Annonce
Annonce
Foråret er lig med friske asparges, og Karolines Køkken har nu lavet en online råvarekalender, der skal gøre det endnu nemmere for danskerne at spise de rette råvarer på de rigtige tidspunkter.
Undersøgelse: Hver fjerde vil gerne spise flere råvarer i sæson
De unge har i høj grad klimaet i tankerne, når de laver mad med årstidens råvarer, mens de ældre mest går op i smagen, viser undersøgelse fra Karolines Køkken.
Foråret er fyldt med friske, danske råvarer, og mange af dem bliver produceret af økologer, som kan glæde sig over svarene i en ny undersøgelse fra Karolines Køkken, som bliver drevet af Arla.
Den viser, at hver fjerde dansker gerne vil blive bedre til at spise varer i sæson. Det er især de ældre, der går meget op i at spise årstidens råvarer. Og mens de unge i høj grad har klimaet i tankerne, når de laver mad med årstidens råvarer, går de ældre mest op i smagen.
Vi ved, at danskerne har gode intentioner, men det er nemt at glemme, hvilke råvarer der er i sæson, når vi så står nede i supermarkedet. Her er løsningen at være opmærksom på, hvilke råvarer der er dyrket i Danmark.
— Tove Færch, Karolines Køkken
Vi er trådt ind i en ny årstid: Foråret. Og det har stor betydning for dine madvaner, hvis du vil spise efter sæsonen, skriver Karolines Køkken i en omtale af undersøgelsen.
Grønkålen er ikke længere i sæson, mens rabarberne er kommet frem fra deres vinterhi, og netop at spise råvarer i sæson går hele 34 pct. af danskerne i høj eller meget høj grad op i, viser besvarelserne fra 2000 borgere i alderen fra 18-75 år.
Her er nogle af forårets frugter og grøntsager:
-
Grøn asparges
-
Hvid asparges
-
Pastinak
-
Radise
-
Rabarber
-
Spinat
-
Tomat
-
Østershat
Kilde: Karolines Køkken
Undersøgelsen viser også, at hver fjerde dansker gerne vil være endnu bedre til at spise efter årstiderne, end de er i dag, og det harmonerer fint med en af grundtankerne bag det økologiske køkken, som netop handler om at tage udgangspunkt i årstidernes råvarer.
De ældre viser vejen
Det er i dag især de ældre mellem 60-75 år, der i høj eller meget høj grad går op i at spise efter sæson (48 pct.), mens interessen fra de unge halter lidt bagefter (26 pct.), viserne tallene fra undersøgelsen.
”Det er interessant at se, at det er den ældre generation, der går mest op i at spise efter sæson. Men det skyldes højst sandsynligt, at de i højere grad er vokset op med grøntsager i baghaven og mere mad lavet fra bunden,” siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken, og fortsætter:
”Det kunne de unge godt lære noget af. For det er en skam, at vi i hverdagen har tendens til at ty til vores go-to retter uden at tage højde for, hvilke råvarer der er i sæson. Og min opfordring er, at vi bliver bedre til at udnytte de friske, danske råvarer. Det giver gevinst både for smagen og for klimaet.”
Netop klimaet ser ud til at være en stor motivation for de unge. Ifølge undersøgelsen spiser hhv. 45 og 48 pct. af danskerne i alderen 18-29 og 30-39 råvarer i sæson, fordi det er godt for klimaet. Det samme gælder kun for 25 pct. af de 60-75-årige.
Smagen er vigtigst for de fleste
Generelt er det dog smagen, der er vigtigst for danskerne. seks ud af ti danskere svarer, at de spiser efter sæson på grund af smagen. Hver anden gør det for at støtte lokale producenter, mens lidt over hver tredje dansker gør det af hensyn til klimaet.
”Vi ved, at danskerne har gode intentioner, men det er nemt at glemme, hvilke råvarer der er i sæson, når vi så står nede i supermarkedet. Her er løsningen at være opmærksom på, hvilke råvarer der er dyrket i Danmark, og hvad der kommer langvejsfra, selvom man måske har lyst til hokkaido i marts,” siger Tove Færch.
Hvis du tænker kreativt, er der dog rig mulighed for at lave familiens livretter året rundt i mere klimavenlige versioner, understreger hun:
Ny guide til sæsonens råvarer
Karolines Køkken har udviklet en ny online kalender, som gør det nemmere at følge sæsonens råvarer
Foråret byder på masser af lækker frugt og grønt, og du kan lige nu fylde indkøbskurven med alt fra asparges og radiser til rabarber.
”Forårets råvarer kalder på friske salater med radiser og spinat eller hvid pizza med stegte rejer og grønne asparges på toppen. Du kan også gå i det søde køkken og udnytte forårets smagfulde rabarber til tærter eller grød,” siger Tove Færch.
Fakta om undersøgelsen
Befolkningsundersøgelsen er baseret på ca. 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions panel i perioden 18 januar - 2 februar 2021. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.
Nøgletal fra undersøgelsen
- 34 pct. af danskerne går i høj eller meget høj grad op i at bruge råvarer i sæson
Det gør de først og fremmest fordi:
-
Det smager bedre (58 pct.)
-
De ønsker at støtte lokale producenter (51 pct.)
-
Fordi det er bedst for klimaet (37 pct.)
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.