Annonce

Annonce

Madspildet kan bekæmpes hele vejen fra marken til fødevarerne ender ude på middagesbordet, og mange led i værdikæden er klar til at løfte opgaven.

Alle led i kæden danner fælles front mod madspild

Landets største dagligvarekæder, fødevareproducenter og storkøkkener står i kø for at lufte deres initiativer til at nedbringe madspildet.

I dagene omkring Danmarks første nationale madspildsdag væltede det ind med pressemeddelelser og nyheder i mailboksen hos Økologisk Nu. De kom fra fødevareproducenter, dagligvarekæder og storkøkkener, der ville fortæller om, hvordan de hver især arbejder med madspild, og hvorfor de har skrevet under på aftalen 'Danmark mod Madspild' og dermed har forpligtet sig til at reducere deres samlede madspild med 50 pct. i 2030.

Den økologiske grøntsagsproducent Axel Månsson A/S fra Brande er en af dem. For at sikre varer nok til alle, ender han hvert år med at pløje flere ha med salat og andre afgrøder ned, da det er vanskeligt helt præcis at tilpasse produktionen til den aktuelle efterspørgsel. Ifølge virksomhedens ejer Axel Månsson kan en bedre udnyttelse af virksomhedens varer føre til en mindre klimabelastning.

"Det er sund fornuft. Vi vil gerne blive bedre til at udnytte vores madressourcer, end vi gør i dag. Hvis vi kan få 10, 20 eller 30 pct. mere ud af vores produktion, kan vi også gøre noget ved detailhandlens og forbrugerens madspild klimamæssigt, men vi kan også at lære at bruge maden på en respektfuld måde," siger Axel Månsson til TV2 Midtvest.

Axel Månsson er allerede nu klar over, hvad hans virksomhed skal gøre for at halvere sit madspild.

"Vi skal eksperimentere noget mere, så vi kan udnytte mere af planten, og vi skal måle vores madspild, så vi kan se, at vi flytter os. Hver gang vi flytter os lidt, så får vi en begejstring, og så vil vi mere. Det giver en lyst til at ændre på tingene," siger han til TV-stationen.

'Red Maden'-afdelinger er et hit hos Coop

Både Salling Group og Coop har tilsluttet sig ”Danmark mod madspild” og forpligtiger dermed sig selv til at reducere madspildet med yderligere 50 pct. inden 2030.

For at nå i mål, tager Coop flere midler i brug. Et af dem er at udvide samarbejdet med Too Good To Go. I dag omfatter det knap 500 butikker, men når Fakta-kæden om en måned kommer med i Too Good To Go-ordningen, vokser antallet til ca. 900 butikker.

Coop var den første dagligvarekoncern i 2016 der tilsluttede ordningen og til dags dato er der allerede reddet over en mio. måltider via To Good To Go, oplyser Coop.

”De seneste syv år har forandret forbrugernes syn på madspild. Før 2013 drejede de fleste forbrugerhenvendelser sig om for gamle varer. Nu handler det om, at vi kasserer for meget,” siger CSR-direktør i Coop, Signe D. Frese.

I de fleste Coop-butikker findes 'Red Maden'-afdelinger. De sælger varer til nedsat pris, lige inden de løber på datoen, og det er blevet et kæmpe hit hos kunderne.

”Tidligere oplevede vi meget beskeden interesse for varer, der var ved at blive for gamle. Det er fuldstændig ændret. Forklaringen er formentlig den stærkt stigende klimabevidsthed hos kunderne, hvor vores målinger viser, at det nu er på top 3 over de vigtigste emner for forbrugerne,” siger Signe Frese, der også er formand for Udvalget for Madspild under Regeringens Klimapartnerskaber for detail.

Brødproducenten Schulstad vil gerne inspirere forbrugerne til en mere bæredygtig og plantebaseret madlavning og samtidig sætte fokus på mindre spild af brød hjemme i køkkenet.

Ifølge en rapport fra Landbrug og Fødevarer smider vi danskere i gennemsnit mere end 30.000 tons brød ud om året. Det er en skam, mener Jeanette Ruby, der er marketing og innovationsdirektør i Schulstad. Hun peger på, at brød kan fungere som en god og klimavenlig supplering eller erstatning for kød i flere forskellige retter. Schulstad har derfor udviklet et katalog med opskrifter, der skal være med til at inspirere danskerne til at udnytte brødet endnu bedre.

”Alt for mange har for vane automatisk at smide de sidste skiver brød ud i skraldespanden, fordi de er blevet tørre, eller fordi, man ikke lige ved, hvad man skal bruge endeskiverne til. Men brød er en ideel, naturlig ingrediens i opskrifter, som både er med til at give mæthed og fylde i et måltid. Vi sparer dermed ikke kun på madspildet, men også på kødet,” siger Jeanette Ruby.

Mange tiltag på landets hospitalerne

Også Region Hovedstaden har underskrevet madspilds-aftalen, der forpligter alle medlemsorganisationer til at måle og offentliggøre data om madspild én gang om året.

"Som én af Danmarks største offentlige virksomheder er vi ikke bare optaget af at udvikle de bedste måltider til patienter og medarbejdere. Det skal også være klimavenligt. Derfor satser vi både på mere grøn og økologisk mad såvel som på at mindske madspild både i vores kantiner og i de køkkener, der laver mad til patienterne. Vi har haft fokus på området i flere år, og vi vil gerne sætte vores erfaringer i spil og arbejde for at nedbringe madspildet yderligere," siger regionsrådsformand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).

Region Hovedstaden har flere tiltag, der skal være med til at nedbringe madspildet. Blandt andet donerer Bispebjergs Hospital overskydende mad til socialt udsatte i lokalområdet. På Hvidovre Hospital har man indført A la carte bestilling, så patienterne selv kan være med til at bestemme, hvilken ret de gerne vil have. Dette er også med til at nedbringe madspildet.

På Nordsjællands Hospital kan personalet efter kantinens lukketid købe overskudsmad til en god pris, så det ikke går til spilde. Det madspild, som ikke kan undgås, bliver kildesorteret og udnyttet af Hillerød Forsyning til biogasproduktion.

Flere andre af landets hospitaler arbejder med lignende initiativer.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion