Annonce
Annonce
I løbet af de seneste ti år er det økologiske areal i Sverige vokset med ca. 50 pct. Foto: Colourbox
Det økologiske areal vokser i Sverige
Det er ikke kun i Danmark, at de økologiske landmænd vinder nyt terræn. Også på den anden side af Øresund vokser de økologiske arealer.
'Sidste år blev 609.104 ha landbrugsjord i Sverige dyrket økologisk. Det svarer til 20,2 pct. I 2009 rådede de svenske økologer kun over et areal på 385.064 ha. Dermed er det samlede øko-areal vokset med 58,2 pct. på ti år,' skriver det svenske netmedie Ekoweb.
"Dette
er en positiv udvikling, fordi forbrugere i meget høj grad efterspørger
fødevarer, der er produceret med god dyrevelfærd, begrænset klimapåvirkning
uden kemiske pesticider, og som bidrager til øget biodiversitet," siger
Jonas Carlberg fra det svenske certificeringsorgan, KRAV.
Den svenske regering har et mål om, at 30 pct. af
landbrugsjorden skal være økologisk i 2030, og hvis de svenske økologer kan
fastholde den procentvise fremgang i de kommende år, er det ikke urealistisk at
nå i mål.
Vi har taget et skridt i den rigtige retning
"Andre lande positionerer sig lige nu stærkt,
når det gælder omlægning til økologisk produktion. Det gælder bl.a. Frankrig og
Danmark. Sverige har taget et skridt i den rigtige retning, men en hurtigere omlægning
vil øge væksten i det svenske landbrug og øge både eksport og
hjemmemarkedssalg," siger Jonas Carlberg til Ekoweb.
I 2018 var Jämtland det amt i Sverige, der havde
den højeste økologiandel, idet 39,7 pct. af landbrugsjorden blev dyrket
økologisk.
Totalt var 70 pct. af Sveriges økologiske landbrugsjord i 2018 KRAV-certificeret, hvilket betyder, at landmanden på en række punkter skal leve op til strengere krav end EU's regler for økologisk landbrug, bl.a. i forhold til dyrevelfærd og socialt ansvar m.m.
Flere artikler fra samme sektion
Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser
Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.
Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?
Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.
Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer
Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.