Annonce
Annonce
Svensk gymnasium går foran med økologi og bæredygtighed
Duften af gamle madpakker er et ukendt begreb i undervisningslokalerne på Stockholms største gymnasium, hvor gratis vegetarisk kantinemad med 80 pct. økologi er med til at sikre det nødvendige brændstof til elevernes hjerner.

På Anna Wittlock gymnasiet kan eleverne spise alt den vegetariske mad, som de har lyst til, og skolen, som allerede har vundet flere priser, er i år indstillet til prisen som den mest bæredygtige, offentlige kantine i Sverige. Foto: Mie Reihs Hegnar
De svenske grundskoler har gennem mange år været langt foran folkeskolen i Danmark, når det gælder økologisk skolemad, mens det i Sverige er op til de enkelte gymnasier, om de ønsker at benytte den svenske stats tilskud til en madordning, der sikrer eleverne gratis skolemad.
I den svenske hovedstad har Anna Wittlock gymnasiet, som ligger på Kungsholmen, taget skridtet videre ved ikke bare at servere gratis skolemad. For at mindske klimaudledningen og ruste eleverne til en fremtid, hvor kødet kommer til at spille en mindre fremtrædende rolle i kosten, serverer gymnasiet udelukkende vegetarisk mad, og 80 pct. af råvarerne er økologiske.
Den kostpolitik er en af grundene til, at skolen, der tog de første elever ind i 2018, allerede har vundet flere priser for sin selvvalgte rolle som bæredygtigt fyrtårn blandt de svenske gymnasieskoler. I år er gymnasiet indstillet til prisen som den mest bæredygtige offentlige kantine.
Skolebuffeten er åben i tre timer
Foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening har besøgt det svenske gymnasium i forbindelse med en inspirationstur til Stockholm, og Malene Jensen, som gennem flere år har arbejdet med omlægning af danske efterskolekøkkener, beskriver det som en ret overvældende oplevelse at besøge Anna Wittlock, når man kommer fra et land, hvor gratis skolemad er et næsten ukendt begreb.
Hver dag mellem kl. 11 og 14 kan de 2.500 gymnasieelever besøge en af kantinens to madstationer. Her kan de i hele kantinens åbningstid spise så meget, som de vil, af tre vegetarretter.
Hvis ikke eleverne spiser i deres klasselokale, kan de fordele sig ud i skolens fem spisesale, som har hver sin stemning.
»I en spisesal bliver der spillet højt hip-hop-musik. Det er den mest populære. I en anden står et flygel, så eleverne selv kan sørge for taffelmusikken, mens der skal være helt stille i en tredje spisesal,« fortæller Malene Jensen.
Hun håber, at de svenske erfaringer kan bruges i Danmark og minder om, at flere studier peger på, at skoleelever har en bedre indlæringsevne, når der er ’sund mad på tanken’.
Men det er ikke den eneste grund til, at også Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, er varm fortaler for dansk skolemad.
»Jeg drømmer om økologisk skolemad i både folkeskolen og gymnasierne på grund af de mange positive sideeffekter, og det vil samtidig betyde, at vi kan få omlagt flere ha landbrugsjord til økologi,« siger hun.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.