Annonce
Annonce
Fiberhamp er en produktion, der kan igangsættes med minimal miljøbelastning, viser en ny rapport. Foto: Colourbox
Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer
I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.
Hamp har en minimal påvirkning på miljøet og klimaet og kan tilmed øge artsdiversiteten på landbrugsarealerne. Derfor kan hamp spille en vigtigt rolle som et bæredygtigt materiale til tekstiler, byggematerialer og emballage, konkluderer forskere i en ny rapport fra DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet.
Der er bare en væsentlig udfordring: Danmark mangler en industri til at aftage og videreforarbejde afgrøderne efter høst.
"Det viser sig, at fiberhamp potentielt set er en meget lidt miljøbelastende produktion at sætte i gang, men der følger en ret omstændelig efterbehandling af fibrene, og så længe der hverken er maskineri til høst og forarbejdning eller en industri til at aftage de høstede fibre, så vil det være svært at få til at lykkes," siger lektor Johannes Ravn Jørgensen, der sammen med seniorforsker Birte Boelt og Erik Fløjgaard Kristensen fra Aarhus Universitet, står bag rapporten.
”Vi har dyrket det før, så vi vil sagtens kunne dyrke det igen, når der ellers er efterspørgsel på produkterne,” tilføjer han.
Tidligere studier har vist, at drivhusgasbalancen for hamp ligger midt imellem fler- og enårige afgrøder. Ved en sammenligning med de mest udbredte landbrugsafgrøder, estimerer forskerne, at hamp kommer tæt at have lige så lille en påvirkning af miljøet som græsmarker.
De undersøgte også potentialet for spindhør, men denne afgrøde er ikke helt så miljøvenlig som hamp, da risikoen for udvaskning af næringsstoffer og behovet for anvendelse af pesticider er større.
Rapporten 'Produktion af biopolymerer - danske afgrøder der kan være relevante' er udarbejdet som led
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring
En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.
Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden
For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.
Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer
Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.