Annonce

Annonce

Studerende i kolonihave

Lise Damgaard t.h. glæder sig over det tætte samarbejde med de iderige studerende fra VIA University College, som havde flere bud på fremtidens fastfood. Foto: Jakob Brandt

Northside handler om meget mere end musik

Kolonihave nr. 35 dannede rammen om en event, hvor studerende fra VIA University College lavede prøvesmagning på fremtidens festivalmad.

Er burgere med reagensglasfremstillet kyllingekød fremtidens svar på klimavenlig festivalmad, eller går kursen snarere i retning af mere plantebaseret festivalmad lavet af økologiske råvarer? 

Det forsøgte en gruppe studerende fra VIA University College at finde svar, da de i forbindelse med Northside-festivalen i Aarhus havde indrettet et bålkøkken i kolonihave nr. 35.

Den er en del af en gammel tilgroet kolonihaveforening, hvis jord grænser op til festivalpladsen, og selv om arrangementet måske efterlod deltagerne med flere spørgsmål end svar, tillægger Lise Damgaard samarbejdet med de kost- og ernæringsstuderende fra VIA Universitet College stor betydning.

Hun har gennem flere år været ansvarlig for festivalens mange økologiske boder, men selv om hun havde rigeligt at se til på festivalens første dag, prioriterede hun at aflægge et længere besøg i kolonihave 35.

Her havde de studerende brugt den nyeste viden om fremtidens fødevarer til at udvikle tre madboder med deres bud på, hvad vi kommer til at spise på festivaler i fremtiden.

Taco med reagensglas-kød

Menuen stod på en 100 procent plantebaseret burger, tangpizza og taco-skaller med laboratoriefremstillet kød, også kaldet in vitro-kød. Kødet kom dog fra økologiske kyllinger, da Northside stiller krav om, at alle føde- og drikkevarer skal være økologiske, så her var det i mere end én forstand tanken, som tæller.

To ud af tre bud på fremtidens festivalmad bestod af plantebaserede fødevarerlantebaseret kost. Foto: Jakob Brandt

De studerende lavede maden over bål sammen med flere betalende gæster, som efterfølgende var med til at prøvesmage og diskuterede, hvordan de forventer, at fremtidens fastfood vil udvikle sig.

"Det er sjovt at arbejde sammen med VIA. Eleverne er friske og fulde af gode ideer," siger Lise Damgaard, som håber, at samarbejdet kaster ideer af sig, som festivalen kan bruge i det løbende arbejde med at sikre et mere bæredygtigt menukort.

Når hun kigger ned over listen med festivalretter på Northside, noterer hun, at der gennem de seneste år er kommet flere vegetariske og veganske retter.

"Der er ingen tvivl om, at klimaet fylder mere end tidligere på Northside, og maden er ved at komme godt med," siger Lise Damgaard, som har haft to VIA-elever i praktik i otte uger op til festivalen.

Godt tilfreds med udbyttet

En af praktikanterne er Lina Kuhlmann-Madsen, som personligt ikke er i tvivl om, at udviklingen går i retning af mere plantebaseret fastfood, som har et lavere CO2-aftryk end bøffer og pølser.

Hun var også en af arkitekterne bag den udendørs køkkenevent i kolonihave 35, og selv om de studerende løb tør for tid, og en planlagt debat om fremtidens fødevarer, er hun godt tilfreds med udbyttet.

"Det er fedt at prøve vores ideer af i virkeligheden, og festivalen giver os mulighed for at teste alt muligt af," siger Lina Kuhlmann-Madsen, som personligt er lidt overrasket over, at flere af deltagerne var ret vilde med den tangpizza, som var blandt de studerendes bud på fremtidens festivalmad.

Lunken holdning til kunstigt kød

Holdningerne til invito-kød, som er skabt på basis af stamceller, var til gengæld lidt mere forbeholdne.

"Flere var åbne for tanken, men de havde samtidig lidt vanskeligt ved at forholde sig til det. Det er stadig så nyt, og vi ved ikke så meget om det, så de var noget usikre på konsekvenserne for kroppen, når man spiser det kunstige kød," siger Lina Kuhlmann-Madsen.

Tangpizzaen var et overraskende populært bud på fremtidens festivalmad. Foto: Jakob Brandt

Af hensyn til bæredygtigheden er hun dog ikke i tvivl om, at vi generelt bliver nødt til at skære ned på forbruget af kød, og hun håber, at hun har været med til at sætte nogle tanker i gang hos festivalgæsterne.

"Jeg er selv skeptisk over for kunstigt kød, og i øjeblikket er der stor fokus på plantebaserede og naturlige fødevarer, siger Lina Kuhlmann-Madsen, inden hun smutter op på festivalpladsen for at lytte til resten af dagens musikprogram, som hun beskriver som en behagelig sidegevinst ved at samarbejde med en musikfestival.

Vi har vilde planer

Underviser i projektledelse, Michael Breum fra VIA University College ser spændende perspektiver i at samarbejde med Northside, som har fokus på økologi og bæredygtighed.

Underviser i projektledelse Michael Breum og projektleder Lykke Ankersen, begge fra VIA University College, betegner samarbejdet med Northside som ideelt, da det gør det muligt at kombinere teori og praksis, og de lægger ikke skjul på, at der er rift om at deltage i festival-projekterne blandt de studerende. Foto: Jakob Brandt

"Vi har arbejdet sammen med festivalen i tre år. Her er mere kant på, og det er meget populært blandt de studerende at arbejde sammen med Northside. Det er dejligt at opleve, at eleverne kaster sig ud i det af lyst. Mange af vores elever har ellers tit kun mulighed for at gennemføre teoretiske projekter, men i stedet for bare at læse i tykke bøger har de her mulighed for at teste tingene af i praksis, og vi har vilde planer for, hvad det skal udvikle sig til," siger Michael Breum, inden det var tid til at sætte tænderne i elevernes bud på fremtidens festivalmad.

På det tidspunkt havde den udsendte fra økologisk.nu desværre forladt kolonihaven.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion