Annonce

Annonce

Forskere: Undgå at placere bistader nær truede bier

Forskere har undersøgt konkurrencen om føde mellem honningbier og vilde bier i Danmark, og selvom der stadig er mange ubesvarede spørgsmål, råder de til, at man følger et forsigtighedsprincip.

20. maj 2021
Læsetid: 3 minutter
En vild bi sidder på en blomst

Orange jordbi (Andrena marginata) er en af de truede bier, der bør have særlig fokus, mener forskere bag en ny evaluering om konkurrencen mellem vilde bier og honningbier. Foto: Johann Neumayer @ naturbeobachtung/flickr/CC BY 2.0

Tilbagegangen blandt vilde bestøvere er problematisk, fordi deres bestøvning er essentiel for økosystemerne. Derfor er det vigtigt at identificere årsagerne til deres tilbagegang, og en af teorierne er, at de kæmper med honningbier om den samme føde.

For at komme nærmere et svar på dét har forskere fra bl.a. Aarhus Universitet gennemgået den tilgængelige litteratur om emnet, og selvom der ikke er kommet et entydigt svar ud af det, har Claus Rasmussen, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet alligevel en anbefaling:

»Indtil vi fuldt forstår de komplekse naturlige samspil mellem honningbier og truede biarter, synes det anbefalelsesværdigt at anvende et forsigtighedsprincip og undgå at placere bistader i områder tæt på de truede bier i deres aktive flyveperiode, hvor fødeoverlappet et højest,« forklarer Claus Rasmussen på Aarhus Universitets hjemmeside.

Forskerne har kortlagt 292 forskellige arter af vilde bier, som findes i Danmark og undersøgt deres mulighed for at finde føde. En del af bierne er såkaldte fødespecialister, dvs., at de lever af få blomster, mens generalister kan leve af en bred vifte af forskellige blomster, og forskerne kan konstatere, at der forekommer konkurrence mellem arter, der udnytter den samme begrænsede ressource.

»Det er langtfra alle arter af vilde bier, som er truet af eller konkurrerer med honningbien, men vi kan se ud fra vores studie, at der findes nogle arter, der har højt fødeoverlap, og som i forvejen af pressede, og det er dem, vi skal være bekymrede for,« fortæller Claus Rasmussen.

Derfor er det ifølge forskerne vigtigt at få identificeret de opmærksomhedskrævende arter for at sikre bevarelsen af de vilde biarter. Det sker ved at vurdere, hvilke arter der har et fødeoverlap på mere end 70 pct. - altså hvor de kæmper om en stor del af deres føde mod andre arter - samt hvor truede de er jf. den danske rødliste. Indtil videre har forskerne fundet frem til seks arter, som er truede og har et fødeoverlap på mere end 70 pct. med honningbien. Det drejer sig om arterne:

  • Vikkejordbi (Andrena lathyri)

  • Orange jordbi (Andrena marginata)

  • Guldbuksebi (Dasypoda suripes)

  • Blåmunkeglansbi (Dufourea halictula)

  • Klokkeglansbi (Dufourea inermis)

  • Murergnavebi (Hoplitis anthocopoides)

Det er dog ikke kun kampen om føde, der er årsag til de vilde biers tilbagegang - også manglen på egnede levesteder er et problem, forklarer Claus Rasmussen.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise