Annonce

Annonce

Det økologiske areal vokser i Sverige

Det er ikke kun i Danmark, at de økologiske landmænd vinder nyt terræn. Også på den anden side af Øresund vokser de økologiske arealer.

07. august 2019
Læsetid: 2 minutter

I løbet af de seneste ti år er det økologiske areal i Sverige vokset med ca. 50 pct. Foto: Colourbox

'Sidste år blev 609.104 ha landbrugsjord i Sverige dyrket økologisk. Det svarer til 20,2 pct. I 2009 rådede de svenske økologer kun over et areal på 385.064 ha. Dermed er det samlede øko-areal vokset med 58,2 pct. på ti år,' skriver det svenske netmedie Ekoweb.

"Dette er en positiv udvikling, fordi forbrugere i meget høj grad efterspørger fødevarer, der er produceret med god dyrevelfærd, begrænset klimapåvirkning uden kemiske pesticider, og som bidrager til øget biodiversitet," siger Jonas Carlberg fra det svenske certificeringsorgan, KRAV.

Den svenske regering har et mål om, at 30 pct. af landbrugsjorden skal være økologisk i 2030, og hvis de svenske økologer kan fastholde den procentvise fremgang i de kommende år, er det ikke urealistisk at nå i mål.

Vi har taget et skridt i den rigtige retning

"Andre lande positionerer sig lige nu stærkt, når det gælder omlægning til økologisk produktion. Det gælder bl.a. Frankrig og Danmark. Sverige har taget et skridt i den rigtige retning, men en hurtigere omlægning vil øge væksten i det svenske landbrug og øge både eksport og hjemmemarkedssalg," siger Jonas Carlberg til Ekoweb.

I 2018 var Jämtland det amt i Sverige, der havde den højeste økologiandel, idet 39,7 pct. af landbrugsjorden blev dyrket økologisk.

Totalt var 70 pct. af Sveriges økologiske landbrugsjord i 2018 KRAV-certificeret, hvilket betyder, at landmanden på en række punkter skal leve op til strengere krav end EU's regler for økologisk landbrug, bl.a. i forhold til dyrevelfærd og socialt ansvar m.m.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise