Annonce

Annonce

Forskere arbejder på metode til at afsløre svindel med økologi

Er pesticidrester på økologiske afgrøder blæst ind fra en sprøjtet nabomark eller svindel? En ny metode har potentialet til at afsløre svindlere.

08. juli 2019
Læsetid: 2 minutter
En traktor kører på en vinmark og sprøjter pesticider

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer for at se, hvordan man skelner mellem tilsigtet sprøjtning og forurening fra andre. Foto: Colourbox

Det er forsvindende få økologisk produkter, som de danske myndigheder finder pesticidrester på, når de sammen med SDU årligt tager stikprøvekontroller af fødevarer.

Som regel er der efter nærmere analyse tale om en utilsigtet forurening, eksempelvis som følge af afdrift fra en nærliggende konventionel mark, men en metode under udvikling kan muligvis give et hurtigere og mere klart svar på, om der er tale om svindel eller uheldige omstændigheder.

I et nyt studie har et hold forskere analyseret syv typer pesticider og deres nedbrydningsprodukter, også kaldet metabolitter, på vindruer og planternes blade fra såning til høst, samt i vinen der blev produceret af de sprøjtede afgrøder.

Således kunne de se, hvordan metabolitterne ændrede sig over tid, og de udviklede en metode til at aflæse de sekundære metabolitter, der dannes i afgrøden efter sprøjtning, i takt med at planten vokser.

Forskerne mener, at deres metode - med visse tilpasninger - kan bruges af myndighederne til at slå ned på svindel med økologiske fødevarer.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Den danske pesticidkontrol udført i 2017 viste, at der var pesticidrester i 1,7 pct. af 179 økologiske vegetabilske fødevarer, svarende til tre prøver. I ingen af tilfældene vurderede man, at der var tale om svindel.

For konventionelt frugt blev der fundet pesticidrester i 71 pct. af prøverne, mens tallet var 42 pct. for konventionelle grønsager.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise