Annonce
Annonce
En æra i den danske mejerihistorie er forbi
En 137 år gammel æra sluttede tirsdag efter Them Andelsmejeris fusion med Arla. Mejeriet har i dag 13 andelshavere, hvoraf de fem er økologiske. Flere af gårdene er gået i arv gennem generationer og har været tilknyttet mejeriet siden starten i 1888.

De økologiske malkekøer hos familien Helms i Ejstrupholm skal i fremtiden levere mælk til Arla og ikke længere til det lille Them Andelsmejeri. Foto: Uffe Bregendahl
Ifølge sin egen hjemmeside har Them Mejeri fem økologiske mælkeproducenter: Mads, Gert, Niels, Thomas og Niels Peter.
Og landmændene får i dag ”hentet den gode økomælk i egne tankbiler”, men i fremtiden bliver det en af Arlas mange tankbiler, der dagligt ruller ind på deres gårdspladser.
Vores ejere har besluttet, at der er brug for at finde en større samarbejdspartner, der kan sikre den fremtidige udvikling af vores forretning.
— Søren Hansen, adm. direktør, Them Andelsmejeri
”Det er selvfølgelig en speciel dag, men jeg er ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige løsning for vores andelshavere og for vores forretning,” siger adm. direktør i Them Mejeri Søren Hansen i en pressemeddelelse.
Ifølge pressemeddelelsen kontaktede Them Mejeri i foråret 2024 Arla med det formål at undersøge, om koncernen var klar til at byde andelshaverne i Them Mejeri velkommen i Arla-fællesskabet og samtidig stå for den fremtidige produktion af Them-oste.

Mejeriet producerer en række forskellige Danbo-oste og premium-oste, som nu skal leve videre i kølediskene under Arlas vinger.
”Vores ejere har besluttet, at der er brug for at finde en større samarbejdspartner, der kan sikre den fremtidige udvikling af vores forretning. Derfor har vi afsøgt markedet for at finde den ideelle partner. Det har vi fundet i Arla, og jeg er glad for, at vi er blevet enige om en aftale, der sikrer, at andelshaverne i Them kan fortsætte som andelshavere i Arla,” siger Søren Hansen.
Inden aftalen kan blive en realitet, skal den godkendes af de danske konkurrencemyndigheder.
Flere artikler fra samme sektion
Hvor længe holder en økologisk malkeko egentlig? Det vil forskere nu undersøge
Et nyt projekt skal udvikle en model, som kan beregne den optimale holdbarhed for økologiske malkekøer, der ikke alene baseres på den økonomiske produktivitet, men også inddrager effekten på klimaet, dyrenes sundhed og velfærd.
Sådan hjælper du grisene gennem varme perioder
Allerede nu har dagstemperaturen været over 15 grader dette forår, og det betyder, at søerne kan få det for varmt, hvis ikke de har optimale forhold til at ’termoregulere’ kroppen. Innovationscenter for Økologisk Landbrug har samlet en række tip, der kan afhjælpe varmestress.
Nye beregninger viser et større metanudslip fra biogas end hidtil troet
Afgasset gylle er ikke helt så klimavenligt, som man hidtil har troet, viser nye beregninger fra Aarhus Universitet. Der er dog tiltag, man kan gøre, for at mindske metanudslippet.