Annonce
Annonce
Valsemøllen har oprettet et onlineunivers, som skal inspirere madprofessionelle til at bage mere økologisk rugbrød, som er en vigtig ingrediens i en grønnere kost. Foto: Valsemøllen
Valsemøllen åbner bageunivers for fagfolk i køkkener og kantiner
Med et nyt online bagekursus, opskrifter og bagehacks ønsker Valsemøllen at gøre det nemmere for landets køkkenprofessionelle at bage økologisk rugbrød.
Flere end 2.000 fagfolk har allerede deltaget i gratis onlinebagekurser fra Valsemøllen, som i foråret fokuserede på surdejsbrød, som skal være med til at øge forbruget af økologiske råvarer, når der bliver bagt brød i landets professionelle køkkener. Nu gælder det rugbrødet.
Der bliver snakket rigtigt meget om bælgfrugter i øjeblikket, men ifølge Valsemøllen er det lige så vigtigt, at vi bliver bedre til at bruge de korn og kerner, som i århundreder har dannet grundlaget for det danske brød.
Godt bagværk er centralt i danskernes madkultur, og Valsemøllen oplever, at brødet har høj prioritet i mange af landets professionelle køkkener, hvor det er et vigtigt element i forhold til at ambitionerne om at servere grønnere måltider.
Men ifølge Valsemøllen er tid en knap faktor i mange køkkener, hvor det også er en udfordring, at det er vanskeligt at skaffe nok faglært personale. For at hjælpe de køkkenprofessionelle med produktionen af godt bagværk har Valsemøllen åbnet onlineplatformen ‘Bageunivers for fagfolk’ som er en service for kokke, bagere og andre fagfolk, der producerer brød og andet bagværk.
Bageuniverset tilbyder opskrifter, online bagekurser, inspiration, tips og bagehacks fra Valsemøllens egne udviklingsbagere.
Genvej til bedre bagerutiner
Ifølge Lisbeth Wassmann Hjertebjerg, marketingchef for B2B hos Valsemøllen, er bageuniverset tænkt som en hjælpende hånd til bedre bagværk og bedre bagerutiner, som kan styrke køkkenøkonomien, mindske madspildet og bane vej for flere planterigemåltider.
Ifølge Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, er det meget positivt at Valsemøllen er klar med ny inspiration til køkkenerne:
”Jo mere efteruddannelse og inspiration, jo bedre. Livet er for kort til trist brød,” siger han.
Faglig ekspertise og vejledning kombineret med et bredt økologisk sortiment er Valsemøllens opskrift på at gøre det nemmere for fagfolk i de professionelle køkkener at skrue op for økologien med friskbagt, økologisk bagværk. Nu sætter møllen et særligt fokus på økologisk rugbrød.
“Vi vil gerne slå et slag for dansk brødkulturs ukronede stjerne og samtidigt gøre det endnu nemmere at skrue op for økologiprocenten, håndtere økologiregnskaber og bage gode økologiske rugbrød til mange. Økologi er grundstenen i godt bagværk og rugbrød er bare en unik kilde til også at få mere fuldkorn og flere klimavenlige måltider, “ siger Lisbeth Wassmann Hjertebjerg.
Vækst i foodservicesalget
I detailhandlen udgør det økologiske rugbrød kun ca. 6,5 pct. af det samlede ´rugbrødssalg. Der findes ikke tal for økologiandelen i foodservicesektoren, men hos Valsemøllen, som er landets største producent af økologisk mel og havregryn, var 20 pct. af råvarerne økologiske i 2021.
Lisbeth Wassmann Hjertebjerg oplyser, at det kræver visse rutiner for køkkenerne at arbejde med surdej og langtidshævet brød, men hvis man vil spare tid, har Valsemøllen udviklet flere færdige blandinger, som både er tilsat tørret surdej og såkaldt ’klemt rug’, som henholdsvis tilfører smag og gør det muligt at bage kernebrød uden iblødsætning.
”Ved at bruge de færdige blandinger, sparer køkkenerne plads til selv at opbevare alle de forskellige ingredienser,” siger Lisbeth Wassmann Hjertebjerg, som oplever, at salget af økologiske råvarer vokser til foodservicekunderne.
”Væksten i foodservicesalget er især drevet af de offentlige kantiner, men vi oplever også at detailsalget er ved at vende tilbage til niveauet fra før corona."
Økologisk og friskbagt fra bunden
Valsemøllens har selv udviklet den økologiske produktserie Valsemøllen Signatur® med et bredt udvalg af alt fra stenformalet rugmel, rugkerner, gryn og flager til færdigblandede rugbrødsblandinger og grundblandinger på rug dyrket, høstet og malet i Danmark.
“Med Valsemøllens brødblandinger er det muligt at bage mange forskellige brødvarianter med udgangspunkt i én og samme dej, og opnå samme resultat hver gang. Vi har gjort alt forarbejdet, så man kan spare tid og på under tre timer få et lækkert brød, eller man kan koldhæve det under længere tid. Begge dele uden at gå på kompromis med håndværket,” fortæller Lisbeth Wassmann Hjertebjerg.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.