Annonce

Annonce

I et fælles brev opfordrer 10 førende fødevarekoncerner EU-Kommissionen til at forbyde burhøns.

Flere store fødevarekoncerner beder EU om at forbyde buræg

Flere globale fødevarekoncerner har forpligtet sig til at udfase buræg i deres produkter eller varesortiment og opfordrer EU til helt at forbyde produktion med burhøns.

Burhønen er en uddøende race, og nu opforderer flere af verdens største fødevareproducenter EU-Kommissionen til at forbyde burhøns.

Både Aldi, Nestlé, Unilever, Jamie Oliver Group, IKEA, Mondelez og flere andre producenter og salgskanaler for fødevarer følger nu en række kæder og koncerner i Danmark og resten af Europa, der allerede har faset buræg ud af deres produktion eller droppet dem fra hylderne i deres butikker og restauranter.

Det er mange år siden, at Irma som den første danske dagligvarekæde gav det røde kort til burægget. Siden er de fleste danske dagligvarekæder fulgt efter, og onsdag 17. marts sender 10 førende fødevarekoncerner, der tilsammen står bag hundreder af populære mærker som Marabou, Carte D’Or, Magnum, Knorr, Nesquick, Cheerios, Oreo, Toblerone og Philadelphia, et fælles brev til EU-kommissionen, hvor de opfordrer den europæiske sammenslutning til at følge i Irmas fodspor og forbyde burhøns.

Det skriver World Animal Protection Danmark i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at de samme firmaer samtidig forpligter sig til at droppe eller udfase buræg i deres produkter eller varesortiment senest i 2025

“Heldigvis er der mange firmaer, der er langt fremme, og som allerede har droppet æg fra burhøns, og det er virkelig godt, at de her enorme fødevarekoncerner kommer med. Det lægger et ekstra pres på politikerne, så nu er bolden spillet op til EU, der bør tage imod den, og skrue en ordentlig dyrevelfærdslov sammen, så vi kan slippe dyrene ud af de usle forhold industrilandbruget tilbyder dem,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

Brevet til EU er en del af End The Cage Age-initiativet, hvor flere end 1,3 millioner EU-borgere i forvejen har skrevet under på, at EU helt bør forbyde landbrugsdyr i bure.

Vanskeligt at spå om effekt af forbud

Lars Bredahl, fmd. for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening er meget forsigtig med at spå om, hvilke positive konsekvenser et evt. EU-forbud mod buræg kan få for det økologiske ægsalg.

"Man kan håbe, at det kan være med til at skabe øget opmærksomhed omkring dyrevelfærd og at flere fødevareproducenter vil overveje at bruge økologiske æg som ingrediens i deres varer," siger Lars Brehdal, som dog vurderer, at langt de fleste formentlig vil vælge at skifte til skrabeæg, som er markant billigere.

I Danmark har salget af økologiske æg en markedsandel på ca. 30 pct. Det svarer næsten til andelen for økologisk mælk, og Lars Bredahl forventer at den største salgsfremgang vil ske i form af udvikling af nye produkter, hvor der indgår økologiske æg.

Men med det nuværende prisspænd, hvor der er tale om næsten dobbelt op, når man går fra skrabe til øko-æg, tvivler han på, at særligt mange producenter vil vælge at skifte til økologiske æg, så længe de skal indgå i konventionelle produkter, hvor de vil have vanskeligt ved at få dækket merprisen.

"Det vil nok være lidt naivt at håbe på, at de vil skifte til økologiske æg, men man kan håbe, at de begynder at producere flere økologiske produkter," siger Lars Bredahl.

Han har registreret flere producenter på det danske marked, som er begyndt at skrive på emballagen, at de bruger æg fra fritgående høns i deres forarbejdede produkter. Det er et skridt på vejen.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion