Annonce

Annonce

Henrik Terkelsen går smilende på et græsareal med en flok køer bag sig.

Henrik Terkelsen, økologisk oksekødsproducent, Glænø. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen.

Årets øko-håndværker i klimakategorien

VIDEO: Henrik Terkelsen blev i 2018 kåret som 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien 'Klimatiltag, der dur' af sine økologiske landmandskolleger i Økologisk Landsforening. På Glænø syd for Sjælland producerer han oksekød med markante klimaforbedringer.

Henrik Terkelsen producerer oksekød. Det kan lyde klimafjendsk, men på sin gård på Glænø i Smålandsfarvandet har Henrik Terkelsen sat sig for at producere økologiske oksekød med et minimalt klimaaftryk. 

Og han har gjort det så godt, at han af sine landmandskolleger i Økologisk Landsforening i 2018 blev kåret som ’Årets Økologisk Håndværker' i kategorien ’Klimatiltag der dur’. 

Der er 85 dyr på Toftegården fordelt på stude, tyrekalve og ammekøer. Allesammen af jerseyracen. 

"Jersey er en lille kvægrace, og fordi jerseytyrekalvene har lav tilvækst, så er der mange mælkeproducenter, der mener ikke at kunne lave forretning på at fede dem op. Vi køber jerseytyrekalvene fra en mælkeproducent, og så feder vi dem op. Det vil sige hele det klimaaftryk, der er på, at koen er gravid, tyren, staldplads og alt muligt, det ville være gået til spilde, hvis ikke vi fedede dem op", siger Henrik Terkelsen. 

Gården er 100 pct. selvforsynende med foder, og kvæget fungerer samtidig som naturgræssere og er med til at sikre en høj biodiversitet på Glænø. Om vinteren bor de en stald, som Henrik selv har bygget fortrinsvis af træ, som er fældet i en lokal skov 800 meter fra gården og tørret og savet op lige ved siden af stalden. 

Se mere om Henrik Terkelsens klimalandvindinger på Glænø i filmen her.

Filmen er produceret i projektet 'Markedsvækst kræver forbrugertillid til de økologiske landmænd og produkter.' Projektet har fået støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. Musik: www.bensound.com. Videojournalist: Joachim Plaetner Kjeldsen.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet