Annonce

Annonce

Mona Carøe cheføkonoma Regionshospitalet Randers

Sidste år modtog cheføkonoma Mona Carøe Årets Økopris for sit målrettede og vedholdende arbejde med at omlægge kosten på Regionshospitalet Randers til 95 procent økologi, og på Det Økologiske topmøde 24. oktober bliver det afgjort, hvem der løber med prisen i år. Foto: Pernille Bering Foto: Pernille Bering

Tre stærke kandidater bejler til Økoprisen 2019

Når Økologisk Landsforening uddeler Årets Økopris Foodservice ved Det Økologiske Topmøde på Lundsgaard Gods, er tre vidt forskellige kandidater med i opløbet om prisen, som i år uddeles for femte gang.

Frugtformidlingen, Skolerne i Oure og Sinatur – Hotel og Konference er på mange måder tre temmelig forskellige størrelser, men én ting har de tilfælles. De er alle tre nomineret til Årets Økopris Foodservice, som bliver uddelt, når Økologisk Landsforening 24 oktober inviterer til Økologisk Topmøde på Lundsgaard Gods.

Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening oplyser, at temaet for dette års Økopris er økologi, bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål under mottoet: Fra ord til jord til bord.

Det er femte gang, at foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening hædrer de økologiske ildsjæle, som bidrager til at sætte retningen for økologi og arbejder målrettet for at sprede budskabet om sammenhængen mellem økologi og bæredygtighed.   

Modtageren af 2019-udgaven af prisen skal derfor have bidraget til at omsætte ord til handling, når vi taler om økologi, bæredygtighed og de 17 verdensmål, og det har de tre nominerede kandidater gjort på hver sin måde.

Kandidat 1 - Frugtformidlingen

"Frugtformidlingen er et stærkt formidlernetværk, som har en vision om at gøre det nemmere at træffe bæredygtige, sunde og kreative valg i hverdagen ved at formidle viden om råvarer.

Tidligere modtagere af Økoprisen

  • 2018: Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers
  • 2017: Comwell Hotels
  • 2016: Odense Kommune
  • 2015: Overborgmester Frank Jensen (S), Københavns Kommune
  • 2014: Regionsformanden for Kost & Ernærings-forbundet i Nordjylland, Marian Aagaard

Formidlerne arbejder med økologi, grøn mad, bæredygtighed og madglæde i f.eks. supermarkeder, festivaler, messer, kulturarrangementer og meget mere. På to årlige uddannelsesdage uddanner Frugtformidlingen sit formidlerkorps i økologi og bæredygtighed. Frugtformidlingen møder borgere i øjenhøjde med smil, argumenter, konkrete handlemuligheder for at få en mere økologisk og bæredygtig husholdning," hedder det i indstillingen fra ØL.

Kandidat 2 - Sinatur – Hotel og Konference

Ifølge ØL er hotelkæden Sinatur – Hotel og Konference et andet godt bud som modtager af Årets Økopris:

"Alle Sinaturs hoteller har Det Økologiske Spisemærke i sølv, og der arbejdes således målrettet med madspild, sæson, mindre kød og mere grønt. Også udenfor køkkenet arbejder Sinatur med bæredygtighed og FN’s verdensmål – bl.a. påtager virksomheden sig et stort lokalt ansvar både ift. socialt udsatte og i samarbejdet med f.eks. folkeskoler. Sinatur affaldssorterer alt, arbejder med højere grad af selvforsyning og vil i 2030 være co2 neutral," skriver ØL.

Kandidat 3 - Skolerne i Oure

Den sidste kandidat er Skolerne i Oure Sport & Performing Arts:

Skolerne i Oure er en selvejende institution, der består af Oure Efterskole, Oure Kostgymnasium og Oure Højskole, som dagligt bespiser ca. 1000 elever og ansatte via to køkkener.

"Skolerne i Oure  har Det Økologiske Spisemærke i guld og anvender 97 pct. økologiske råvarer. Køkkenerne arbejder tæt sammen og har valgt at arbejde målrettet med verdensmål nr. 12 – sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer – og verdensmål nr. 13 – handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser.

I Oure går bæredygtighed og økologi hånd i hånd, og det er ikke kun i køkkenerne, at de har fokus på økologi, bæredygtighed og verdensmålene. Skolernes ledelse og undervisere arbejder også målrettet inden for disse områder," hedder det i ØL's begrundelse for nomineringen.

Der er stadig ledige billetter til Økologisk Topmøde på Lundsgaard Gods, hvor deltagerne er med til at hylde de tre nominerede og overvære overrækkelsen af Økoprisen 2019 til vinderen.

Flere artikler fra samme sektion

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet

Nyt ejerskab skal stoppe slingrekurs, så Coop kan fokusere mere på kerneværdierne

Efter præsentationen af endnu et katastroferegnskab og med energiselskabet OK som ny medejer, har Coop lagt sig fast på en ny kædestruktur, som skal være med til at gøre Danmarks største salgskanal for økologiske fødevarer til en god forretning.

30-04-2024 6 minutter Detailhandel