Annonce

Annonce

Valsemøllen åbner bageunivers for fagfolk i køkkener og kantiner

Med et nyt online bagekursus, opskrifter og bagehacks ønsker Valsemøllen at gøre det nemmere for landets køkkenprofessionelle at bage økologisk rugbrød.

16. oktober 2023
Læsetid: 5 minutter
Rugbrød grøntsager

Valsemøllen har oprettet et onlineunivers, som skal inspirere madprofessionelle til at bage mere økologisk rugbrød, som er en vigtig ingrediens i en grønnere kost. Foto: Valsemøllen

Flere end 2.000 fagfolk har allerede deltaget i gratis onlinebagekurser fra Valsemøllen, som i foråret fokuserede på surdejsbrød, som skal være med til at øge forbruget af økologiske råvarer, når der bliver bagt brød i landets professionelle køkkener. Nu gælder det rugbrødet.

Der bliver snakket rigtigt meget om bælgfrugter i øjeblikket, men ifølge Valsemøllen er det lige så vigtigt, at vi bliver bedre til at bruge de korn og kerner, som i århundreder har dannet grundlaget for det danske brød.

Godt bagværk er centralt i danskernes madkultur, og Valsemøllen oplever, at brødet har høj prioritet i mange af landets professionelle køkkener, hvor det er et vigtigt element i forhold til at ambitionerne om at servere grønnere måltider.

Men ifølge Valsemøllen er tid en knap faktor i mange køkkener, hvor det også er en udfordring, at det er vanskeligt at skaffe nok faglært personale. For at hjælpe de køkkenprofessionelle med produktionen af godt bagværk har Valsemøllen åbnet onlineplatformen ‘Bageunivers for fagfolk’ som er en service for kokke, bagere og andre fagfolk, der producerer brød og andet bagværk.

Bageuniverset tilbyder opskrifter, online bagekurser, inspiration, tips og bagehacks fra Valsemøllens egne udviklingsbagere.

Genvej til bedre bagerutiner

Ifølge Lisbeth Wassmann Hjertebjerg, marketingchef for B2B hos Valsemøllen, er bageuniverset tænkt som en hjælpende hånd til bedre bagværk og bedre bagerutiner, som kan styrke køkkenøkonomien, mindske madspildet og bane vej for flere planterigemåltider.

Ifølge Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, er det meget positivt at Valsemøllen er klar med ny inspiration til køkkenerne:

Valsemøllen bruger ’klemt rug’, i flere brødblandinger, som gør det muligt at bage kernebrød uden iblødsætning
Valsemøllen bruger ’klemt rug’, i flere brødblandinger, som gør det muligt at bage kernebrød uden iblødsætning. Foto: Valsemøllen

”Jo mere efteruddannelse og inspiration, jo bedre. Livet er for kort til trist brød,” siger han.

Faglig ekspertise og vejledning kombineret med et bredt økologisk sortiment er Valsemøllens opskrift på at gøre det nemmere for fagfolk i de professionelle køkkener at skrue op for økologien med friskbagt, økologisk bagværk. Nu sætter møllen et særligt fokus på økologisk rugbrød.

“Vi vil gerne slå et slag for dansk brødkulturs ukronede stjerne og samtidigt gøre det endnu nemmere at skrue op for økologiprocenten, håndtere økologiregnskaber og bage gode økologiske rugbrød til mange. Økologi er grundstenen i godt bagværk og rugbrød er bare en unik kilde til også at få mere fuldkorn og flere klimavenlige måltider, “ siger Lisbeth Wassmann Hjertebjerg.

Vækst i foodservicesalget

I detailhandlen udgør det økologiske rugbrød kun ca. 6,5 pct. af det samlede ´rugbrødssalg. Der findes ikke tal for økologiandelen i foodservicesektoren, men hos Valsemøllen, som er landets største producent af økologisk mel og havregryn, var 20 pct. af råvarerne økologiske i 2021.

Lisbeth Wassmann Hjertebjerg oplyser, at det kræver visse rutiner for køkkenerne at arbejde med surdej og langtidshævet brød, men hvis man vil spare tid, har Valsemøllen udviklet flere færdige blandinger, som både er tilsat tørret surdej og såkaldt ’klemt rug’, som henholdsvis tilfører smag og gør det muligt at bage kernebrød uden iblødsætning.

”Ved at bruge de færdige blandinger, sparer køkkenerne plads til selv at opbevare alle de forskellige ingredienser,” siger Lisbeth Wassmann Hjertebjerg, som oplever, at salget af økologiske råvarer vokser til foodservicekunderne.

”Væksten i foodservicesalget er især drevet af de offentlige kantiner, men vi oplever også at detailsalget er ved at vende tilbage til niveauet fra før corona." 

Økologisk og friskbagt fra bunden

Valsemøllens har selv udviklet den økologiske produktserie Valsemøllen Signatur® med et bredt udvalg af alt fra stenformalet rugmel, rugkerner, gryn og flager til færdigblandede rugbrødsblandinger og grundblandinger på rug dyrket, høstet og malet i Danmark.

“Med Valsemøllens brødblandinger er det muligt at bage mange forskellige brødvarianter med udgangspunkt i én og samme dej, og opnå samme resultat hver gang. Vi har gjort alt forarbejdet, så man kan spare tid og på under tre timer få et lækkert brød, eller man kan koldhæve det under længere tid. Begge dele uden at gå på kompromis med håndværket,” fortæller Lisbeth Wassmann Hjertebjerg.

Flere artikler fra samme sektion

Midt i maj sætter Madens Folkemøde sundhed og bæredygtighed på menuen, og det er gratis at deltage

Madens Folkemøde er i år flyttet til nye rammer i Nykøbing Falster, men som altid handler det folkelige madmøde om det, der ligger på vores tallerkener, og måden, vi producerer det på.

28-04-2025 2 minutter Events

Tre nominerede dyster om Kantineprisen 2025

To jyske og en københavnsk kantine er nomineret til Kantineprisen 2025, og du kan møde dem på Madens Folkemøde, hvor de deltager i en 'Cook Off'.

25-04-2025 2 minutter Foodservice

Danskerne køber nu økologi for 16 mia. kr.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget af økologiske fødevarer i 2024 voksede med 3 pct. Men trods fremgangen faldt økologiprocenten en anelse fra 11,8 pct. til 11,6 pct., da det konventionelle fødevaresalg sidste år voksede endnu hurtigere.

22-04-2025 3 minutter Dagligvarehandel