Annonce
Annonce
Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer
I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.

Fiberhamp er en produktion, der kan igangsættes med minimal miljøbelastning, viser en ny rapport. Foto: Colourbox
Hamp har en minimal påvirkning på miljøet og klimaet og kan tilmed øge artsdiversiteten på landbrugsarealerne. Derfor kan hamp spille en vigtigt rolle som et bæredygtigt materiale til tekstiler, byggematerialer og emballage, konkluderer forskere i en ny rapport fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.
Der er bare en væsentlig udfordring: Danmark mangler en industri til at aftage og videreforarbejde afgrøderne efter høst.
"Det viser sig, at fiberhamp potentielt set er en meget lidt miljøbelastende produktion at sætte i gang, men der følger en ret omstændelig efterbehandling af fibrene, og så længe der hverken er maskineri til høst og forarbejdning eller en industri til at aftage de høstede fibre, så vil det være svært at få til at lykkes," siger lektor Johannes Ravn Jørgensen, der sammen med seniorforsker Birte Boelt og Erik Fløjgaard Kristensen fra Aarhus Universitet, står bag rapporten.
”Vi har dyrket det før, så vi vil sagtens kunne dyrke det igen, når der ellers er efterspørgsel på produkterne,” tilføjer han.
Tidligere studier har vist, at drivhusgasbalancen for hamp ligger midt imellem fler- og enårige afgrøder. Ved en sammenligning med de mest udbredte landbrugsafgrøder, estimerer forskerne, at hamp kommer tæt at have lige så lille en påvirkning af miljøet som græsmarker.
De undersøgte også potentialet for spindhør, men denne afgrøde er ikke helt så miljøvenlig som hamp, da risikoen for udvaskning af næringsstoffer og behovet for anvendelse af pesticider er større.
Rapporten 'Produktion af biopolymerer - danske afgrøder der kan være relevante' er udarbejdet som led
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.