Stjernekok med forkærlighed for økologi giver tre tip til at gøre det grønne køkken lidt lækrere

Michelin-kokken Rasmus Kofoed går efter økologiske eller biodynamiske råvarer: "Vi skal huske at give jorden noget tilbage, når vi tager fra den ved at dyrke den. Det er en holistisk tankegang, som jeg forbinder mig selv meget med," siger kokken i et nyt interview med DR.

30. maj 2025
Læsetid: 3 minutter
Rasmus Kofoed er udlært på Hotel d'Angleterre i 1997 og har flere gange deltaget i kokkenes VM, Bocuse d'Or, hvor han har vundet både bronze, sølv og guld. Foto: Claes Bech-Poulsen

Tre relativt simple metoder kan hjælpe dig med at gøre dine grønne retter lidt lækrere og få flere grøntsager indenbords på en nem måde.

De tre tip kommer fra Rasmus Kofoed, der siden 2007 har drevet restauranten Geranium i København med Søren Ledet. Restauranten har været kåret til verdens bedste restaurant og har i dag tre Michelin-stjerner.

I et nyt interview med dr.dk fortæller han om sine egne madvaner og forkærligheden for det økologiske og grønne køkken.

De tre tip, som stjernekokken giver, lyder:

  1. Vent til allersidst: Vend salater sammen til allersidst, så friskheden bibeholdes længst muligt.

  2. Lav smoothies: Få flere grøntsager i dig selv og børnene ved at lave smoothies med eksempelvis rucola, blegselleri, æblemost, rødbedesaft, banan og blåbær.

  3. Gør noget ud af tilbehøret: Laver man f.eks. falafler og pitabrød, bør man gøre ekstra meget ud af salaterne til, og man kan f.eks. lave en god hummus med lidt persille i og oliven, saltede agurker og små tomater.

Økologi er et krav

Rasmus Kofoed lever stort set fuldt plantebaseret, og det er et krav for ham, at råvarerne er økologiske, og endnu bedre er det for ham, hvis han kan finde dem dyrket efter de biodynamiske principper:

"Det er dyrket med passion, men også med en tanke om, at vi skal huske at give jorden noget tilbage, når vi tager fra den ved at dyrke den. Det er en holistisk tankegang, som jeg forbinder mig selv meget med. Vi lever i en verden, hvor vi alle sammen bare rager rigtig meget til os. Og det skaber noget ubalance i naturen. Så også i det lys er jeg en stor fortaler for det biodynamiske jordbrug," siger han til dr.dk.

Rasmus Kofoed er udlært på Hotel d'Angleterre i 1997 og har flere gange deltaget i kokkenes VM, Bocuse d'Or, hvor han har vundet både bronze, sølv og guld.

Han har især gjort sig bemærket indenfor det vegetariske, og Geranium har siden 2022 været kødfri.

Læs hele interviewet eller lyt til podcasten med ham her.