Annonce

Annonce

Dette skal du være obs på, når du handler med grovfoder

FAGLIGT TALT: Få en handelsaftale på plads i god tid, men sæt jer sammen inden - køber og sælger - så I kan få afklaret usikkerheder i aftalen, før den indgås.

14. februar 2024
Læsetid: 2 minutter
Traktorer kører med høstet græs

Det, der omsættes mest af, er græs til ensilering. Forudsætningerne er forskellige fra bedrift til bedrift, og derfor findes der ikke én pris på afgrøden. Foto: Colourbox

Handler du med grovfoder, er der ting, du skal være opmærksom på. Det er, hvad enten du sælger eller køber. Står du over for at skulle lave en aftale om køb eller salg af grovfoder af høsten 2024, er det formålstjenligt at få aftalen på plads i god tid.

Ét, er hvad grovfoder står til i status, noget andet er, hvordan det skal prissættes. Et godt udgangspunkt er at bruge en alternativ afgrøde til den afgrøde, man ønsker at lave en aftale om. Det, der omsættes mest af, er græs til ensilering. Forudsætningerne er forskellige fra bedrift til bedrift, og derfor findes der ikke én pris på afgrøden. Sæt jer sammen – køber og sælger - og aftal en model for prissætning og opgørelse af den høstede mængde.

Spørgsmål til aftalen kan være:

  • Skal prisen ligge fast, eller skal den justeres i forhold til den aktuelle kornpris i høst?

  • Skal prisen justeres i forhold til tørstofprocent?

  • Skal prisen justeres i forhold til protein og fordøjelighed?

Hvordan skal udbyttet opgøres?

  • Skal det vejes som frisk afgrøde, og skal der tages højde for ensileringstab?

  • Skal det opmåles af en uvildig person?

  • Skal det være en fast pris ud fra hvor mange hektar?

Alle disse ting og måske flere bør aftales på forhånd. Det er meget nemmere at gøre det, før ”ploven kommer i jorden”, eller senest før skårlæggeren kører ind i marken.

Har du brug for hjælp til at få lavet nogle aftaler, står vi i ØkologiRådgivning Danmark gerne til rådighed.

Flere artikler fra samme sektion

Fødevarestyrelsen råder husdyravlere til at overveje vaccination mod bluetongue, før det er for sent

Data fra Fødevarestyrelsen tyder på, at langt flere besætninger blev smittet med den alvorlige husdyrsygdom i 2024, og til foråret vender bluetonguevirus tilbage, vurderer myndighederne. Derfor bør landmænd overveje at vaccinere deres dyr nu, inden det bliver for sent, lyder opfordringen.

13-03-2025 3 minutter Sygdom,   Kvæg

Forskere ser tegn på, at mikroplast hæmmer landbrugets udbytter ved at svække planters fotosyntese

Mikroplast kan optages gennem planters rødder, og et nyt studie konkluderer, at det hæmmer planters fotosyntese. Det medvirker til lavere udbytter og kan øge antallet af mennesker, der sulter, med flere hundrede millioner, advarer forskere.

12-03-2025 4 minutter Mikroplast,   Miljø,   Udbytte og jordbearbejdning,   Forskning

Slagtegrise og pil er en god kombination for dyr og miljø

NYT FRA ICROFS: Et nyt sommerkoncept med økologiske slagtegrise på stald og adgang til mark viser, at pil fungerer som et robust afgrødedække, der både optager næringsstoffer og kan tåle grisenes adfærd.

06-03-2025 4 minutter Kronik,   Grise