurgte på Madens Folkemøde vægtede dyrevelfærd højest blandt seks parametre for økologisk oksekød. Foto: Pixabay

Fremtidens klimabøf skal smage af dyrevelfærd

Høj dyrevelfærd var topscorer, da deltagere på Madens Folkemøde rangordnede seks værdier, som kan forbindes med økologisk oksekød.

Prøv engang selv at gøre øvelsen: Hvad synes du, er den vigtigste egenskab ved det økologiske oksekød, du vil spise om tre år: dyrevelfærd, klima, biodiversitet, ressourceudnyttelse, spisekvalitet eller landdistriktsudvikling?

Måske vil du gerne have det hele og har svært ved at vælge. I så fald har du det ligesom de omkring 100 besøgende, der besvarede spørgsmålet på Madens Folkemøde. Også de havde svært ved at vælge, men gav dog dyrevelfærd flest 1-taller med klima på andenpladsen. Landdistriktsudvikling var de færrestes førstevalg.

Selv om det umiddelbart bliver en stor mundfuld for fremtidens økologiske kødproducenter at levere på så mange forskellige krav, er projektleder Bent Rasmussen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, glad for resultatet. Han er økologi- og naturkonsulent og manden bag spørgeskemaet og debatten med madentusiasterne på folkemødet.

»Det viser, at der er en klangbund blandt forbrugere og køkkenfolk for en produktion af græsbaseret oksekød, der er frembragt med et holistisk og nuanceret syn på bæredygtighed og ikke kun på kødets klimabelastning,« siger økologi- og naturkonsulenten, der leder projektet ’Naturkvæg – grundlag for fremtidens oksekød’.

Vil nuancere debatten

Målet med spørgeskemaet var at få en kvalificeret og dybere snak om kvaliteter ved oksekød, som Bent Rasmussen oplever hurtigt dømmes ude i den verserende klimadebat. Han hæfter sig ved, at dyrevelfærd faktisk slår klima som vigtigste bæredygtighedsparameter i den lille gimmick, som spørgeskemaet var.

»Økologiske landmænd vil gerne lave fremtidens oksekød og ideelt set levere på alle parametre, men det betyder også, at produktet ikke nødvendigvis kan være bedst på alle parametre, så det er opmuntrende at opleve en forståelse for kompleksiteten ved en bæredygtig produktion hos dem, der skal aftage kødet. I den offentlige debat er argumenterne meget skarptslebne. Klimaforkæmperne dømmer oksekødet helt ude, og botanikere mener ikke, man kan producere kvalitetskød og natur samtidig. Vi har en vigtig opgave foran os med at nuancere debatten,« konstaterer Bent Rasmussen.

Diagrammet viser, hvor mange procent af svarerne, der har rangeret værdien som henholdsvis 1, 2, 3, 4, 5, eller 6, hvor 1 = mest vigtig, og 6 = mindst vigtig. Næsten 50 procent giver dyrevelfærd en førsteplads. 23 pct. har klima på førstepladsen, og 36 pct. har det på andenpladsen
Diagrammet viser, hvor mange procent af svarerne, der har rangeret værdien som henholdsvis 1, 2, 3, 4, 5, eller 6, hvor 1 = mest vigtig, og 6 = mindst vigtig. Næsten 50 procent giver dyrevelfærd en førsteplads. 23 pct. har klima på førstepladsen, og 36 pct. har det på andenpladsen. Grafik: Økologisk Landsforening

Næste skridt i projektet er derfor at klæde producenterne på til denne debat. Projektet udgiver senere på året seks korte og videnskabeligt forankrede faktaark, et for hver værdi, skrevet af specialister på området.

»Alt er ikke rewilding på store sammenhængende naturarealer. Der er masser af mindre, spredte naturprægede arealer i landskabet, der har gavn af afgræsning, og mange økologiske kødproducenter arbejder allerede i dag med græskoncepter og naturpleje. De skal støttes i at kunne forklare sig og fortælle historien om den måde, deres kød bliver produceret på,« understreger Bent Rasmussen.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima