Annonce

Annonce

En hampplante ses på nært hold

Fiberhamp er en produktion, der kan igangsættes med minimal miljøbelastning, viser en ny rapport. Foto: Colourbox

Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer

I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.

Hamp har en minimal påvirkning på miljøet og klimaet og kan tilmed øge artsdiversiteten på landbrugsarealerne. Derfor kan hamp spille en vigtigt rolle som et bæredygtigt materiale til tekstiler, byggematerialer og emballage, konkluderer forskere i en ny rapport fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.

Der er bare en væsentlig udfordring: Danmark mangler en industri til at aftage og videreforarbejde afgrøderne efter høst.

"Det viser sig, at fiberhamp potentielt set er en meget lidt miljøbelastende produktion at sætte i gang, men der følger en ret omstændelig efterbehandling af fibrene, og så længe der hverken er maskineri til høst og forarbejdning eller en industri til at aftage de høstede fibre, så vil det være svært at få til at lykkes," siger lektor Johannes Ravn Jørgensen, der sammen med seniorforsker Birte Boelt og Erik Fløjgaard Kristensen fra Aarhus Universitet, står bag rapporten.

”Vi har dyrket det før, så vi vil sagtens kunne dyrke det igen, når der ellers er efterspørgsel på produkterne,” tilføjer han.

Tidligere studier har vist, at drivhusgasbalancen for hamp ligger midt imellem fler- og enårige afgrøder. Ved en sammenligning med de mest udbredte landbrugsafgrøder, estimerer forskerne, at hamp kommer tæt at have lige så lille en påvirkning af miljøet som græsmarker.

De undersøgte også potentialet for spindhør, men denne afgrøde er ikke helt så miljøvenlig som hamp, da risikoen for udvaskning af næringsstoffer og behovet for anvendelse af pesticider er større.

Rapporten 'Produktion af biopolymerer - danske afgrøder der kan være relevante' er udarbejdet som led

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet