Annonce

Annonce

Danske forskere skal udvikle deres bud på en ny digital infrastruktur til landbruget

Med en stor bevilling fra EU skal danske forskere udvikle deres bud på en ny digital infrastruktur til landbruget. Det skal sætte yderligere skub i erhvervets grønne omstilling.

05. januar 2023
Læsetid: 2 minutter
Drone flyver over mark

Grøn omstilling og digital omstilling i landbruget hænger uløseligt sammen, mener professor Claus Aage Grøn Sørensen. Foto: Colourbox

De seneste år har landbruget fået mange flere droner, robotter, smarte sensorer og mere kunstig intelligens til at hjælpe med f.eks. at køre mere effektivt i marken.

Endnu har vi dog kun set begyndelsen af landbrugets teknologiske forvandling, lyder det fra en af landets førende professorer inden for området, der fra dansk side skal stå i spidsen for tre nye EU-projekter, hvor universiteter og virksomheder i fællesskab skal udvikle løsninger til landbrugets fremtidige digitale infrastruktur.

"Problemet er, at det smarte udstyr ikke er særligt smart, hvis det ikke kan tale det samme sprog, og landmanden ikke kan koble data. Det er vores helt store udfordring. Hvordan får vi mest mulig værdi ud af en hastigt voksende mængde af data," siger Claus Aage Grøn Sørensen, professor ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Hænger sammen med den grønne omstilling

Målet med landbrugets digitale omstilling er ifølge pressemeddelelsen at skabe en sektor, hvor data kan flyde gnidningsløst mellem forskellige sensorer, maskiner og på tværs af formater. Det skal bl.a. hjælpe med at føre nye, grønne teknologier ud i stor skala hurtigere, f.eks. græs til protein.

”Grøn omstilling og digital omstilling er landbrugets siamesiske tvillinger, og i de kommende år skal vi forberede os på meget mere teknologi på markerne, i maskinerne og i luften. Alle de nye digitale opfindelser skal gøre det muligt at producere mere effektivt, miljøvenligt og klimaneutralt," siger Claus Aage Grøn Sørensen.

Flere artikler fra samme sektion

Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr

Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.

09-04-2025 3 minutter Klima

De økologiske dyr står klar ved dørtrinnet - men nu frygter økologer for ulveangreb

I disse dage kommer økologiske dyr atter ud under åben himmel, men ulvens tilstedeværelse har i stigende grad vakt bekymring hos en række økologer med kvæg og får. De er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, hvis der er en ulv i nærheden.

09-04-2025 4 minutter Kvæg

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza