Annonce
Annonce
Randi Worm viser, hvor blege slimhinderne i fårets øje er. Blege slimhinder er tegn på blodmangel, og blodmangel er igen tegn på angreb med leverikter. Foto: privat
Beskyt naturplejerne mod leverikter
KRONIK: Leverikter er et stort problem hos dyr, der plejer naturarealer. Omtanke og valg af den rigtige behandling på det rigtige tidspunkt kan reducere ikteangrebene.
Af: Randi Worm, dyrlæge hos Ølgod Dyrlægerne med speciale i kvæg og får.
Luk ikke dyr med leverikter ud på et potentielt leverikteområde – brug hegn
Lær ikternes livscyklus at kende. En cyklus tager 10-12 uger
Anvend det korrekte middel på det korrekte tidspunkt.
Den vigtigste pointe lige nu er, at ingen dyr bør bindes ud med leverikter, da det starter en ny smitte.
Ramte dyr skal derfor behandles inden udbinding, og er det dyr, som afgræsser naturarealer, anbefaler jeg disse midler:
Valbazen – tager kun voksne leverikter – anvendes i foråret før udbinding.
Fasinex – tager alle stadier og kan anvendes i løbet af græsningssæsonen og ved fraflytning/indbinding.
Closamectin – kan tidligst anvendes syv uger efter, dyrene er flyttet væk fra leverikteområde; men Closamectin indeholder ud over iktemidlet closanthel også ivermectin, som er et ormemiddel og ektoparasitært middel, der holder længe. Landmændene er glade for dette middel, fordi det skal hældes hen ad ryggen på det angrebne dyr; men for naturen er det ikke godt. Jordnematoder og insekter dræbes i lang tid efter behandlingen, fordi den holder i mindst fire uger. Jeg kan ikke forstå, at det overhovedet er tilladt i naturpleje, da det har så negativ en effekt. Samtidig har de fleste dyr, der behandles med Closamectin, ikke behov for ormebehandlingen men kun for iktebehandlingen.
Lige nu er det tilstrækkeligt at behandle med Valbazen i de fleste besætninger, men det skal gives i munden. Det er besværligt, men det vil være udskilt efter ca. tre døgn, og derfor påvirker det naturen minimalt. Dette middel virker ikke over for ektoparasitter.
Senere på sæsonen og ind til jul er det bedst at give Tribex/Fasinex.
Goldkøer afgræsser ofte snegleplagede områder, da deres behov er mindre end de lakterendes. I besætninger med problemer behandler jeg som regel ungdyr og køer ved goldning med Tribex/Fasinex. På denne måde nedbringes leverikteproblemet i løbet af et års tid, da der ikke tilføres infektive æg. Tilladelsen til brugen kan fås på en halv dag, når man skriver haster ud fra besætningsejerens navn.
Sneglene har været stort set fraværende hele sidste sommer indtil 1. september, da de i tørre perioder graver sig langt ned i jorden, hvor der er fugtigt. I Holland lærer landmændene selv at finde og genkende sneglen, så de kan agere, når de dukker op. Ved flytning af dyrene ved ophør af tørre perioder kan man spare på iktemidler og give leveren hos disse dyr bedre forhold.
Engelsk forskning fra 2017 viser, at leveriktelarver kan overleve i hø. Jeg vil tro, det er en af grundende til, at vi af og til ser leverikter i besætninger uden afgræsning. De kan også overleve i ensilage med pH over 4.
Effektiviteten af iktemidler
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.