Annonce
Annonce
Fire mælkeproducenter dyrker multifoder
Nyt projekt skal gøre den økologiske mælkeproduktion mere bæredygtig på alle fronter, og fire landmænd lægger jord og køer til.

Heino Mølholm, Varde, er som økologisk mælkeproducent optaget af klimaspørgsmålet og klar til at ændre på rutiner og praksis for at gøre bedriften mere bæredygtig. Foto: Malene Kræfting
Majs og stangbønner i samme mark, græsmarker med 20 forskellige arter/sorter og kraftfoderblandinger dyrket direkte på marken. Det er nogle af de tiltag, som fire økologiske mælkeproducenter kaster sig ud i de kommende tre år. Alle har de meldt sig som værter i Økologisk Landsforenings projekt ’Det selvforsynende kvægbrug’, og de er ikke bange af sig. 1.000 hektar smider de i puljen tilsammen for at være med til at udvikle det økologiske kvægbrug i mere bæredygtig retning til gavn for hele branchen.
"Det er fantastisk, at vi får lov at arbejde med bæredygtige tiltag i så stor skala. Det havde vi nok ikke helt turdet håbe på, da vi beskrev projektet, men landmændene er helt med på tanken," fortæller idemand og projektleder Jesper Fog-Petersen, økologikonsulent ved Økologisk Landsforening.
Får ny markplan
Mælkeproduktion på Mariesminde Økologi
Heino Mølholm har drevet økologisk mælkeproduktion siden 1998 i Siig ved Varde. Foruden 230 malkekøer har han opdræt af stude.
- 500 hektar
- 230 årskøer, krydsninger og DH
- 250 stude
- 9.300 kg EKM/ko/år
- Selvforsynende med foderkorn
- Køber dansk bælgsæd
- Mejeri: Naturmælk
De fire økologiske mælkeproducenter fik i år lagt en ny markplan, der i alle marker, hvor det er muligt, skruer kraftigt op for diversiteten. Foderafgrøder i renbestand skal være fortid, og kløvergræsset, som jo i forvejen er en blandingsafgrøde, skal indeholde op til 20 forskellige arter. En af de landmænd, som har sagt ja til at deltage i projektet, er Heino Mølholm på gården Mariesminde Økologi i Siig ved Varde.
Som økologer er vi ikke så nyt-forskrækkede. Vi er vant til at prøve nyt, og jeg har nu drevet økologisk landbrug på den måde i 22 år. Jeg tror ikke, risikoen er særligt stor, for bæredygtighed og bundlinje hænger ofte sammen.
— Heino Mølholm, Mariesminde Økologi
Som leverandør til Naturmælk har han allerede seks-syv forskellige urter i græsmarkerne, men han er klar til endnu flere. Indtil nu har han konsekvent dyrket byg, havre og andet korn i renbestand, men han er med på, at foderkornet fremover skal blandes på marken, inden det havner i gårdens amerikanersilo.
"Bælgsæd regner jeg ikke med at skulle dyrke selv. Jeg plejer at købe det, og det har jeg det fint med, for planteavlerne har større behov for det i deres sædskifte, end jeg har i mit," siger Heino Mølholm, der altid kun har købt danskproduceret foder - af idealistiske grunde, som han siger.
Bekymret for klimaet
Bortset fra markerne med salgsafgrøder kaster Heino Mølholm de fleste af sine 500 hektar ind i eksperimentet. Det gør han uden den store bekymring.
"Som økologer er vi ikke så nyt-forskrækkede. Vi er vant til at prøve nyt, og jeg har nu drevet økologisk landbrug på den måde i 22 år. Jeg tror ikke, risikoen er særligt stor, for bæredygtighed og bundlinje hænger ofte sammen. Jeg er bekymret for klimaet, hvis jeg kan sige det på den måde. Skal der fremover være plads til at producere mælk og kød, skal vi flytte os fremad. Kan vi gøre det uden, at det går ud over økonomien, så er det da kun godt," siger Heino Mølholm.
Det selvforsynende kvægbrug**
De næste tre år skal projektet ’Det selvforsynende kvægbrug’ følge og udvikle dyrkningen af foderblandinger med mange arter på fire-seks kvægejendomme. Formålet er at klimaoptimere den økologiske foderproduktion og øge jordfrugtbarhed og biodiversitet. Projektet skal:
- øge selvforsyningen med foder hos økologiske mælkeproducenter
- udvikle nye multiafgrøder med højt udbytte og foderkvalitet – både græsfrøblandinger og korn/bælgsæd
- følge dyrkning, høst og fodring over to vækstsæsoner og samle landmændenes erfaringer
- hente viden og inspiration i bl.a. Storbritannien og Irland
- samle data om udbytte, jordfrugtbarhed og udvalgte mikro- og makroorganismer
- samle data om foderværdi, mælkeydelse og driftsøkonomi
- vurdere effekten på bedriftes klima-aftryk
_Projektet ledes af Økologisk Landsforening og er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug. _
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.