Annonce
Annonce
I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer for at se, hvordan man skelner mellem tilsigtet sprøjtning og forurening fra andre. Foto: Colourbox
Forskere arbejder på metode til at afsløre svindel med økologi
Er pesticidrester på økologiske afgrøder blæst ind fra en sprøjtet nabomark eller svindel? En ny metode har potentialet til at afsløre svindlere.
Det er forsvindende få økologisk produkter, som de danske myndigheder finder pesticidrester på, når de sammen med SDU årligt tager stikprøvekontroller af fødevarer.
Som regel er der efter nærmere analyse tale om en utilsigtet forurening, eksempelvis som følge af afdrift fra en nærliggende konventionel mark, men en metode under udvikling kan muligvis give et hurtigere og mere klart svar på, om der er tale om svindel eller uheldige omstændigheder.
I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer og planternes blade fra såning til høst, samt i vinen der blev produceret af de sprøjtede afgrøder.
Således kunne de se, hvordan metabolitterne ændrede sig over tid, og de udviklede en metode til at aflæse de sekundære metabolitter, der dannes i afgrøden efter sprøjtning, i takt med at planten vokser.
Forskerne mener, at deres metode - med visse tilpasninger - kan bruges af myndighederne til at slå ned på svindel med økologiske fødevarer.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Den danske pesticidkontrol udført i 2017 viste, at der var pesticidrester i 1,7 pct. af 179 økologiske vegetabilske fødevarer, svarende til tre prøver. I ingen af tilfældene vurderede man, at der var tale om svindel.
For konventionelt frugt blev der fundet pesticidrester i 71 pct. af prøverne, mens tallet var 42 pct. for konventionelle grønsager.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.