En sort på bordet, er en sort bevaret

Svend Erik Nielsen har været vidt omkring på biblioteker, frødatabaser og frøkataloger på jagt efter beskrivelser af de gamle grønsagssorter. Det er der kommet en bog ud af.

22. januar 2019
Læsetid: 1 minutter
Svend Erik Nielsen står med bogen 'De gamle sorter af vore køkkenurter'
Foto: Irene Brandt

På temadagen i december om jordbrugets plantegenetiske ressourcer præsenterede Svend Erik Nielsen fra Frøsamlerne sit imponerende værk: 'De gamle sorter af vore køkkenurter'.

I bogen beskriver han urternes historie fra tiden før 1950, hvor konsolideringen af den internationale frøhandel medførte multinationale opkøb af skandinaviske frøfirmaer, hvorefter mange sorter endte med at forsvinde fra hylderne i frøfirmaerne.

”En sort på bordet, er en sort bevaret. De gamle sorter af køkkenurter bliver ikke vedligeholdt og bevaret blot ved at blive opbevaret i en genbank. De skal ud i dyrkning og op i gryderne. Det er med grønsager, som med musik. De skal ’klinge’ i den virkelige verden og ikke ligge hengemt på hylderne i et genbibliotek! Frøene skal bevæge sig fra ex situ til in situ over on the farm til on the table,” skriver Svend Erik Nielsen i indledningen til bogen. 

Når han ikke samler på og skriver om urtefrø, er han organist i Silkeborg.