Annonce

Annonce

En traktor kører på en vinmark og sprøjter pesticider

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer for at se, hvordan man skelner mellem tilsigtet sprøjtning og forurening fra andre. Foto: Colourbox

Forskere arbejder på metode til at afsløre svindel med økologi

Er pesticidrester på økologiske afgrøder blæst ind fra en sprøjtet nabomark eller svindel? En ny metode har potentialet til at afsløre svindlere.

Det er forsvindende få økologisk produkter, som de danske myndigheder finder pesticidrester på, når de sammen med SDU årligt tager stikprøvekontroller af fødevarer.

Som regel er der efter nærmere analyse tale om en utilsigtet forurening, eksempelvis som følge af afdrift fra en nærliggende konventionel mark, men en metode under udvikling kan muligvis give et hurtigere og mere klart svar på, om der er tale om svindel eller uheldige omstændigheder.

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer og planternes blade fra såning til høst, samt i vinen der blev produceret af de sprøjtede afgrøder.

Således kunne de se, hvordan metabolitterne ændrede sig over tid, og de udviklede en metode til at aflæse de sekundære metabolitter, der dannes i afgrøden efter sprøjtning, i takt med at planten vokser.

Forskerne mener, at deres metode - med visse tilpasninger - kan bruges af myndighederne til at slå ned på svindel med økologiske fødevarer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Den danske pesticidkontrol udført i 2017 viste, at der var pesticidrester i 1,7 pct. af 179 økologiske vegetabilske fødevarer, svarende til tre prøver. I ingen af tilfældene vurderede man, at der var tale om svindel.

For konventionelt frugt blev der fundet pesticidrester i 71 pct. af prøverne, mens tallet var 42 pct. for konventionelle grønsager.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet