Annonce
Annonce
Landmandsstuderende Stella Lund og projektleder JensPeter Hermansen, Økologisk Landsforening, er i marken for at filme sammen med grisene. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen
Forsøg med Instagram har givet blod på tanden
Den 24-årige landbrugsstuderende Stella Lund er en af de fire unge, som i et projekt de seneste fem måneder har delt billeder af sin hverdag. ØL er så tilfreds med forløbet, at man håber at kunne gentage projektet næste år.
Det er en særdeles tilfreds projektleder Jens Peter Hermansen, der ser tilbage på det første år med et projekt af en helt ny art: Fire unge landbrugsstuderende har på Instagramkontoen @derforlandmand delt billeder og videoer fra deres hverdag på landet. Hensigten er at gøre flere interesserede i at arbejde med landbruget og skabe en tættere forbindelse mellem by og land.
Jens Peter Hermansen, der har ledet projektet hos Økologisk Landsforening, har oplevet en stor interesse for at følge de fire unges arbejde i landbruget, hvilket har fået ham til at søge om midler til at gentage projektet næste år.
"Det er rigtig interessant, at vi på under et halvt år har kunnet skabe så stor opmærksomhed om helt almindelige hverdagssituationer, og det viser, at det arbejde, der er ude på landet, har en appel til mange mennesker. Faktisk har det været så interessant, at der samlet set har været ca. 45.000 visninger af de små videoklip fra de unges arbejde, som er lagt på Instagram," siger Jens Peter Hermansen.
Kontoen har knap 1.000 følgere og en følger-ratio på ca. 1:10, hvilket betyder, at den har omtrent ti gange så mange følgere, som kontoen selv følger. Ifølge analyseinsituttet Keyhole betegnes et sådant følgerforhold som en "kvalitetskonto", der er værd at følge.
"Det har været en glædelig overraskelse, hvor langt man kan nå ud med en forholdsvis lille indsats. Vi kan hurtigt nå ud til en målgruppe, som vi ikke før har kunnet nå via de mere traditionelle kanaler," siger Jens Peter Hermansen.
"Jeg er blevet positivt overrasket"
Den 24-årige landbrugsstuderende Stella Lund er en af de fire unge, som de seneste fem måneder har delt billeder af sin hverdag som elev hos Hestbjerg Økologi. En del af hende havde forinden gruet lidt for, om hendes opslag ville blive mødt med vrede kommentarer fra modstandere af den animalske produktion, men hun har slet ikke mødt nogen negativitet.
"Jeg havde frygtet det lidt, men jeg er blevet positivt overrasket. Jeg har kun oplevet positive kommentarer på Instagram – og egentlig også i min omgangskreds," siger hun.
For Stella Lund har forløbet ikke kun givet hende mulighed for at vise sin dagligdag – hun har også været på flere kurser i at bruge sociale medier i forbindelse med sit arbejde, og i september skal hun og de andre på studietur til Portugal, inden projektet afsluttes.
"Det har været sjovt og lærerigt at være en del af. Jeg har lært, hvordan man bruger Instagram lidt mere professionelt, og så har jeg lært noget om mig selv og det arbejder, jeg laver, fordi jeg samtidig skal formidle om det," siger hun.
Giv noget af dig selv
Hun overvejer at oprette sin egen profil, når projektet afsluttes, dels fordi hun er blevet interesseret i den måde at formidle på, dels fordi hun har oplevet at kunne sparre med andre, som også arbejder med grise og har fulgt @derforlandmand.
Skal hun give et godt råd til det nye hold af influencere, der – måske – kan følge i hendes fodspor næste år, er det at vise noget personlighed i opslagene og ellers bare springe ud i det:
"Folk kan godt lide, at personen selv er med på billedet – man kan se, at de opslag når længere ud."
Stella Lund er i gang med sin sidste praktik og begynder på det sidste skoleforløb til januar. Til sommer er hun færdiguddannet med speciale i svin, og herefter overvejer hun kraftigt at studere til produktionsleder, hvorefter hun vil arbejde med økologisk svineproduktion.
Instagramkontoen @derforlandmand er oprettet i og drives som en leverance i projekt ”Bæredygtigt Generationsskifte” der er finansieret af Promilleafgiftsfonden for landbrug.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.