Annonce

Annonce

Markant fremgang for britisk økologi under coronaen

Forbruget af økologi i Storbritannien steg bemærkelsesværdigt meget det forgangne år. Der er dog en frygt for, at brexit kan bremse fremgangen.

15. februar 2021
Læsetid: 2 minutter
En mand er på vej ind i en Tesco

Økologisalget i Storbritannien steg i 2020 med over 12 pct. i forhold til 2019. Det er den største årlige stigning i 15 år. Foto: Mark Hillard/flickr/CC-BY-2.0

De britiske borgere så i højere grad mod de økologiske varer, da corona-nedlukningen ramte det forgangne år.

Således steg omsætningen af økologiske varer til 2,79 mia. pund, 23,8 mia. kr., i 2020, hvilket er en stigning på 12,6 pct. i forhold til året før. Det er samtidig den største årlige stigning i 15 år. Det viser den nye årsrapport fra den britiske økologiorganisation Soil Association om det økologiske marked i Storbritannien.

"Folk ønsker ikke, at tingene vender tilbage til, som de var, og de er mere bevidste om deres aftryk på verden omkring dem og miljøet. Naturen er blevet vigtig for folk," siger Clare McDermott, chef for forretningsudvikling i Soil Association, til The Guardian.

Tallene dækker ikke kun over mad, men også kosmetik, tøj og andre økologiske varer - det er dog fødevarer, der udgør den største andel af det økologiske marked. Salget af kød og fisk steg med næsten 17 pct., mens det for grønt steg med over 15 pct. Økologiske kolonialvarer steg med næsten en fremtedel, og økologisk øl, vin og spiritus steg med næsten en tredjedel.

Økologien har ellers haft det svært i Storbritannien efter finanskrisen i 2008 og årene fremefter, da salget faldt med en femtedel fra 2008 til 2011. Først i 2017 nåede salget atter op på niveauet fra 2008.

Clare McDermott frygter nu, at det bliver brexit, der kan give økologien en mavepuster, idet der hersker uvished om, hvordan landbrugsstøtten vil se ud, når den ikke længere bestemmes af EU.

Tidligere har der også hersket uvished om eksportmulighederne efter udtrædelsen af EU, men der blev siden indgået en etårig aftale, der skal give markedet ro i 2021.

Flere artikler fra samme sektion

De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine

Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.

16-04-2025 6 minutter Mere grønt,   Grøntsager,   Det Økologiske Spisemærke

Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter

Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.

16-04-2025 4 minutter Mere grønt,   Grøntsager

Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere

Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.

15-04-2025 3 minutter Events