Annonce

Annonce

Traktorer kører med høstet græs

Det, der omsættes mest af, er græs til ensilering. Forudsætningerne er forskellige fra bedrift til bedrift, og derfor findes der ikke én pris på afgrøden. Foto: Colourbox

Dette skal du være obs på, når du handler med grovfoder

FAGLIGT TALT: Få en handelsaftale på plads i god tid, men sæt jer sammen inden - køber og sælger - så I kan få afklaret usikkerheder i aftalen, før den indgås.

Handler du med grovfoder, er der ting, du skal være opmærksom på. Det er, hvad enten du sælger eller køber. Står du over for at skulle lave en aftale om køb eller salg af grovfoder af høsten 2024, er det formålstjenligt at få aftalen på plads i god tid.

Ét, er hvad grovfoder står til i status, noget andet er, hvordan det skal prissættes. Et godt udgangspunkt er at bruge en alternativ afgrøde til den afgrøde, man ønsker at lave en aftale om. Det, der omsættes mest af, er græs til ensilering. Forudsætningerne er forskellige fra bedrift til bedrift, og derfor findes der ikke én pris på afgrøden. Sæt jer sammen – køber og sælger - og aftal en model for prissætning og opgørelse af den høstede mængde.

Spørgsmål til aftalen kan være:

  • Skal prisen ligge fast, eller skal den justeres i forhold til den aktuelle kornpris i høst?

  • Skal prisen justeres i forhold til tørstofprocent?

  • Skal prisen justeres i forhold til protein og fordøjelighed?

Hvordan skal udbyttet opgøres?

  • Skal det vejes som frisk afgrøde, og skal der tages højde for ensileringstab?

  • Skal det opmåles af en uvildig person?

  • Skal det være en fast pris ud fra hvor mange hektar?

Alle disse ting og måske flere bør aftales på forhånd. Det er meget nemmere at gøre det, før ”ploven kommer i jorden”, eller senest før skårlæggeren kører ind i marken.

Har du brug for hjælp til at få lavet nogle aftaler, står vi i ØkologiRådgivning Danmark gerne til rådighed.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud