Annonce

Annonce

Ægpakkeri

Det lave dækningsbidrag pr. høne sætter de økologiske ægproducenter under yderligere pres. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

Med et dækningsbidrag pr. høne på 101 kr. i gennemsnit er de økologiske ægproducenters økonomi sat under yderligere pres.

Resultatet, der stammer fra effektivitetskontrollen, dækker over et fald på 7 kr. fra 2019, der ellers i branchen betegnes som et særligt forfærdeligt år, men 2020 blev altså endnu værre.

Set udefra går det ellers godt. Der bliver solgt masser af økologiske æg, og hønerne har aldrig lagt så mange æg som nu og på så lidt foder som nu. Dødeligheden er faldet, men er stadig for høj, fortalte formanden for fjerkræproducenterne i Økologisk Landsforening, Lars Bredahl, i sin beretning på det nylige årsmøde.

Der er dog malurt i bægeret.

"101 kr. er ikke nok til, at vi kan udvikle produktiotnen, og vi begynder at se flokke med pillede høns i velfærdskontrollen. Det begyndte i 2019, og selv om vi ikke har tallene fra 2020 endnu, forventer jeg ikke, det ser bedre ud, når vi også tager i betragtning, at fugleinfluenza har sendt dyrene ind i staldene. Det kommer til at trække spor langt frem, for de hønniker, vi får næste gang, har ikke været vant til at komme ud. Jeg kan godt frygte for deres adfærd," sagde Lars Bredahl.

Der er ikke en en-til-en sammenhæng mellem dækningsbidraget pr. høne og hønsenes velfærd, men Lars Bredahl hejste alligevel et flag på hønsenes vegne.

"Jeg tror på dialog. Vi må alle arbejde for, at pakkerierne forstår situationen. Jeg har ingen illusioner om, at de bekymrer sig om min økonomi, men jeg kan fortælle dem, at når vi presses så hårdt på noteringen, som tilfældet er nu, så får pakkerierne ikke det højværdiprodukt, som vi kunne lave, og som de gerne vil sælge til forbrugerne. Økonomi er midlet til, at vi kan honorere de høje økologiske krav og også de klimamæssige krav, vi står over for i fremtiden”, lød det fra Lars Bredahl.

På årsmødet blev Jens Otto Rasmussen, Jan Volmar og Christian Mortensen genvalgt til fagudvalget. Suppleant blev Frank Tolbøll.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg