Annonce

Annonce

Elever på KLank Efterskole ved frokostbuffet

Ny opgørelse viser, at det meste madspild sker længe inden maden ender på bordet, som her på Klank Efterskole, der i år deltager i Økologisk Landsforenings madspildsprojekt. Foto: Jakob Brandt

Staten har for første gang lavet en kortlægning af Danmarks madspild

Miljøstyrelsens kortlægning viser, at fødevareindustrien tegner sig for næsten halvdelen af landets madspild og mejerierne vejer tungt i regnskabet.

Med et samlet årligt madspild på 385.000 ton står fødevareindustrien for 47 pct. af Danmarks samlede madspild. Det fremgår af den første samlede kortlægning af landets madspild, som Miljøstyrelsen offentliggør fredag.

Samlet har Miljøstyrelsen opgjort det danske madspild til 814.000 ton. Det er den mængde spiselige fødevarer, der går til spilde hvert eneste år i Danmark. Fra i dag er det for første gang muligt at se en detaljeret oversigt over, hvilke brancher der genererer mest madspild, og fødevareminister Rasmus Prehn (S) håber, at kortlægningen kan give nyttig viden i kampen for at sikre en bedre udnyttelse af fødevarerne.

"Madspild giver ingen mening. Og da slet ikke spild af mad i en branche, hvor man lever af at producere og sælge mad. Men vi ved også, at indsigt i mængder og tal har en positiv effekt. Det viser internationale erfaringer. Så jeg håber, at ikke kun fødevareerhvervene, men hele Danmark, vil følge tallene med interesse," siger Rasmus Prehn. 

Madspild i Danmark

Rapporten fra Miljøstyrelsen definerer madspild som den del af madaffald, der kunne være blevet anvendt til mad til mennesker, hvis det ikke var blevet smidt ud. Madspildet er opgjort i fem kategorier:
Samlet mængde madspild: 814.000 ton. Heraf:

  • Primærproduktion: 44.000 t
  • Fødevareindustri: 385.000 t
  • Detail og engros: 96.000 t
  • Restaurationer: 42.000 t
  • Husholdninger: 287.000 t

_Data er opgjort i 2018/2019. Husholdninger er dog opgjort i 2017 og forventes opgjort igen i 2022.

Kilde: Miljøstyrelsen_

Rapporten viser at landets mejerier vejer særdeles tungt i statistikken, og med et madspild på 218.000 t, står mejerisektoren alene for en fjerdedel af landets madspild. Kategorien ”anden fødevareindustri” har et årligt madspild på 156.000 t. Herunder ligger f.eks. frasortering af fødevarer på grund af størrelse, form og facon. 

Men flere selskaber har de seneste år slået sig op på at markedsføre "skæve" eller "grimme" grøntsager, som ikke fejler andet, end at de ikke passer ind i detailkædernes stive rammer.

"Vi har en særlig position i Danmark, fordi der generelt er åbenhed om spild af mad og en stor vilje fra erhvervslivets side til at gøre en forskel og dele ud af erfaringer. Den åbenhed ser vi ikke i ret mange andre lande, og derfor håber jeg, at vi kan bruge de konkrete tal til at markere os endnu stærkere," siger Rasmus Prehn.

Økologiske køkkener viser vejen

I arbejdet med at omlægge landets professionelle køkkener til økologisk drift, har Økologisk Landsforening gennem mange år netop rådgivet om at nedbringe madspildet for på den måde at få råd til at købe flere økologiske råvarer.

Aktuelt gennemfører foreningen i år madspildsmålinger på flere efterskoler. Det skal give køkkenmedarbejderne større forståelse for, hvor meget de kan spare på køkkenbudgettet og klimaudledningen ved at ændre på de daglige rutiner.

Madspild er på EU's dagsorden

Miljøminister Lea Wermelin (S) pointerer at mindre madspild er godt for både klimaet og miljøet:

"Det er godt, at vi nu har fået et klart billede af den udfordring, vi har med madspild i Danmark. Det er en vigtig forudsætning for målrettet handling, når vi som regering har en klar ambition om mindre madaffald i alle led af værdikæden," siger Lea Wermelin, som peger på at reduktion af madspild er en global agenda, og hun oplyser i den forbindelse, at EU i den kommende tid vil arbejde for konkrete reduktionsmål for madaffald.

Fødevareministeriet lancerede i 2020 den årlige Madspildsdag 29. september, ligesom tænketanken One\Third har en frivillig aftale ”Danmark mod Madspild”, hvor fødevarebranchen kvit og frit kan få hjælp til at måle og reducere madspild. Derudover har Danmark netop fået opgaven med at udarbejde en international ISO-standard for måling af madspild.

Den landsdækkende madspilds-undersøgelsen vil fremover blive lavet hvert fjerde år.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning