Årets øko-håndværker i klimakategorien

VIDEO: Henrik Terkelsen blev i 2018 kåret som 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien 'Klimatiltag, der dur' af sine økologiske landmandskolleger i Økologisk Landsforening. På Glænø syd for Sjælland producerer han oksekød med markante klimaforbedringer.

11. december 2018
Læsetid: 2 minutter
Henrik Terkelsen går smilende på et græsareal med en flok køer bag sig.
Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen.

Henrik Terkelsen producerer oksekød. Det kan lyde klimafjendsk, men på sin gård på Glænø i Smålandsfarvandet har Henrik Terkelsen sat sig for at producere økologiske oksekød med et minimalt klimaaftryk. 

Og han har gjort det så godt, at han af sine landmandskolleger i Økologisk Landsforening i 2018 blev kåret som ’Årets Økologisk Håndværker' i kategorien ’Klimatiltag der dur’. 

Der er 85 dyr på Toftegården fordelt på stude, tyrekalve og ammekøer. Allesammen af jerseyracen. 

"Jersey er en lille kvægrace, og fordi jerseytyrekalvene har lav tilvækst, så er der mange mælkeproducenter, der mener ikke at kunne lave forretning på at fede dem op. Vi køber jerseytyrekalvene fra en mælkeproducent, og så feder vi dem op. Det vil sige hele det klimaaftryk, der er på, at koen er gravid, tyren, staldplads og alt muligt, det ville være gået til spilde, hvis ikke vi fedede dem op", siger Henrik Terkelsen. 

Gården er 100 pct. selvforsynende med foder, og kvæget fungerer samtidig som naturgræssere og er med til at sikre en høj biodiversitet på Glænø. Om vinteren bor de en stald, som Henrik selv har bygget fortrinsvis af træ, som er fældet i en lokal skov 800 meter fra gården og tørret og savet op lige ved siden af stalden. 

Se mere om Henrik Terkelsens klimalandvindinger på Glænø i filmen her.

Filmen er produceret i projektet 'Markedsvækst kræver forbrugertillid til de økologiske landmænd og produkter.' Projektet har fået støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. Musik: www.bensound.com. Videojournalist: Joachim Plaetner Kjeldsen.