Annonce
Annonce
Der var både panderynker og høje ambitioner til inspirationsdagen i Aarhus, der kickstartede ’I gang for 1 million’-projektet. Foto: Mikkel Vognæs
Landbrugsstuderende udfordrer den traditionelle måde at gøre tingene på
Studerende fra fem landbrugsskoler blev i tirsdags opfordret til at tænke i nye baner til studieopgaven ’I gang for 1 million’, og ikke mindst Emil Malthe Jepsen tog udfordringen til sig, da han sammen med sine medstuderende deltog i åbningsarrangementet i Aarhus.
Østershatte, svampebaseret økologisk helsekost og naturvin lavet på pastinak og hø. Det var nogle af de idéer, der hævede øjenbrynene på de 90 agrarøkonomstuderende, da de tirsdag blev vist rundt blandt de farverige containere på Institut for X.
Institut for X ligger ved Godsbanen i Aarhus og udgjorde rammerne for inspirationsdagen, der var startskuddet på ’I gang for 1 million’ organiseret af Økologisk Landsforening. Projektet går ud på, at de næsten færdiguddannede landbrugsstuderende udarbejder et forretningskoncept for en startkapital på bare 1 mio. kr.
Dagens arrangement var en del af de studerendes uddannelse og havde til formål at motivere og inspirere dem til at overveje, hvordan fremtidens landbrug kunne se ud. For Emil Malthe Jepsen fra Nordjyllands Landbrugsskole i Lundbæk var arrangementet et kærkomment initiativ.
”Jeg tvivler på, at jeg kommer til at købe en stor bedrift, fordi fremtiden er for usikker. Jeg ved ikke, hvad jeg kan forvente om 5-10 år, især når det kommer til svineproduktion og kød generelt. Eksempelvis svinger noteringen på svin helt vildt, så det virker risikabelt at investere millioner af kroner i en stor bedrift, som potentielt skal laves om få år,” sagde den agrarøkonomstuderende.
Emil Malthe Jepsen lyttede sammen med de andre agrarøkonomstuderende til oplæg fra en række startups og virksomheder, som enten bruger alternative dyrkningsmetoder eller producerer utraditionelle afgrøder. Og selvom der var stor forskel på virksomhedernes produkter, så var en tendens gennemgående, når varen skulle afsættes.
Historien omkring produktet er vigtig.
I den frivillige forening Fra Grums Til Gourmet sælger de østershatte til det tredobbelte af deres konkurrenters pris, fordi svampene er produceret i økologisk kaffegrums hentet fra Aarhus' caféer, og hos Vinproducenten Skærsøgaard sælger de udelukkende deres vine i egen gårdbutik eller til enkelte restaurationer for at opretholde et bestemt image og for at få et bedre afkast.
Hos CordyFresh, der laver et økologisk svampebaseret helseprodukt, har de planer om at sælge deres restprodukter fra produktionen som foder til landmænd og kan på denne måde gøre recirkulering til en del af deres forretningsmodel.
"Folk grinede også af Elon Musk"
De forskellige tiltag gjorde indtryk på Emil Malthe
Jepsen.
”Jeg er blevet bekræftet i, at man godt kan udfordre den traditionelle måde, som tingene bliver gjort på, og jeg tror, at der skal tages et stort træk, hvis man skal udfordre måden, vi gør tingene på i dag,” siger den landbrugsstuderende fra Thy.
Og Emil Malthe Jepsen har også store planer for sit projekt.
”Lige nu er navnet ’bæredygtig gris’, og målet er at producere svin med høj dyrevelfærd som både er billige, klimavenlige, og som udnytter de bedste metoder fra økologien, men også det konventionelle landbrug. Jeg tror ikke, at de to ting behøver at være modsætninger, men at de kan kombineres på en måde, som både er til gavn for naturen og os,” siger han.
”Det lyder måske umuligt, men folk grinede også af Elon Musk, da han sagde, at han ville til Mars,” siger den ambitiøse landbrugsstuderende.
Emil Malthe Jepsen har indtil 9. oktober i år til at udarbejde sin ambitiøse plan, hvor han og de andre agrarøkonomstuderende skal aflevere en færdig forretningsplan.
Først vil landbrugsskolerne vurdere de studerendes projekter, hvorefter de sendes videre til Økologisk Landsforening, hvor den endelige bedømmelse sker. Hos Økologisk Landsforening består dommerpanelet af eksterne repræsentanter fra blandt andet Nordea, Danish Agro og Coop, som ydermere bidrager med tre legater på 10.000 kr., som tildeles hvert vinderprojekt.
Projektet er finansieret af Promilleafgiftsfonden.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.