Annonce

Annonce

Drone flyver over mark

Grøn omstilling og digital omstilling i landbruget hænger uløseligt sammen, mener professor Claus Aage Grøn Sørensen. Foto: Colourbox

Danske forskere skal udvikle deres bud på en ny digital infrastruktur til landbruget

Med en stor bevilling fra EU skal danske forskere udvikle deres bud på en ny digital infrastruktur til landbruget. Det skal sætte yderligere skub i erhvervets grønne omstilling.

De seneste år har landbruget fået mange flere droner, robotter, smarte sensorer og mere kunstig intelligens til at hjælpe med f.eks. at køre mere effektivt i marken.

Endnu har vi dog kun set begyndelsen af landbrugets teknologiske forvandling, lyder det fra en af landets førende professorer inden for området, der fra dansk side skal stå i spidsen for tre nye EU-projekter, hvor universiteter og virksomheder i fællesskab skal udvikle løsninger til landbrugets fremtidige digitale infrastruktur.

"Problemet er, at det smarte udstyr ikke er særligt smart, hvis det ikke kan tale det samme sprog, og landmanden ikke kan koble data. Det er vores helt store udfordring. Hvordan får vi mest mulig værdi ud af en hastigt voksende mængde af data," siger Claus Aage Grøn Sørensen, professor ved Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Hænger sammen med den grønne omstilling

Målet med landbrugets digitale omstilling er ifølge pressemeddelelsen at skabe en sektor, hvor data kan flyde gnidningsløst mellem forskellige sensorer, maskiner og på tværs af formater. Det skal bl.a. hjælpe med at føre nye, grønne teknologier ud i stor skala hurtigere, f.eks. græs til protein.

”Grøn omstilling og digital omstilling er landbrugets siamesiske tvillinger, og i de kommende år skal vi forberede os på meget mere teknologi på markerne, i maskinerne og i luften. Alle de nye digitale opfindelser skal gøre det muligt at producere mere effektivt, miljøvenligt og klimaneutralt," siger Claus Aage Grøn Sørensen.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark